Τα ρεμπέτικα του Δ. Μυστακίδη & της Γ. Νέγκα στην Άνοδο: Κερδίστε προσκλήσεις

Το Mix Grill σας προσφέρει 7 διπλές προσκλήσεις.
Διαβάστηκε φορες


Το Mix Grill σας προσφέρει 7 διπλές προσκλήσεις για την εμφάνιση του Δημήτρη Μυστακίδη με τη Γιώτα Νέγκα στο Άνοδος Live Stage την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.

Για να λάβετε μέρος στην κλήρωση θα πρέπει να κάνετε like στη σελίδα του Mix Grill στο Facebook και να συμπληρώσετε το Ονοματεπώνυμο και το e-mail σας στην παρακάτω φόρμα μέχρι την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου στις 3.00 μμ:{contest_form}

Δελτίο Τύπου

Δημήτρης Μυστακίδης
 
Anodos Live Stage
 
Πρεμιέρα
Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013
και κάθε Πέμπτη έως τις 19/12
 
Μαζί του
28/11 Φωτεινή Βελεσιώτου
5/12 Μελίνα Κανά
12/12 Ματούλα Ζαμάνη
19/12 Γιώτα Νέγκα
 
Ο Δημήτρης Μυστακίδης επιλέγει κορυφαία ρεμπέτικα τραγούδια ανθολογώντας ρεπερτόριο μισού αιώνα και μας παρουσιάζει τα πολλά πρόσωπα της ελληνικής λαϊκής κιθάρας, στα "ρεμπέτικα της κιθάρας".
 
Μαζί του θα συμπράξουν τραγουδιστικά ως καλεσμένες και οι φίλες του
Φωτεινή Βελεσιώτου, Μελίνα Κανά, Ματούλα Ζαμάνη, Γιώτα Νέγκα – κάθε Πέμπτη και μια διαφορετική καλεσμένη.
 
Τραγούδια σπουδαίων συνθετών του ρεμπέτικου που το έργο τους επέδρασε καθοριστικά στην πορεία του μέσα στο χρόνο και μας μύησαν – κατά κάποιο τρόπο – στην τέχνη της λαϊκής κιθάρας στο ρεμπέτικο. Εξαιρετικά τραγούδια από όλο το φάσμα της ιστορίας του ρεμπέτικου τραγουδιού. Τραγούδια που δεν ακούγονται πια σχεδόν πουθενά, αλλά παρόλα αυτά δημιουργούν την αίσθηση του οικείου στα αυτιά των ακροατών.
 
Η κιθάρα είναι ένα όργανο που από τις αρχές της εμφάνισης τύπων αστικού λαϊκού τραγουδιού μέχρι και σήμερα, συμμετέχει ανελλιπώς στη δισκογραφία αλλά και στο λαϊκό πάλκο, ως σημαντικό μέλος της λαϊκής ορχήστρας.
Σαν φορέας μιας σύνθετης μουσικής γλώσσας που γνωρίζει πολλά στάδια εξέλιξης, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί θεμέλιο λίθο της ρεμπέτικης μουσικής (από τη γέννησή της, στα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι και τα μέσα του 20ού, τα χρόνια της ευρείας διάδοσης κι αποδοχής της) αφού πάνω σ' αυτήν έχτιζαν τη μελωδία οι σολίστες και ακουμπούσαν φωνητικά οι τραγουδιστές.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης είναι γνωστός από τις συνεργασίες του, ως κιθαρίστας, στις μπάντες του Νίκου Παπάζογλου και του Θανάση Παπακωνσταντίνου αλλά έχει και άλλη μία ιδιότητα: Είναι εδώ και χρόνια καθηγητής της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. Όπως ο ίδιος δηλώνει: "Έπαιζα 25 χρόνια κιθάρα, αλλά όταν άρχισα να διδάσκω αυτό το είδος, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να την αποδομήσω τελείως, να την αναλύσω σε όσο πιο μικρά κομμάτια γινόταν, έτσι ώστε να μπορέσω να τη μεταδώσω στους μαθητές μου. Μπαίνοντας σε αυτήν την διαδικασία, ανακάλυψα πως η κιθάρα προσαρμόστηκε κάθε εποχή σε ανάλογους τύπους ορχήστρας και σε ανάλογα παιξίματα".
 
"Η κιθάρα ήταν πάντα το πιάνο των φτωχών" έχει δηλώσει ο Γιώργος Νταλάρας που στο παρελθόν συνεργάστηκε με το Δημήτρη Μυστακίδη. Δεν ήταν λίγα τα μυθικά πρόσωπα της μεγάλης, ρεμπέτικης παράδοσης, τα οποία, αντίθετα με το στερεότυπο που θέλει όλα τα σπουδαία λαϊκά τραγούδια να 'χουν πρωτοδοκιμαστεί στο μπουζούκι, έκαναν συχνά τις δικές τους δοκιμές στις χορδές της λαϊκής τους κιθάρας. Παράδειγμα ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Κώστας Καρίπης, ο Στέλιος Χρυσίνης, ο Γιώργος Κάβουρας. Κι όμως, στην ιστορία του ρεμπέτικου διακρινόταν κατά κανόνα «ο ταχύς μπουζουξής με την ωραία πένα, ενώ δίπλα ο, εξίσου καλός, κιθαρίστας έμενε στην αφάνεια».

Τα βράδια της Πέμπτης από 28/11 έως 19/12 στο ζεστό χώρο του Anodos Live Stage η λαϊκή κιθάρα θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής σ' ένα εκλεκτό ρεπερτόριο μισού αιώνα, φτιαγμένο από κορυφαία ρεμπέτικα των Περιστέρη, Τούντα, Σκαρβέλη, Βαμβακάρη, Χιώτη, Μητσάκη, Ρούκουνα, Ριτσιάρδη, Νταλγκά κ.ά.
 
Μαζί του οι φίλες του: Φωτεινή Βελεσιώτου (28/11) Μελίνα Κανά (5/12), Ματούλα Ζαμάνη (12/12), Γιώτα Νέγκα (19/12) θα αποδώσουν, καθεμία με το δικό της τρόπο, τα επιλεγμένα τραγούδια που αναδεικνύουν τις τεχνικές κι εκφραστικές δυνατότητες της λαϊκής κιθάρας.
 
Το Δημήτρη Μυστακίδη στις εμφανίσεις του στο Anodos Live Stage συνοδεύουν στις κιθάρες και στο τραγούδι o Δημήτρης Παπάς, ο Γιώργος Τσαλαμπούνης και η Ιφιγένεια Ιωάννου.
 
Δημήτρης Μυστακίδης
από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου
και κάθε Πέμπτη έως 19 Δεκεμβρίου
 
Μαζί του
28/11 Φωτεινή Βελεσιώτου
5/12 Μελίνα Κανά
12/12 Ματούλα Ζαμάνη
19/12 Γιώτα Νέγκα
 
ANODOS Live Stage
Πειραιώς 183, Αθήνα
Τηλ. κρατήσεων
210 34 68 100
 
Ώρα έναρξης: 22:30
 
Είσοδος 10 ευρώ με μπύρα ή κρασί
Τιμή φιάλης κομπλέ: 100 ευρώ
 
Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Μυστακίδη
 
Ο Δημήτρης Μυστακίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 1970. Σπούδασε θεωρητικά στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Επαγγελματικά ασχολείται με την μουσική από το 1986. Από το 1994 ως το 2004 ήταν μέλος του συγκροτήματος «Λοξή Φάλαγγα» του συνθέτη και τραγουδιστή Νίκου Παπάζογλου παίζοντας κιθάρα και λαούτο και από το 2002 συνεργάτης του Θανάση Παπακωνσταντίνου . Έχει συνεργαστεί – δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις - με πάρα πολλούς επώνυμους συνθέτες και τραγουδιστές. Πήρε μέρος στην διεθνή συνάντηση λαουτοειδών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών τον Απρίλιο του 2005 μαζί με άλλους 15 δεξιοτέχνες από όλη την Μεσόγειο.
 
Τον Μάρτιο του 2011 παρουσίασε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την παράσταση «Η τέχνη της κιθάρας στα χρόνια του ρεμπέτικου» μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα και την Μάρθα Φριντζήλα. Δίδαξε λαούτο ταμπουρά και τζουρά για τρία χρόνια στο τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μενεμένης και δύο χρόνια ταμπουρά στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Από το 2001 έως το 2004 δίδαξε λαούτο και λαϊκή κιθάρα στην σχολή παραδοσιακής μουσικής «Εν χορδαίς» και λαϊκή κιθάρα. Επίσης από το 2001 διδάσκει λαϊκή κιθάρα, λαούτο και μουσικά σύνολα στην σχολή Μουσικής Τεχνολογίας, στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι Ηπείρου. Τον Μάρτιο του 2010 εκλέχθηκε στην θέση Ερ.Δι.Π β' στη σχολή Μουσικής Τεχνολογίας. Το πρώτο του βιβλίο που αφορά σε μέθοδο εκμάθησης του λαούτου έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις «Εν χορδαίς» ενώ υπό έκδοση βρίσκεται ένα δεύτερο με θέμα τη μέθοδο εκμάθησης της λαϊκής κιθάρας.
 
Τον Δεκέμβριο του 2006 κυκλοφόρησε και η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά που περιέχει ρεμπέτικα τραγούδια σε επανεκτέλεση, παιγμένα μόνο με κιθάρες, το 2009 εκδόθηκε η πρώτη δουλειά του σχήματος που ίδρυσε μαζί με τον Ευγένιο Βούλγαρη και τον Απόστολο Τσαρδάκα με τίτλο «Αψιλίες» ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και η καινούργια του δουλειά με τίτλο «Ψιθυρίζοντας το Ρεμπέτικο».

Αξιολόγηση
Βαθμός άρθρου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα