Συνέντευξη με τους διοργανωτές του φεστιβάλ Maifeld Derby

30.05-01.06.2014: Ένα φεστιβάλ στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας από ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική για ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική
Διαβάστηκε φορες
Αφού σας συστήσαμε το Maifeld Derby, ήρθε η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε μια κουβέντα με τους διοργανωτές του φεστιβάλ. Ο Timo Kumpf (μέλος των αγαπημένων μας Γερμανών Get Well Soon) και ο Matthias Rauch μίλησαν στο Mix Grill για την ιδέα του φεστιβάλ, τα τρία χρόνια ζωής του ως τώρα και την προσμονή μόλις δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει το Maifeld Derby 2014. Ο Timo Kumpf είναι ο επικεφαλής της διοργάνωσης σε όλο το κομμάτι του προγραμματισμού και του συντονισμού. Ο Matthias Rauch δουλεύει στη Clustermanagement Musikwirtschaft Mannheim & Region, το τμήμα δηλαδή του δήμου του Μάνχαϊμ που υποστηρίζει τους ανθρώπους που εργάζονται στη μουσική βιομηχανία στο Μάνχαϊμ.


1. Μπορείτε να μας περιγράψετε τη βασική ιδέα πίσω από το φεστιβάλ;

Timo Kumpf: Ξεκίνησε σαν παιδικό όνειρο. Πάντοτε ήθελα να ξεκινήσω ένα φεστιβάλ και αφού εργάστηκα κάποια χρόνια στη διοργάνωση συναυλιών κατάφερα να πείσω τους συνεργάτες μου να το ξεκινήσουμε. Φυσικά η ιδέα έχει διαφοροποιηθεί στο πέρασμα των χρόνων, προσαρμοζόμενη στις προσωπικές μας προτιμήσεις. Θέλουμε να διοργανώνουμε ένα από τα πάρτι εκείνα στα οποία εμείς οι ίδιοι θα θέλαμε να βρεθούμε. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Matthias Rauch: Το φεστιβάλ είναι πραγματικά αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας. Η πόλη του Μάνχαϊμ διοργανώνει μεγάλο αριθμό φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, από ηλεκτρονική μουσική, κλασσική, τζαζ και έθνικ. Παρόλα αυτά, απουσίαζε ένα σωστό indie pop φεστιβάλ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υποστήριξη του δήμου του Μάνχαϊμ με το εκτεταμένο δίκτυο επαφών του επέτρεψαν στο Maifeld Derby να βρει το σπίτι του στην πόλη αυτή. Πιστεύω ότι υπάρχει ένας μοναδικός συνδυασμός με την υποστήριξη της μουσικής από την πλευρά του δήμου από τη μία και το εκτεταμένο δίκτυο χορηγών από τον κόσμο των επιχειρήσεων από την άλλη. Ακριβώς αυτή η διασύνδεση και η αλληλεξάρτηση είναι που προσπαθούμε να δυναμώσουμε και να βελτιώσουμε μέσω της Clustermanagement Musikwirtschaft.

2. Στη σελίδα του φεστιβάλ το ορίζεται ως ένα φεστιβάλ για όσους αγαπούν (Liebhaberfestival). Τι άλλο εκτός από μουσική περιλαμβάνει ένα τέτοιο φεστιβάλ και πώς εμπλουτίζετε τη φεστιβαλική εμπειρία;

Timo Kumpf: Αυτή η φράση αναφέρεται κυρίως στη μουσική. Παρουσιάζουμε πολλά νέα συγκροτήματα και καλούμε όσους αγαπούν τη μουσική να τα προσέξουν και να τους δώσουν μια ευκαιρία. Αλλά υπάρχουν φυσικά και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (προταθήκαμε για το λεγόμενο Πράσινο Βραβείο - Green Operations Award - στα Βραβεία για τα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ του 2012). Πάντοτε προσπαθούμε να διασφαλίσουμε μικρές αποστάσεις, την άνεση των επισκεπτών μας , τη διάθεση της τοπικής κουζίνας κ.ά. Για μας είναι οικογενειακή υπόθεση και η οικογένεια αποτελείται από όλους τους μουσικούς, τους συνεργάτες και εμάς.

Matthias Rauch: Ο προγραμματισμός του Timo λαμβάνει υπόψη την παραμικρή λεπτομέρεια και αυτό φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα. Πάντα προσπαθεί να καταστρώσει μια ενδιαφέρουσα και απροσδόκητη μουσική σύνθεση για το φεστιβάλ. Φροντίζει επίσης να ενσωματώσει και άλλα είδη, όπως λογοτεχνία και κινηματογράφο κι έτσι το φεστιβάλ προσφέρει μια πολυπρόσωπη πολιτιστική εμπειρία.

3. Έχετε κάποιο φεστιβάλ ως πρότυπο;

Timo Kumpf: Επηρεαζόμαστε από πολλά διεθνή φεστιβάλ, καθώς είμαστε σε περιοδεία αρκετά χρόνια ως μουσικοί των Get Well Soon. Είχαμε ορισμένες εξαιρετικές εμπειρίες στη Γαλλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες και φυσικά την Ελλάδα. Αυτά τα φεστιβάλ είναι πιο όμορφα αν συγκριθούν με τα περισσότερα γερμανικά.

Matthias Rauch: Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή και οικεία ατμόσφαιρα στο φεστιβάλ, γιατί αυτό ακριβώς είναι που εκτιμούμε ιδιαίτερα εμείς οι ίδιοι ως κοινό σε άλλα φεστιβάλ.

4. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ή πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει από το ξεκίνημα του φεστιβάλ;

Timo Kumpf: Δυστυχώς είναι τα χρήματα. Δουλεύουμε περίπου 5 χρόνια και ακόμα δεν έχουμε βγάλει ούτε σεντ. Αλλά όταν αποφασίσαμε να δουλέψουμε ως επαγγελματίες σε αυτή τη διοργάνωση, θα πρέπει να το αλλάξουμε χωρίς να μειώσουμε την ποιότητα του προγράμματός μας. Η σύγκρουση των θέλω μας με τους οικονομικούς υπολογισμούς. Αυτή είναι η καθημερινή μας πρόκληση.

Matthias Rauch: Το φεστιβάλ είναι μια συλλογική διοργάνωση με όλη την έννοια της λέξης και για να πραγματοποιηθεί στηριζόμαστε σε περισσότερους από 130 εθελοντές κάθε χρόνο. Όσο κι αν πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε τρόπους να θεμελιώσουμε οικονομικά το φεστιβάλ, κάθε χρόνο αποδεικνύεται πόσο σημαντικό πολιτιστικό κομμάτι του Μάνχαϊμ έχει γίνει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε αυτό, γιατί πιστεύουν στην ιδέα και στη μουσική. Το Μάνχαϊμ σε καμιά περίπτωση δε θα ήταν ίδιο πια χωρίς το Maifeld Derby.

5. Τα γερμανικά ραδιόφωνα παίζουν διαρκώς Cro, Sido, Kraftklub, DieToten Hosen κτλ. Ορισμένα από αυτά ακούγονται ενδιαφέροντα στ’ αυτιά μας και άλλα εντελώς παρωχημένα. Πώς κρίνετε τη γερμανική μουσική παραγωγή των τελευταίων ετών;

Timo Kumpf: Θέλεις μια ειλικρινή απάντηση; Το μεγαλύτερο μέρος όσων ακούγονται στους μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς είναι αηδίες. Πάντοτε τα ίδια τραγούδια και κανένα κουράγιο να παίξουν πραγματικά καλή μουσική. Αλλά, φυσικά, υπάρχουν μικρότεροι ραδιοφωνικοί σταθμοί με καλό γούστο. Έχουμε σπουδαίους μουσικούς στη Γερμανία, με επιρροές κυρίως από την ηλεκτρονική μουσική. Έχω στο μυαλό μου συγκροτήματα όπως για παράδειγμα οι Hundreds και οι Moderat.

Matthias Rauch: Θεωρώ ότι αυτό το φαινόμενο δεν περιορίζεται στη Γερμανία. Κατά τη γνώμη μου αφορά βασικά τη σύγκρουση μεταξύ των κυρίαρχων και των ανεξάρτητων ραδιοφωνικών σταθμών. Φυσικά το ιδεατό θα ήταν να είχαμε ένα εμπορικό, κυρίαρχο ραδιόφωνο με πιο ενδιαφέρουσα, φιλόδοξη και θαρραλέα μουσική, αλλά φοβάμαι ότι αυτό δε θα γίνει πολύ σύντομα όσο ο πρωταρχικός στόχος των εμπορικών ραδιοφώνων είναι να «παραμείνουμε συντονισμένοι».

6. Είναι το Maifeld Derby τόπος έκφρασης για τους νέους Γερμανούς καλλιτέχνες;

Timo Kumpf: Βεβαίως. Έχουμε ορισμένα νέα συγκροτήματα στη σύνθεσή μας. Η ζήτηση για αυτές τις θέσεις είναι τεράστια κι έτσι επικεντρωνόμαστε στην περιοχή μας. Φέτος παρουσιάζουμε ορισμένους πολλά υποσχόμενους μουσικούς από τη νότια Γερμανία όπως για παράδειγμα οι Bled White, Laura Carbone και Eau Rouge.

Matthias Rauch: Ο Timo δεν το κάνει αυτό φυσικά αποκλειστικά για τους Γερμανούς καλλιτέχνες, αλλά ολόκληρη η σύνθεση του φεστιβάλ προσφέρει πολλά για να ανακαλύψει κανείς και πολλούς μουσικούς που θα έχουν γίνει μεγάλα ονόματα σε λίγα χρόνια. Οπότε θα μπορείτε  να λέτε πάντα ότι τους είδατε πρώτη φορά στο Maifeld Derby!

7. Οι The National είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο όνομα που έχει έρθει ποτέ στο Maifeld Derby. Πώς το καταφέρατε; Το βλέπετε ως ένα βήμα προς την ενηλικίωση;

Timo Kumpf: Είναι ένα τεράστιο βήμα. Ακόμα και τώρα δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Από τη μία, ήμαστε πολύ τυχεροί, γιατί κάναμε την κρούση την κατάλληλη στιγμή. Από την άλλη, είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής φήμης που καταφέραμε να χτίσουμε σε αυτά τα πρώτα χρόνια. Αλλά δεν το βλέπω ως ένα βήμα για να «μεγαλώσουμε». Δε θέλουμε να ξεπεράσουμε σε χωρητικότητα τα 5.000 άτομα. Προσωπικά, δε μου αρέσουν τα μεγάλα φεστιβάλ.

Matthias Rauch: Παρομοίως. Πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι να διατηρήσουμε όσα σημαίνει το Maifeld Derby: ακεραιότητα, ζεστή ατμόσφαιρα, ωραίοι άνθρωποι, ωραίο φαγητό και σπουδαία μουσική. Δε νομίζω ότι είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε οποιοδήποτε από αυτά τα στοιχεία ώστε να «μεγαλώσουμε». Αν επιθυμείς διακαώς να μεγαλώσεις, πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς κι εμείς, δε νομίζω, ότι είμαστε διατεθειμένοι να το δεχθούμε

8. Μπορείτε να μας αναφέρετε:
- την καλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ στο Maifeld Derby;


Timo Kumpf: Δεν έχω δει ποτέ μια ολοκληρωμένη συναυλία στα τρία χρόνια, οπότε είναι δύσκολο να σας πω. Ωστόσο, ειδικά το 2013, κατακλειστήκαμε με πολλές εμφανίσεις, από καλλιτέχνες όπως οι Daughter, The Notwist, Sizarr, Royal Canoe, Gold Panda, Sophie Hunger, Efterklang. Ήταν μια σπουδαία χρονιά!

Matthias Rauch: Απόλαυσα πραγματικά τους CocoRosie, Efterklang, The Tidal Sleep και Daughter πέρυσι, για να αναφέρω απλώς μερικούς.

- τον καλλιτέχνη που δεν έχετε καταφέρει ακόμα να φέρετε στο Maifeld Derby παρά τις επίμονες προσπάθειές σας;

Timo Kumpf: Μου πήρε 15 μήνες για να πείσω τους Daughter και ήταν ένιωσα απίστευτη ικανοποίηση όταν τελικά επιβεβαιώθηκε. Ίσως κάποια μέρα γίνει κάτι αντίστοιχο και με τους Foals που έχω ήδη προσεγγίσει τέσσερις φορές.

-τον καλλιτέχνη που διψάτε να φέρετε στο Maifeld Derby αλλά δεν έχετε προσεγγίσει ακόμα;

Timo Kumpf: Πέρυσι ίσως απαντούσα τους The National!

- μια ξεχωριστή στιγμή από τα τρία πρώτα χρόνια του φεστιβάλ, πέρα από το μουσικό του κομμάτι;

Timo Kumpf: Είναι πάντοτε σπουδαίο να βλέπεις να συνδέονται συγκροτήματα και άνθρωποι που πρωτογνωρίστηκαν στο Maifeld Derby. Οι Daughter και Notwist φάνηκε να αλληλοσυμπαθήθηκαν, και οι Efterklang και Royal Canoe συνεργάστηκαν μετά από λίγο καιρό, απλώς για να αναφέρω μερικά παραδείγματα. Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους.

Matthias Rauch: Ακόμα κι αν ακουστεί κάπως "χίπικο", το αποκορύφωμα για μένα είναι απλώς να βλέπεις τόσους χαρούμενους ανθρώπους, μαζεμένους σε ένα μέρος και να γιορτάζουν αυτό που αγαπούν: τη μουσική. Δεν ήμασταν πάντα τυχεροί από την άποψη του καιρού τα πρώτα τρία χρόνια, αλλά αυτό δε φάνηκε να ενοχλεί κάποιον. Οι επισκέπτες μας πέρασαν υπέροχα και αυτό συνέβη, κατά τη γνώμη μου, λόγω της ξεχωριστής ατμόσφαιρας του Maifeld Derby.9. Φιλοδοξείτε να έχετε ξένους επισκέπτες ή σας αρκεί να προσελκείτε τους Γερμανούς μουσικόφιλους;

Timo Kumpf: Φυσικά και φιλοδοξούμε να έχουμε ξένους επισκέπτες και έχουμε δουλέψει σε συνεργασίες με ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά πρακτορεία. Ωστόσο, μιας και είμαστε μια ολιγομελής ομάδα, δεν έχουμε καταφέρει να πιάσουμε τους στόχους μας ακόμα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν καταφέραμε ακόμα να έχουμε νέα στα αγγλικά στο site μας. Είναι μια μακρά διαδικασία, αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτό.

Matthias Rauch: Σεμνός όντας ο Timo, υποτιμά κάπως το συγκεκριμένο τομέα. Είχαμε από το ξεκίνημα διεθνείς επισκέπτες και η διεθνής ανταπόκριση στη σύνθεση της φετινής χρονιάς είναι εντυπωσιακή ως τώρα. Ακόμα και η κάλυψη από διεθνή μέσα είναι πολύ καλή. Η καλύτερη ένδειξη είναι ότι τώρα κάνουμε αυτή τη συνέντευξη για το Mix Grill.

10. Γιατί πρέπει να επισκεφτούμε το Maifeld Derby 2014;

Matthias Rauch: Πρέπει να το επισκεφτείτε για όλους τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Αν ψάχνετε να ακούσετε υπέροχη μουσική από υπέροχους ανθρώπους σε μια ξεχωριστή και οικεία τοποθεσία, τότε το Maifeld Derby σας περιμένει από τις 30 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου.

11. Υπάρχει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμή που θα θέλατε να μας αποκαλύψετε;

Matthias Rauch: Φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε after-show party με ορισμένους πολύ ξεχωριστούς προσκεκλημένους.Το Mix Grill θα βρεθεί στο Maifeld Derby 2014 και θα σας μεταφέρει ό,τι συμβεί εκεί!!

Maifeld Derby official page
Maifeld Derby @ facebook

Απολαύστε τη λίστα που ετοίμασαν οι διοργανωτές στο Spotify με τραγούδια καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν στο φεστιβάλ.


Σχετικό θέμα
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα