Elementary: Μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή του Sherlock Holmes

Όταν η αμερικανική show biz βάζει το χεράκι στης στους κλασικούς, πολλά μπορεί να συμβούν.
Διαβάστηκε φορες
Αυθεντικός Τίτλος: Elementary
Έτος παραγωγής: 2012
Χώρα παραγωγής: Αμερική
Κύκλοι μέχρι σήμερα: Δύο (Ολοκληρωμένοι)
Αριθμός επεισοδίων ανά κύκλο: 24 
Μέσος χρόνος επεισοδίου: 45 λεπτά
Είδος: Μυστηρίου

Ο διάσημος ντετέκτιβ του Sir Arthur Conan Doyle, δεν θα μπορούσε να λείπει από την αμερικανική τηλεόραση. Μετά τις πολύ επιτυχημένες ταινίες του Guy Ritchie με τον απολαυστικό Robert Downey Jr., ο Robert Doherty (Star Trek: Voyager, Medium κ.α.) αποφάσισε πως ήρθε ο καιρός να παρουσιάσει τον ιδιοφυή χαρακτήρα στο αμερικανικό κοινό και μέσα από τη μικρή οθόνη. Είπε να αλλάξει κάποια πράγματα όμως. Αν αυτές οι αλλαγές είναι πετυχημένες ή όχι, θα το κρίνετε εσείς.Πλοκή: Ο ιδιωτικός ερευνητής από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετακομίζει στην Νέα Υόρκη σε μία προσπάθεια να αφήσει πίσω το παρελθόν του και να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά. Εκεί θα γνωρίσει την πρώην χειρούργο και νυν σύμβουλο απεξάρτησης Joan Watson, με την οποία θα ξεκινήσουν να βοηθούν την αστυνομία της Νέας Υόρκης σε διάφορες υποθέσεις.

Ανάλυση: Σεναριακά, η σειρά έχει πολύ ενδιαφέρουσες αλλαγές, οι οποίες βασίζονται σε επιτυχημένες παρατηρήσεις της διαφορετικότητας των καιρών που εκτυλίσσονται οι ιστορίες του αυθεντικού και του σύγχρονου ήρωα. Ο έμπιστος συνεργάτης και φίλος, John Watson κάνει μια “αλλαγή φύλου” και γίνεται Joan Watson, τονίζοντας την παντελής έλλειψη γυναικείου βασικού χαρακτήρα στην αυθεντική ιστορία. Κάτι που σίγουρα δεν θα μπορούσε να γίνει τότε, δεδομένου ότι δεν θα ήταν αποδεκτό για μία γυναίκα να έχει τις συμπερασματικές ικανότητες που επεδείκνυε ο Dr. John Watson, πόσο μάλλον να είναι σε έναν κατά βάση αντρικό για την εποχή χώρο, όπως αυτός της ιατρικής. Επίσης αφήνει να εννοηθεί πως ο ήρωας μας βρίσκεται σε τέτοιο νοητικό επίπεδο ώστε δεν μπορεί να ταυτιστεί με κανέναν, και όσο αυτό του συμβαίνει καταλήγει στον αυτοκαταστροφικό κόσμο της ηρωίνης, από τον οποίο παλεύει να βγει στην αρχή της ιστορίας μας.Εφόσον η σειρά είναι αρκετά ανθρωποκεντρική, δεν θα μπορούσε να έχει για πρωταγωνιστή έναν ηθοποιό κατώτερο των περιστάσεων. Ο Jonny Lee Miller εκτελεί τα καθήκοντά του στο ακέραιο, επιτρέποντας στο κοινό να εστιάσει σε αυτόν αλλά να δει και τους υπόλοιπους χαρακτήρες της σειράς. Δίνει έντονα την διογκωμένη ευφυία του χαρακτήρα αλλά και την δόση παράνοιας που την ακολουθεί, ενώ δεν μας ξεριζώνει την ανθρώπινη φύση του για της ανάγκες της σειράς. Η γνωστή από τον κινηματογράφο Lucy Liu ενσαρκώνει ικανοποιητικά την Joan Watson, χωρίς να τα δίνει όλα στο ρόλο της με μια αρκετά συγκρατημένη ερμηνεία. Δεν είναι αρκετό να μας το χαλάσει, αλλά δεν προσδίδει κάτι παραπάνω από το όνομά της στη σειρά. Το υπόλοιπο cast είναι αρκετά ενδιαφέρον με αρκετά περάσματα γνωστών ηθοποιών της αμερικανικής (και όχι μόνο) τηλεόρασης.

Η σειρά έχει καλέσει αρκετούς σκηνοθέτες από την μικρή αλλά και την μεγάλη οθόνη και σε μεγάλο βαθμό, έχουμε μείνει ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, αλλά σκηνοθετικά, δεν χρίζει ιδιαίτερης μνείας.Τι μας αφήνει: Για τα δικά μας δεδομένα είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή με πολύ θετικά στοιχεία. Βγάζει μία αδιόρατη ποιότητα σαν παραγωγή, ενώ κατά καιρούς ελαφραίνει με διάφορα χιουμοριστικά στοιχεία, χωρίς να χαλάει την αίσθηση σοβαρότητας που οφείλει να βγάζει μία σωστή σειρά μυστηρίου. Στα θετικά τα αυτοτελή επεισόδια, με μία κεντρική ιστορία να εκτυλίσσεται με διαφορετικές ταχύτητες. Μια πολύ ευχάριστη και σχετικά ελαφριά σειρά με μέλλον.

Τρέιλερ:
Διαβάστε ακόμα