Boston Legal: Μια δικαστική σάτιρα από το “χρονοντούλαπο”

Οι δικαστικές αίθουσες στην Αμερική αλλάζουν ύφος. Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από το Law and Order!
Διαβάστηκε φορες
Αυθεντικός Τίτλος: Boston Legal
Έτος παραγωγής: 2004 - 2008
Χώρα παραγωγής: Αμερική
Κύκλοι μέχρι σήμερα: Πέντε (ολοκληρωμένοι)
Αριθμός επεισοδίων ανά κύκλο: Ποικίλει (από 13 έως 27)
Μέσος χρόνος επεισοδίου: 45 λεπτά
Είδος: Σατιρική - Κωμική

Το σημερινό άρθρο μας είναι αφιερωμένο σε μία ολοκληρωμένη σειρά σατιρικής - κωμικής φύσεως, η οποία κατά τη γνώμη μας δεν ακούστηκε όσο θα έπρεπε. Ο λόγος για το Boston Legal, το οποίο μας χάρισε πολλά για 5 σεζόν και είναι από τις σειρές που δεν κούρασαν με τραβήγματα. Σταμάτησε ακριβώς εκεί που έπρεπε, ίσα να μας κάνει να ζητάμε λίγο ακόμα. 

Πλοκή: Όπως αναφέρει και ο τίτλος, η σειρά εκτυλίσσεται στη Βοστόνη, και πιο συγκεκριμένα σε μία υψηλού προφίλ δικηγορική εταιρία που ασχολείται με ποινικές υποθέσεις. Οι καθημερινές υποθέσεις περιλαμβάνουν διάφορα ευτράπελα, με τους κεντρικούς ήρωες να δίνουν τις μάχες τους με εξωσυμβατικά μέσα και συνήθως να τις κερδίζουν.Ανάλυση: Από μία κωμική σειρά, δεν περιμένουμε να ξεχωρίζουν τα ειδικά εφέ ή η φωτογραφία. Η σειρά αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση. Σκηνοθετικά είναι αδιάφορη, εφέ δεν έχει και η φωτογραφία της είναι απεριγέλαστη. Έχει όμως τα βασικά στοιχεία που ξεχωρίζουν τις πετυχημένες κωμωδίες από τις υπόλοιπες. Ευφάνταστο και ανατρεπτικό σενάριο και εξαιρετικό casting.

Κατά τη γνώμη μας, η σειρά είναι κυρίως σατιρική, με έντονα κωμικά στοιχεία. Σχεδόν σε κάθε επεισόδιο “τα χώνει” στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα και όχι μόνο, χωρίς ίχνος ντροπής και συγκάλυψης. ΟΙ πάρα πολλοί σεναριογράφοι της σειράς, έβαλαν το λιθαράκι τους για να χτιστεί ένα οικοδόμημα από ιδιαίτερους χαρακτήρες (κεντρικούς ή όχι) οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να μας εκπλήξουν με τις αποφάσεις που παίρνουν σε ιδιαίτερες καταστάσεις.

Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες της σειράς ενσαρκώνονται από τον μοναδικό James Spader στο ρόλο του αήττητου και ηθικά απρόβλεπτου δικηγόρου Alan Shore και τον μέντορά του και ονομαστό εταίρο της εταιρίας Denny Crane, τον οποίο υποδύεται ο εξίσου φανταστικός William Shatner. Ο πρώτος είναι από τις γνωστές φυσιογνωμίες στον τηλεοπτικό χώρο (και όχι μόνο) και με την εντυπωσιακή ερμηνεία του μας παρουσιάζει έναν μεγαλοκαρχαρία δικηγόρο ο οποίος βάζει πάνω από όλους και όλα τον υπέρμετρο εγωισμό του, ψάχνοντας συνεχώς ενδιαφέρον σε υποθέσεις αυξημένης δυσκολίας. Η ηθική πυξίδα του είναι κάπως μπερδεμένη σε σχέση με τον χειρισμό του συστήματος που υπηρετεί, αλλά το τελικό αποτέλεσμα προσπαθεί να είναι ηθικά προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο William Shatner υποδύεται τον μέντορα και κολλητό φίλο του παραπάνω χαρακτήρα. Μας δείχνει συνεχώς πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κάνει την πλάκα του, αφού δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν στο χώρο. Όντας παλαίμαχος αλλά με κύρος, το ελαφρώς προχωρημένο της ηλικίας του και η δόση τρέλας που το συνοδεύει τον κάνουν εξαιρετικά απρόβλεπτο και ξεκαρδιστικό.Αξίζει να σταθούμε στην ιδιαίτερη σκηνή που κλείνει σχεδόν κάθε επεισόδιο. Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες στο μπαλκόνι της εταιρίας, να πίνουν ουίσκι και να καπνίζουν πούρα, ενώ συζητάνε τις φιλοσοφικές, ηθικές ή και κοινωνιολογικές προεκτάσεις της υπόθεσης που τους απασχόλησε στο συγκεκριμένο επεισόδιο. Πάντα με τον δικό τους ιδιαίτερο και χιουμοριστικό τρόπο και πάντα με ένα ευχάριστο για τον θεατή κλείσιμο.

Οι χαρακτήρες που τους πλαισιώνουν ενσαρκώνονται από μεγάλα ονόματα τις βιομηχανίας, όπως η Candice Bergen, ο Rene Auberjonois ή ο Mark Valley.

Τι μας αφήνει: Αρχικά, μία πολύ θετική αίσθηση στο τέλος κάθε επεισοδίου. Το ανάλαφρο ύφος της σειράς σε συνδυασμό με την έντονα σατιρική διάθεση και τα ευαίσθητα θέματα που θίγει, την κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στις πολλές κωμικές σειρές που ξεπηδούν κάθε χρόνο. Δεν είναι το κλασικό sitcom με τα “κονσερβοποιημένα” γέλια σε κάθε αστεία κατάσταση, αντίθετα έχει μια ξεχωριστή σοβαροφάνεια που κάνει της κωμικές καταστάσεις  που προκύπτουν, ακόμη πιο κωμικές. Τα αμιγώς αυτοτελή επεισόδια συγκροτούν μία ιδανική σειρά για κάποιον που θέλει λίγο χιούμορ στη ζωή του, χωρίς να χρειάζεται να “καεί” βλέποντας μια σειρά. Με την επιλογή αυτή να είναι πάντα διαθέσιμη…

Τρέιλερ:
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
8,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα