Game of Thrones: Το βαρύ χαρτί της αμερικανικής τηλεόρασης

Με αφορμή την ολοκλήρωση του 4ου κύκλου της συγκεκριμένης σειράς, την παρουσιάζουμε σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί πολύ με αυτήν.
Διαβάστηκε φορες
Αυθεντικός Τίτλος: Game of Thrones
Έτος παραγωγής: 2011
Χώρα παραγωγής: Αμερική - Αγγλία
Κύκλοι μέχρι σήμερα: Τέσσερις (Ολοκληρωμένοι)
Αριθμός επεισοδίων ανά κύκλο: 10 
Μέσος χρόνος επεισοδίου: 45 - 60 λεπτά
Είδος: Περιπέτεια, Φαντασίας, Επικό

Ακόμη και για τους λιγότερο μυημένους στο χώρο των ξενόγλωσσων τηλεοπτικών σειρών, το όνομα της συγκεκριμένης σειράς δεν είναι άγνωστο. Για εκείνους που έχουν δει τη σειρά, τα στοιχεία που θα αναλύσουμε εδώ είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Εάν δεν ξέρετε πολλά γι αυτήν, ή δεν έχετε ακόμα ασχοληθεί πιο σοβαρά, είμαστε εδώ για να σας δώσουμε ορισμένες βασικές πληροφορίες. Μόλις τελειώσετε αυτό το αρθράκι, μπορείτε να την ξεκινήσετε…

Πλοκή: Η σειρά ασχολείται με τα σενάρια δολοπλοκίας και μυστηρίου που συμβαίνουν γύρω από το θρόνο ενός μεγάλου και ισχυρού βασιλείου. Τοποθετημένη σε μία μεσαιωνική εποχή, η σειρά μας αναλύει τις επιμέρους ιστορίες μεγάλων οίκων, τις αξιώσεις που έχουν στο βασίλειο, καθώς και τις διαφορετικές ενέργειες που κάνουν για να ισχυροποιηθούν.



Ανάλυση: Η συγκεκριμένη σειρά είναι βασισμένη σε μια σειρά βιβλίων του ιδιαίτερα ταλαντούχου συγγραφέα George R.R. Martin, ο οποίος έχει δώσει στην δημοσιότητα τα 5 από τα συνολικά 7 βιβλία που απαρτίζουν την σειρά (και την τηλεοπτική και των βιβλίων). Είναι σχεδόν προαποφασισμένο ότι θα γυριστούν 9 κύκλοι, εκ των οποίων έχουμε ήδη τους 4, είμαστε δηλαδή περίπου στη μέση της ιστορίας. Αυτά για να ξέρουμε που βρισκόμαστε,. Ας δούμε λίγο πιο τεχνικά τη σειρά τώρα.

Πρόκειται για μία πολύ ακριβή παραγωγή, με τεράστιο cast στο προσκήνιο και εξίσου τεράστιο crew στο παρασκήνιο. Ο συγγραφέας των βιβλίων κάνει την μεταφορά στη μικρή οθόνη όσο πιο ομαλή γίνεται, αλλάζοντας κυρίως την διαδοχή των γεγονότων στο βιβλίο, έτσι ώστε να κρατήσει στο ελάχιστο τις όποιες διακυμάνσεις προκύπτουν στο ενδιαφέρον της σειράς. Και μπορούμε να πούμε ότι σε έναν μεγάλο βαθμό το πετυχαίνει, αφού δεν έχω συναντήσει σειρά να μην κάνει μία “κοιλιά” κάποια στιγμή στην ιστορία της.



Για το cast δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα, αφού προσωπικά θεωρώ ότι είναι το αρτιότερο cast που έχουμε δει. Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιους, γιατί πιστεύω ότι εν πολλοίς έχει να κάνει και με την συμπάθεια που τρέφω σε ορισμένους χαρακτήρες, αλλά πιστεύω ότι την μεγάλη έκπληξη κάνει ο εκπληκτικός Peter Dinklage στο ρόλο του Tyrion Lannister, ενώ άξιος αναφοράς είναι και ο πολυεμφανιζόμενος Aidan Gillen (The Wire, Dark Knight Rises κ.α.) στον πολυπρόσωπο ρόλο του Petyr “Littlefinger” Baelish.

Η σκηνοθετική ομάδα έχει καταφέρει να δημιουργήσει τεράστιο “θόρυβο” γύρω από το όνομα της σειράς και πιστεύω πως θα πρέπει να τους πιστωθεί το μερίδιο του λέοντος στην επιτυχία της. Αρκετό gore και πολύ γυμνό στην αρχή της για να συζητηθεί, ενώ στη συνέχεια έχουμε ένα tone down των συγκεκριμένων στοιχείων και μια ενίσχυση των χαρακτήρων σε μεγάλο βαθμό. Όσοι από αυτούς επιβιώνουν, τουλάχιστον.



Το παραπάνω σχόλιο μας δίνει λαβή να αναφερθούμε εκτενέστερα σε μία ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης σειράς, τουλάχιστον όσον αφορά τον βαθμό στον οποίο γίνεται. Η γιγαντιαία σε μέγεθος βάση χαρακτήρων του Game of Thrones, δίνει την δυνατότητα στον συγγραφέα (και κατ’ επέκταση και στον σεναριογράφο), να τους ανακυκλώνει. Δεν υπάρχει η έννοια του “κεντρικού χαρακτήρα” στην συγκεκριμένη σειρά, και αυτό συμβαίνει διότι ανά πάσα στιγμή κάποιος χαρακτήρας μπορεί να γίνει κεντρικός, ή να παραγκωνιστεί. Μερικές φορές μπορεί να παραγκωνιστεί πάρα πολύ, σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην τον ξανασυναντήσουμε. Το ενδιαφέρον όμως είναι, ότι όπως και στη πραγματικότητα, το αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένας χαρακτήρας στην ιστορία, δεν σταματάει στον ενδεχόμενο θάνατό του, αλλά συνεχίζει στις πράξεις που γίνονται στο όνομά του.

Η ροή των γεγονότων της σειράς είναι τόσο σημαντική όπως εξελίσσεται, που δεν θα δώσουμε κάποια παραπάνω πληροφορία για αυτήν, αφού η εναλλαγή των συναισθημάτων και το στοιχείο του σεναριακού αιφνιδιασμού, είναι από τα πιο βασικά στοιχεία που κάνουν την σειρά αυτή, εντυπωσιακή. Αξίζει όμως να σταθούμε στην ατμόσφαιρα της σειράς, η οποία δίνει σχεδόν σε κάθε σκηνή την εντύπωση μίας ακριβής και καλογυρισμένης παραγωγής. Σε αυτό συμβάλει κατά πολύ, η εντυπωσιακή μουσική που έχει χρησιμοποιηθεί από τους παραγωγούς.

Τι μας αφήνει: Πρόκειται για μία από τις αρτιότερες σειρές που έχει να μας προσφέρει ο χώρος της αμερικάνικης τηλεόρασης. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι το χρήμα που έπεφτε στο Hollywood έχει κάνει στροφή 180 μοίρες και ρέει άφθονο στην μικρή οθόνη.



Εάν δεν παρακολουθείτε τη σειρά αυτή, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να ξεκινήσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εάν είσαστε μέσα στο χώρο, το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα την ξεκινήσετε, οπότε καλύτερα κάντε το τώρα που δεν έχουν βρεθεί πολλοί να σας το χαλάσουν με ένα ηχηρό “spoiler” (εξήγηση: κρίσιμη πληροφορία που μειώνει το ενδιαφέρον της σειράς). Γιατί σίγουρα θα βρεθούν μπροστά σας και εκείνοι.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για έναν πολύ διαφορετικό κόσμο τον οποίο μας προσφέρει απλόχερα ο George R.R. Martin, και δεν είναι καθόλου ευγενικό να του το αρνηθούμε. Έχει μπει σε μεγάλο κόπο ο άνθρωπος. Αλλά κυρίως μην ξεχνάτε το κρισιμότερο tagline της σειράς. “Valar morghulis", ή αλλιώς “All men must die”.

Τρέιλερ:
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα