Whatever makes us happy on a Sunday morning: 21st Century Rock

Μια ιστορία από ένα δυστοπικό μέλλον και τα απομεινάρια των τρομοκρατών
Διαβάστηκε φορες
Κυριακή 22 Ιουνίου 2042. Πάνε τρεις μέρες που δεν έχω βγει από το σπίτι. Φοβάμαι ότι θα με καταλάβουν. Από όταν ανακάλυψα το θησαυρό μου, όλα είναι διαφορετικά. Ήδη στη δουλειά είχαν αρχίσει να με υποψιάζονται. Τους έβλεπα να με κοιτάζουν περίεργα έτσι χαμογελαστός που ήμουν, για αυτό είπα ότι αρρώστησα και από την Παρασκευή έχω κλειστεί σπίτι. Αύριο θα δω τι θα κάνω. Δεν είναι ούτε στο δρόμο να κυκλοφορείς καλά καλά με τέτοιο μυστικό. Αν με καταλάβει κανένας πράκτοράς τους;

Ήμουν οκτώ χρονών στα γεγονότα του '22 κι έχω υποσχεθεί να μην ξεχάσω ποτέ, μα η μνήμη εξασθενεί όσο περνούν τα χρόνια κι η προπαγάνδα θριαμβεύει. Έτος Κάθαρσης ονομάστηκε, για να πειστούμε ότι αυτό ήταν το σωστό. Ο πάνσοφος ηγέτης και πρώτος πρόεδρος της νέας παγκόσμιας κυβέρνησης, Μπαν Σαν Ντέους το είχε πει: Η μουσική πρέπει να απαγορευτεί καθώς προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη ψυχή. Κατασκευασμένες επιστημονικές έρευνες επιβεβαίωναν τα λόγια του, περνώντας στις μάζες το μήνυμα πως τα συναισθήματα που σου προκαλεί η μουσική, το πάθος, ο έρωτας, η συγκίνηση, η ελπίδα και όλα τα άλλα είναι επικίνδυνα και μας εκτροχιάζουν. Πρώτα απαγορεύτηκαν οι πιο ηδονιστικές μουσικές, η house, η rock, η reggae. Ακολούθησαν και τα υπόλοιπα είδη, για να μείνουν στις μέρες μας μόνο οι ύμνοι της Ντεζόκο Ογιάν και του Ραντού Κιπέ για την καλή μας κυβέρνηση, μόνο αυτοί ακούγονται από τα μεγάφωνα στους δρόμους όλη μέρα.

Το χάος ξέσπασε όταν διοργανώθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα μεγάλες συναυλίες και πάρτι διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτή την πρωτοφανή απόφαση. Η καλύτερη ευκαιρία για μαζικές συλλήψεις όλων των καλλιτεχνών που συμμετείχαν, ως υποκινητών τρομοκρατικής οργάνωσης. Τότε ἠταν και η τελευταία φορά που είδα τον πατέρα μου. Ως dj συμμετείχε στις διαμαρτυρίες, και συνελήφθη. Ποτέ δε μάθαμε τι απέγιναν οι "τρομοκράτες". Αυτό που ακολούθησε ήταν η Κάθαρση. Έφοδοι στα σπίτια υπόπτων από τους πράκτορες της ειδικής ομάδας δράσης ώστε να κατασχεθούν και να καταστραφούν κάθε είδους μουσικά όργανα, δίσκοι, cds, ό,τι είχε να κάνει με τη διαφθορά των ηθών που συμβόλιζε η μουσική. Επίσης, οι πειθήνιοι πολίτες που παραχωρούσαν οικειοθελώς τη δική τους μουσική περιουσία ή έδιναν πληροφορίες για αντιστασιακούς λάμβαναν την αμοιβή τους.Ευτυχώς η γιαγιά μου δεν ανήκε σε καμία λίστα υπόπτων. Έτσι, όταν πριν λίγες μέρες άφησε την τελευταία της πνοή σε βαθειά γεράματα, μαζεύοντας τα υπάρχοντά της βρήκα κρυμμένο σε ένα παλιό σεντούκι ένα μικρό cd player με ένα δισκάκι και ακουστικά. 21st Century Rock έγραφε, μαζί με τους τίτλους των τραγουδιών. Η περιέργειά μου φυσικά κατανίκησε τον όποιο δισταγμό μου, κι αυτό άλλαξε τη ζωή μου.

Ο χρόνος εξασθένησε τις μνήμες μας, πειστήκαμε πως μας έλεγαν αλήθεια. Τότε, γιατί η καρδιά μου πάλλεται τόσο δυνατά κι η ψυχή μου νοιώθει πρωτόγνωρη ευφορία κάθε που ακούω αυτά τα τραγούδια; Ήταν ένα από τα δισκάκια που έφτιαχνε ο πατέρας μου στη μητέρα μου. "Εσύ κάνεις τον κόσμο μου να γυρίζει!" της έγραφε στο εσώφυλλο. Πόσο μονότονα άχρωμος είναι ο δικός μου κόσμος. Ίσως αν άρχιζαν να ακούνε οι άνθρωποι πάλι τραγούδια, όπως αυτά που ακούω εγώ τώρα, όλα να άλλαζαν. Τι ίσως δηλαδή, σίγουρα όλα θα ήταν διαφορετικά! Μα πώς; Ο φόβος των πρακτόρων, με την ικανότητα να σε εξαφανίζουν από προσώπου γης, θα απέτρεπε τους περισσότερους έστω και να ακούσουν για την ύπαρξη αυτού του θησαυρού. Χρειάζεται κάτι πιο δραστικό από αυτό και ξέρω τι. Θα πρέπει να βρω πρόσβαση στο κεντρικό σύστημα των μεγαφώνων και να αντικαταστήσω τους κυβερνητικούς ύμνους με Interpol, Arcade Fire και Franz Ferdinand, να αφυπνίσω όσους περισσότερους γίνεται, όποιο κι αν είναι το κόστος...
(από το spotify απουσιάζουν τα τραγούδια των Dead 60s και των New Young Pony Club)

Τα τραγούδια

01. Interpol - Say Hello To The Angels
02. Arcade Fire - Ready To Start
03. Franz Ferdinand - Take Me Out
04. Kaiser Chiefs - Oh My God
05. Florence & The Machine - Dog Days Are Over
06. Arctic Monkeys - Do I Wanna Know?
07. The Strokes - Last Nite
08. Modest Mouse - Steam Engenius
09. The Dead 60s - Riot Radio
10. Editors - All Sparks
11. Sons & Daughters - Gilt Complex
12. The Long Blondes - Giddy Stratospheres
13. The Kills - Satellite
14. Coldplay - Politik
15. The Killers - All These Things That I've Done
16. The Automatic - Monster
17. New Young Pony Club - Ice Cream
18. White Lies - Fairwell To The Fairground
19. Muse - Knights Of Cydonia
20. Yeah Yeah Yeahs - Gold Lion

Η εικόνα του άρθρου προέρχεται από την ταινία "The Shawshank Redemption"του Frank Darabont. Στη χώρα μας έγινε γνωστή ως "Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ".
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα