Αφιέρωμα στον Leonard Cohen: Μέρος IV - Η έμπνευση που έλαβε και έδωσε

Μυήθηκε, βίωσε, εμπνεύστηκε, δημιούργησε κι έπειτα αποτέλεσε έμπνευση για άλλους.
Διαβάστηκε φορες
Διαβάστε την εισαγωγή στο αφιέρωμα για τον Leonard Cohen, το δεύτερο μέρος σχετικά με το συγγραφικό και ποιητικό έργο και το τρίτο μέρος σχετικά με το μουσικό του έργο.

Έχει επανειλημμένως – και πολύ εύστοχα – ειπωθεί ότι στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση. Κάθε καλλιτέχνης μυείται στον κόσμο των ανθρώπων που τον εμπνέουν, μετουσιώνει τη δημιουργία τους, την αναμιγνύει με τα βιώματά του, με το ταλέντο του, με τον δικό του τρόπο έκφρασης κι έτσι γεννιέται κάτι νέο. Έπειτα, κι εκείνο με τη σειρά του γίνεται έμπνευση για τους επόμενους κι η αλυσίδα της δημιουργίας δεν έχει τέλος. Έτσι και με τον Leonard Cohen. Μυήθηκε, βίωσε, εμπνεύστηκε, δημιούργησε κι έπειτα αποτέλεσε έμπνευση για άλλους.Η πρώτη του βαθιά επιρροή, η οποία του έδωσε το αρχικό κίνητρο για να συνθέσει μουσική και να μελοποιήσει στίχους και τον συνόδεψε σε όλη του τη ζωή, υπήρξε ο Lorca. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η κόρη του Cohen φέρει το όνομά του. Άλλοι ποιητές που αγάπησε ήταν οι Walt Whitman, W.B. Yeats, Allen Ginsberg, αλλά και ο συγγραφέας Henry Miller. Αναφορά στο έργο του Καβάφη Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον αποτελεί και το κομμάτι Alexandra Leaving, από το Ten New Songs (2001).

Ως νέος, εκτιμούσε πολύ τη Joan Baez τη συμπατριώτισσά του Joni Mitchell, τον Johnny Cash, τον Hank Williams και τα έργα τους. Είχε γνωρίσει τον Lou Reed και τον Bob Dylan, πριν ακόμα αναγνωριστεί η αξία των τριών αυτών σπουδαίων προσωπικοτήτων της μουσικής και όχι μόνο, και η σχέση τους χαρακτηριζόταν από αμοιβαίο θαυμασμό.Πέρασε από κινηματογραφικές και τηλεοπτικές σκηνές –ακόμα και από ένα επεισόδιο του Miami Vice!-  έγραψε μουσική για ταινίες –όπως για το McCabe and Mrs. Miller του Robert Altman– και για θεατρικές παραστάσεις, συνεργάστηκε με σκηνοθέτες για την καταγραφή συναυλιών και ολόκληρων περιοδειών του και αποτέλεσε το θέμα για αρκετές ταινίες, με πιο γνωστές τις I am a Hotel (1983) και Leonard Cohen: I’m your man (2006).

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει αρκετά tribute albums για τον Cohen, με ευρύτερα γνωστά τα I'm Your Fan (1991), Tower of Song (1995), και Leonard Cohen: I'm Your Man (2006). Σε αυτά συμμετέχουν πάμπολλοι καλλιτέχνες από ποικίλα μουσικά είδη, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, που αναγνωρίζουν τον Cohen ως μέντορα και πηγή έμπνευσής τους. Μεταξύ αυτών συναντάμε ονόματα όπως: Jennifer Warnes, R.E.M., Pixies, James, The House of Love, Nick Cave, John Cale, Sting, Bono, Tori Amos, Peter Gabriel, Martha & Rufus Wainwright, Antony, Jarvis Cocker, Laurie Anderson και πάρα πολλούς άλλους. Στο εξώφυλλο του Tower of Song, υπάρχει ένα σημείωμα, γραμμένο από τον επίσης πολυαγαπημένο μου συγγραφέα Tom Robbins. Με το απαράμιλλο στυλ του γράφει, μεταξύ άλλων:

«Οι στίχοι του ξεφλουδίζουν το μήλο της αγάπης και το ροδάκινο του πόθου με ένα μαχαίρι που φτάνει βαθιά, μέχρι το μυστήριο. Η φωνή του υπάρχει για να προφέρει γυναικεία ονόματα. Κανείς δεν μπορεί να προφέρει τη λέξη ‘γυμνός’ τόσο γυμνά όσο ο Cohen.»

Πηγές:
Various Positions - Leonard Cohen: Η Βιογραφία (Ira B.Nadel, 1996 Vintage Canada, KOAN – ATHENS VOICE 2008)
http://www.leonardcohen.com
http://en.wikipedia.org

Φωτογραφίες:
http://www.leonardcohen.com
http://drhguy.com/
http://leonardcohenphotos.wordpress.com/
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα