Αφιέρωμα στον Leonard Cohen: Μέρος II - Το συγγραφικό και ποιητικό του έργο

Οι καταβολές, τα ταξίδια και οι γυναίκες του αποτέλεσαν τις κύριες πηγές έμπνευσης.
Διαβάστηκε φορες
Διαβάστε την εισαγωγή στο αφιέρωμα εδώ.

Ο Leonard Cohen γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 στο Μόντρεαλ. Η οικογένειά του και οι ρίζες του καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητά του και τη θεματολογία που τον απασχολεί έως σήμερα –όπως άλλωστε ισχύει για όλους μας. Έχασε τον αυστηρό και συντηρητικό πατέρα του όταν ο ίδιος ήταν μόλις 9 ετών. Η μητέρα του υπέφερε από κατάθλιψη, είχε μάλιστα νοσηλευτεί αρκετές φορές. Η οικογένειά του, μέσα στο πλαίσιο της εβραϊκής κοινότητας του Μόντρεαλ της εποχής, είχε άλλα σχέδια για τον Cohen και ο ίδιος χρειάστηκε να αντιμετωπίσει έντονες συγκρούσεις –εσωτερικές και όχι μόνο– για να βρει τη δύναμη να ακολουθήσει τελικά το δρόμο που ήθελε, το δρόμο που ούτε εκείνος ήξερε πού θα τον οδηγήσει όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την πατρική εστία και την πόλη του. Το μόνο που ήταν ξεκάθαρο ήταν ότι το ενδιαφέρον του από νωρίς εστιάστηκε στη νύχτα και τους ανθρώπους της, στη σκοτεινή πλευρά κάθε τόπου που τον φιλοξενούσε –πάντα προσωρινά.

Έζησε σε πολλά μέρη, αναζητώντας πάντα ένα ακόμα κομμάτι από τον ίδιο του τον εαυτό. Μόντρεαλ, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Ύδρα, Κούβα, Νάσβιλ, Παρίσι, Μεξικό, Τελ Αβίβ, Αιθιοπία, Λος Άντζελες, Ινδία... Μερικοί μόνο από τους σταθμούς της απίστευτης διαδρομής του. Η θρησκεία και η πολιτική υπήρξαν επίσης πηγές ανησυχίας για εκείνον, με τη δημιουργική και εξελικτική έννοια. Από την εβραϊκή παράδοση και τις Γραφές, μέχρι την επιρροή της καθολικής του γκουβερνάντας και τη μύησή του στο Ζεν, και από τη σύλληψή του στην Κούβα ως αντιφρονούντα έως την επιθυμία του να πολεμήσει στο πλευρό του Ισραήλ κατά των Αιγυπτίων και έπειτα την αναίρεση αυτής, ο δρόμος είναι πολύ μακρύς, υποπτεύομαι και δύσκολος.

Και βέβαια οι γυναίκες του. Το άλλο σημαντικό κεφάλαιο της ζωής του. Οι στίχοι του είναι γεμάτοι γυναικεία ονόματα, πίσω από τα οποία κρύβονται αμέτρητες ιστορίες. Ιδιαίτερα τα βιβλία του, με εξαίρεση το Book of Mercy, αντλούν έμπνευση και αναφέρονται στις σχέσεις του με τις γυναίκες. Η τέχνη του άλλωστε είναι τόσο αυτοβιογραφική, ώστε αν κανείς διαβάσει και ακούσει προσεκτικά, ο Cohen τού αποκαλύπτεται πλήρως.

Το συγγραφικό και ποιητικό του έργο, παρόλο που υπήρξε η αποκλειστική καλλιτεχνική του απασχόληση μέχρι την ηλικία των 30 ετών, είναι ελάχιστα γνωστό, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Σε ηλικία 15 ετών μελοποίησε ποιήματα του Lorca και ένα χρόνο αργότερα άρχισε να γράφει τα δικά του ποιήματα. Η πρώτη του συλλογή ποιημάτων κυκλοφόρησε το 1956 με τίτλο Let Us Compare Mythologies. Ο Cohen πλήρωσε τότε για να μπορέσει να κυκλοφορήσει το βιβλίο σε δερματόδετη έκδοση, αντί για τη χαρτόδετη που είχε αποφασίσει ο εκδότης. Τα χρόνια εκείνα σηματοδότησαν την αρχή της κατάθλιψης και της συστηματικής χρήσης ναρκωτικών. Παράλληλα, στη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν γνωρίστηκε με τη beat λογοτεχνία και τον ίδιο τον Jack Kerouac. Το επόμενο βιβλίο του The Spice-Box of Earth κυκλοφόρησε το 1961, αυτή τη φορά σε έκδοση τσέπης ώστε να απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό. Ακολούθησε το πρώτο του μυθιστόρημα, The Favorit Game (1963), και τα επόμενα ποιήματά του υπό τον τίτλο Flowers for Hitler (1964).Παρόλο που το 1966 σηματοδότησε την απόλυτη στροφή του στη μουσική, κυκλοφόρησαν και δύο βιβλία του, ένα με ποίηση (Parasites of Heaven) και το δεύτερο και τελευταίο του μυθιστόρημα (Beautiful Losers). Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές Selected Poems ’56-’68 (1968), The Energy of Slaves (1972), Death of a Lady’s Man (1978) και Book of Mercy (1984), με το τελευταίο να αναφέρεται σε έναν νέο πνευματικό εαυτό που ανακάλυψε ο Cohen -κατά τα λεγόμενά του- στην ηλικία των 50 ετών. Τέλος, το 1993 κυκλοφόρησε το Stranger Music: Selected Poems and Songs και το 2006 το Book of Longing, το οποίο περιλαμβάνει ποιήματα, πρόζα και σκίτσα του καλλιτέχνη και ενέπνευσε το συνθέτη Philip Glass για τη δημιουργία του ομώνυμου έργου του.Πηγές:
Various Positions - Leonard Cohen: Η Βιογραφία (Ira B.Nadel, 1996 Vintage Canada, KOAN – ATHENS VOICE 2008)
http://www.leonardcohen.com
http://en.wikipedia.org

Φωτογραφίες:
http://www.leonardcohen.com
http://1heckofaguy.com

Διαβάστε τη συνέχεια του αφιερώματος
Μέρος III - Το μουσικό του έργο
Μέρος IV - Η έμπνευση που έλαβε και έδωσε
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα