Θανάσης Παπακωνσταντίνου - Πρόσκληση σε δείπνο κυανίου

Άλλος ένας δίσκος, άλλη μια περιπέτεια
Διαβάστηκε φορες
1. Τι θα ακούσεις
το ξεχωριστό μουσικό ύφος και στυλ του Θανάση Παπακωνσταντίνου

2. Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις
Μηδεία-μα, Η Αλίκη στη χώρα των τραυμάτων, amor fati

3. Βαθμολογία
7/10

Τρία χρόνια μετά τον Ελάχιστο εαυτό και δυο μετά τις Μαγγανείες, ο Θανάσης Παπακωνσταντόνου επιστρέφει στη δισκογραφία με μια πρόσκληση σε δείπνο κυανίου!!. Την καινούργια του δουλειά παρουσίασε πριν λίγες μέρες στη Τεχνόπολη, συγκεκριμένα στις 15/9/2014.

"Άλλος ένας δίσκος, άλλη μια περιπέτεια. Ζαλισμένος από την εξαμηνιαία -και βάλε- ενασχόληση με τις ηχογραφήσεις αλλά και την μετέπειτα επεξεργασία δεν είμαι σε θέση να κρίνω το μουσικό αποτέλεσμα. Θα περάσουν δυο-τρία χρόνια μέχρι να εξαγνιστούν τα αυτιά μου και να μπορέσουν να καταλάβουν τι έγινε. Για τους στίχους, βάζω από τώρα το χέρι στη φωτιά. Είμαι βαθιά ικανοποιημένος."

Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω λόγια του τραγουδοποιού. Η αλήθεια είναι ότι πολύ δύσκολα μπορείς να κρίνεις ένα δίσκο του Θ. Παπακωνσταντίνου και μάλιστα με μερικές μόνο ακροάσεις.

Έτσι κι αλλιώς οι μουσικές του ήταν πάντα "μπερδεμένες" με μαεστρία και τα λόγια του πάντα ήταν αιχμηρά. Δύο στοιχεία που καθιέρωσαν τον Θανάση Παπακωνσταντίνου στη συνείδηση του κοινού σαν έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους τραγουδοποιούς.Αυτή τη φορά οι εκπλήξεις αρχίζουν από τον τίτλο και το εξώφυλλο...
Η πρόσκληση σε δείπνο κυανίου... μοιάζει περισσότερο με τίτλο ταινίας θρίλερ, παρά για τίτλο δίσκου και τα έντονα χρώματα του εξώφυλλου με τη φωτογραφία μιας κοπέλας που σκύβει από το μπαλκόνι κάθε άλλο παρά σε εξώφυλλο δίσκου του Θανάση παραπέμπει.

Άλλωστε και ίδιος σπεύδει να διευκρινίσει:
"...Η «Πρόσκληση σε δείπνο κυανίου», παρά τη δηλητηριώδη διάθεση, δεν έχει σκοπό να φοβίσει. Να κλονίσει, ναι. Να ξαφνιάσει. ναι. Και -παρ’ ότι οι επιφανειακοί με κατατάσσουν στη μαυρίλα- να παρηγορήσει, είθε..."

Από τις πρώτες ακροάσεις του δίσκου αυτό που διέκρινα είναι ότι ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον ηλεκτρικό ήχο, περισσότερο από κάθε άλλη δουλειά του, αν κι εμένα προσωπικά μού θύμισε Ελάχιστο εαυτό, ειδικά στα δυο πρώτα κομμάτια του άλμπουμ, Χαρτοκόπτης και A select.

Οι ερμηνευτικές συμμετοχές της Μελίνας Κανά, του Σωκράτη Μάλαμα αλλά και της Ματούλας Ζαμάνη (κυρίως) δίνουν άλλο χρώμα στα τραγούδια του Παπακωνσταντίνου. Ειδικά η Ζαμάνη είναι πολύ καλή στα δύο τραγούδια που ερμηνεύει (Εξαφάνιση και Μηδεία-μα).

Έξυπνοι στίχοι και απότομη εναλλαγή στο ρεφρέν στο τραγούδι Αλίκη στη Χώρα των Τραυμάτων και εξαιρετική η Μελίνα Κανά στο amor fati.

Εν κατακλείδι, η καινούργια δουλειά του Θεσσαλού τραγουδοποιού μού άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. 

Επειδή τον παρακολουθώ από χρόνια ξέρω πως κάθε του δίσκος θέλει το χρόνο του και προσεκτικές ακροάσεις... Άλλωστε, τα τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου πάντα κρύβουν εκπλήξεις.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΚΥΑΝΙΟΥ
Κυκλοφορία: 15/9/2014
Παραγωγή: ΑΧΟΣ
Διανομή: MLK

01. ΧΑΡΤΟΚΟΠΤΗΣ
02. A. SELECT
03. AMOR FATI
Ερμηνεία: Μελίνα Κανά
04. Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Ερμηνεία: Ματούλα Ζαμάνη
05. Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ
06. ΜΗΔΕΙΑ-ΜΑ
Ερμηνεία: Ματούλα Ζαμάνη
07. ΗΛΙΟΠΕΤΡΑ
Ερμηνεία: Σωκρατης Μάλαμας
08. Ο ΧΟΜΑΓΙΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΒΑΚΑΡ
09. ΤΟ ΘΗΡΙΟ
10. ΤΟ ΦΙΛΕΜΑ
11. SUPERMOON

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα