Το Μανιφέστο του πολέμου στο θέατρο Βράχων

Μία διαφορετική παράσταση
Διαβάστηκε φορες
Βρεθήκαμε προχθές στο θέατρο Βράχων "Άννα Συνοδινού" για να παρακολουθήσουμε την παράσταση το Μανιφέστο του πολέμου - Περικλής, η νεύρωση της ηγεμονίας, σε σκηνοθεσία-δραματουργία της Ρούλας Πατεράκη.

Η παράσταση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου στις 25 και 26 του περασμένου Ιουλίου.

Ένα σύνολο σημαντικών ηθοποιών σε συνεργασία με το Acting Anatomy Studio της Ρούλας Πατεράκη μάς χάρισαν την τελευταία τους παράσταση με πολλή όρεξη και αρκετό συναισθηματισμό.

Η παράσταση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9, με έναν έξυπνο κατά τη γνώμη μου τρόπο. Οι θεατές δεν είχαν πρόσβαση στα καθίσματα παρά μόνο όταν αυτή ξεκίνησε, για να συμμετέχουν με κάποιον τρόπο στο άνοιγμα. Περάσαμε ανάμεσα από κάποιους ηθοποιούς και είδαμε την προετοιμασία τους.

Πρόκειται για μία παράσταση που μου κέντρισε αρκετά το ενδιαφέρον. Η ιστορία του Θουκυδίδη ιδωμένη από μία σύγχρονη ματιά. Αναφορές και αιχμές για τους πολέμους και τ' αποτελέσματά τους, καθώς και για τη σημερινή "εμπόλεμη" κατάσταση.

Επίκεντρο η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Περικλή, η ανασφάλεια και οι σκοπιμότητες του ηγέτη πίσω από την "χρυσή" ηγεμονία του. Αποκορύφωμα η εκφώνηση του Επιταφίου από τον πολιτικό.

Ένα εγχείρημα τολμηρό τόσο στη σκηνοθεσία όσο και στον τρόπο παρουσίασης των κειμένων του Θουκυδίδη. Δεν ξέρω ποια είναι η γνώμη των αυστηρών φιλολόγων και ιστορικών. Ήταν αρκετά καλή και μας έδωσε τροφή για προβληματισμό.

Διήρκεσε δυόμιση ώρες και θεωρώ πως θα μπορούσε να είναι λίγο πιο σύντομη.

Την παράσταση παρακολούθησε και ο Σάκης Ρουβάς, για να τιμήσει τη Ρούλα Πατεράκη και τον Δημήτρη Λιγνάδη, με τους οποίους είχε συνεργαστεί πέρσι το καλοκαίρι στις Βάκχες.
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα