20 χρόνια Νύχτες Πρεμιέρας. Μία μεγάλη πρωτότυπη γιορτή στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Αφορμές για μία σειρά από πρωτότυπες επετειακές εικαστικές και μουσικές εκδηλώσεις με τον τίτλο «Frame – Light – Motion»  που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστηκε φορες
Αφορμές για μία σειρά από πρωτότυπες επετειακές εικαστικές και μουσικές εκδηλώσεις με τον τίτλο «Frame – Light – Motion»  που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου.

Πρωτοποριακά installation, διαδραστικές εκθέσεις ειδικά σχεδιασμένες για την μέρα αυτή αλλά και μουσικές performance από τον Felizol και την Mr. Girl!

Η βραδιά κλείνει με ένα μεγάλο πάρτυ με τον Νικ Μπανγκς των Pulp να ανεβαίνει στα decks.

Frame - Light - Motion

Το μότο της φετινής 20ης διοργάνωσης!

Βλέπουμε τον κινηματογράφο από την αρχή του, αυτή τη φορά όμως μέσα από τα τρία βασικά του δομικά στοιχεία, το πλαίσιο, το φως και την κίνηση. Η ιστορία των τεχνών ορίζεται με αυτά τα στοιχεία, μόνο ο κινηματογράφος, όμως, τα έχει ανάγκη και τα τρία.

Κτίριο «Μηχανουργείο» (Δ12)


Η αδιαπέραστη υπερκινητικότητα του «Μοντέλου»
18:00 - 23:00

Μόνο το «Μοντέλο» , που γιορτάζει τα 40 του χρόνια, του Κώστα Σφήκα μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των δομικών στοιχείων του κινηματογράφου, αφού τα αμφισβητεί κάθε λεπτό. Για αυτό, επιλέχθηκε να προβληθεί σε μία μεγάλη σκοτεινή αίθουσα του κτιρίου «Μηχανουργείο» (Δ12), σε λούπα, χωρίς αρχή και τέλος, αφού εξάλλου δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, αφήνοντας το να οδηγήσει τον θεατή σε συνειρμούς εικόνων, κινούμενων και ακίνητων.

Ταυτόχρονα με το «Μοντέλο» στο ίδιο κτίριο τοποθετείται ένα «κινούμενο δωμάτιο» στους τοίχους του οποίου προβάλλονται πειραματικές ταινίες των αρχών του 20ου αιώνα, σε μία προσπάθεια να αναπαραστήσει την ιστορία των δομικών στοιχείων του κινηματογράφου (πλαίσιο – φως – κίνηση) από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τότε που υπήρχαν αυτόνομα.

Παράλληλα, η Mr. Girl ερμηνεύει ζωντανά ένα ιδιότυπο κονσέρτο για..  EWI (Electronic Wind Instrument) και Η/Υ. Ένα μουσικό κολλάζ.      

Ένα παιχνίδι με την καλά κρυμμένη electronica του Μπαχ και του Τσιτσάνη, με τις σπαραχτικές παραφωνίες του Πεντερέτσκι και τα “ελικόπτερα” του Στοκχάουζεν, με το φαντασιακό του Ντεμπυσί, από τον οποίο άλλωστε ξεκινάει η περιπέτεια της μοντέρνας mουσικής! Ο Φαύνος του Μαλαρμέ και οι Νύμφες του Παπαδιαμάντη θα βρίσκονται εκεί.

Την πρωτοποριακή αυτή ζωντανή εγκατάσταση ολοκληρώνουν δύο πιονέροι της φωτογραφίας: ο Μαν Ρέι («Le Retour à la Raison», «Emak-Bakia», «L'Étoile de Mer») και ο Πολ Στραντ («Manhatta»), αλλά και ένα πρωτότυπο βίντεο γυρισμένο με κινητό, δια χειρός Ορέστη Ανδρεαδάκη (καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας και του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ)  με τον τίτλο “… τον ίσκιο που έχεις γίνει”.

Προσοχή: Kάπου θα δείτε και τον εαυτό σας… Μεταξύ σκιάς και φωτός..

Innovathens Κόμβος Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας Τεχνόπολης Δ.Α.

H εμπειρία της συνεχούς κίνησης

18:00 - 23:00

Σε 24 οθόνες – όσα και τα κινηματογραφικά καρέ - μεταδίδονται σιωπηλά διαφορετικά αποσπάσματα από 1000 κινηματογραφικά τρέιλερ, ενώ κάποιες οθόνες παραμένουν αδρανείς (η αδράνεια είναι η αρχή της κίνησης) και κάποιες μεταδίδουν απλώς παράσιτα, τον θόρυβο αυτό που αποτελεί το μυστικό κάθε σχέσης.

Την εγκατάσταση ντύνει η μουσική του Felizol, με ένα νεο-πανκ παραλήρημα βασισμένο στην ηλεκτρονική μουσική, τον ντίσκο παροξυσμό και τα πιο ξεδιάντροπα σάουντρακ της ιστορίας.

Αναζητήστε επίσης 10 σκηνές έκπληξη οι οποίες ολοκληρώνουν μια αντι-ιστορική αναδρομή που δεν θα έμπαινε ποτέ σε κανένα σοβαρό κινηματογραφικό λεξικό!

Θα ακολουθήσει πάρτι με DJ set από τον ντράμερ των Pulp, Νικ Μπάνκς και opening DJ set από την ομάδα του popaganda.gr.

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις.

Πρόσβαση:
Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο»
Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»
Διαβάστε ακόμα