The U.N. Band - Underdog Narrations

Οι U.N. μένουν πιστοί στον παλιό, κλασικό rock αυτό ήχο που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις μέρες μας, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να ακούγεται.
Διαβάστηκε φορες
Κυκλοφορεί:
Οκτώβριος 2014, Ανεξάρτητη Κυκλοφορία

Τι θα ακούσεις:
Rock

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Ding Dong, Money Maker

Βαθμολογία:
7/10

Με χαρά πληροφορήθηκα την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του συγκροτήματος αυτού απ’ τη Θεσσαλονίκη, που πριν δύο χρόνια με το ‘Ulnar Nerve’ και τραγούδια όπως το ‘Joker’s Grin’ ή το ‘Stand Out’ δεν είχε περάσει απαρατήρητο. Εδώ στο ‘Underdog Narrations’ ακολουθούν την ίδια συνταγή. Όσο μακρινός απ’ την εποχή μας κι είναι ο ήχος τους, που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην κιθάρα, αυτού του είδους η rock μουσική πάντα θα βρίσκει αυτιά να την ακούνε.

Πριν απ’ οτιδήποτε άλλο, πρέπει να αναφερθεί η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει για ακόμα μία φορά στη δημιουργία του εξωφύλλου, στο οποίο κυριαρχούν το πράσινο και το κόκκινο σε μια «λουλουδάτη» νεκροκεφαλή. Οι ευχάριστες εκπλήξεις συνεχίζονται και μέσα στο βιβλιαράκι, το οποίο από μόνο του αξίζει όσο η μουσική, ίσως και παραπάνω. Όπως και στο προηγούμενο άλμπουμ τους την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Jim Evgenidis, όπως αναγράφεται πάνω σε μία διαφορετική νεκροκεφαλή. Κάποια απ’ τα σχέδια είναι ταιριασμένα με τα αντίστοιχα τραγούδια, αλλά κάποια άλλα, όπως αυτά τα ευφάνταστα κρανία, δε σχετίζονται ιδιαίτερα με τα έντεκα τραγούδια, απ’ τα οποία μπορεί να λείπει ο θάνατος, αλλά βρίθουν από απαισιοδοξία ή, περισσότερο, από μια ελαφρά θλίψη. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό μόνο από τίτλους μερικών τραγουδιών όπως το ‘Losing My Mind' ή το ‘Thinking Of You’, αλλά και από στίχους όπως «I don’t want to be a desperate fuckin’ lover / I don’t want to be a lonely dog» στο ‘Seems Like Yesterday’. Το τραγούδι αυτό βέβαια έχει μια αρκετά πιο «ευχάριστη» κατάληξη («I just wanna be a rollin’ tumblin’ rover / I just wanna be a hoochie coochie dog»), με το μπάσο να ξεχωρίζει λίγο παραπάνω και την κιθάρα να μη λείπει ποτέ.

Όπως και στο πρώτο άλμπουμ η μουσική προσέγγιση εδώ είναι ίδια, χωρίς ιδιαίτερους πειραματισμούς ή κάποια εξέλιξη. Οι U.N. μένουν πιστοί στον παλιό, κλασικό rock αυτό ήχο που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις μέρες μας, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να ακούγεται. Το κακό με αυτή την επιλογή είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πρωτοτυπήσουν μουσικά και πως πρέπει να είναι πολύ καλοί για να ξεχωρίσουν. Έτσι, αυτός ο δίσκος εδώ καταλήγει να «στοχεύει» στο περιορισμένο εκείνο κοινό που είναι αφοσιωμένο στον παλιό ήχο αυτό, αλλά ταυτόχρονα ψάχνει για το τι καινούριο σχετικό συμβαίνει.

Μερικά απ’ τα τραγούδια που ξεχωρίζουν, πέρα απ’ το ‘Seems Like Yesterday’, είναι το ‘Money Maker’, με την ωραία εισαγωγή στο μπάσο και στίχους με κοινωνικό περιεχόμενο, αλλά και το πιο γρήγορο και πιασάρικο ‘Ding Dong’, που είναι απ’ τις καλύτερες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας τους. Αμέσως μετά ο ρυθμός πέφτει με το ‘Thinking Of You’, το μοναδικό τόσο έντονα μελωδικό τραγούδι τους εδώ, και το ‘Lights Out’ στη συνέχεια βάζει το δίσκο και πάλι στην προηγούμενη πορεία του. Διασκεδαστικό είναι επίσης και το ‘Devilicious’, τίτλος που ομοιοκαταληκτεί με το «delicious», καθώς τα διαβάζει κανείς στο βιβλιαράκι δίπλα σ’ έναν σχεδόν γυμνό διαβολάκο, αν εξαιρεθεί η τρίαινα στα χέρια του και το σλιπάκι που φοράει.

Δεν ξέρω αν το ‘Underdog Narrations’ μ’ άρεσε περισσότερο απ’ το ‘Ulnar Nerve’, αλλά σίγουρα υπάρχουν μερικά ωραία τραγούδια και στην καινούρια τους δουλειά. Βέβαια, για όσους δεν ενθουσιάζονται (πια) από την όμορφη απλότητα μιας κιθάρας και ενός μπάσου μπροστά απ’ τα τύμπανα, ίσως αυτό το άλμπουμ να είναι βαρετό στο σύνολό του. Αλλά σίγουρα, πέρα απ’ το όμορφο εξώφυλλο και βιβλιαράκι, υπάρχουν τραγούδια που πολύ πιο εύκολα θα γίνουν αρεστά από πολλούς και για τα οποία αξίζει μία ακρόαση.

1.    Losing My Mind
2.    Devilicious
3.    Ding Dong
4.    Thinking Of You
5.    Lights Out
6.    Money Maker
7.    King
8.    Seems Like Yesterday
9.    Artemis
10.    It’s Alive
11.    Luxury Slaves


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα