Μαρίζα Ρίζου: Πετάει σαν τα μεγάλα πουλιά!

Πετάει σαν τα μεγάλα πουλιά! Και κάπου εκεί είπαμε να τα πούμε από κοντά με την Μαρίζα Ρίζου. Το είπαμε, το πράξαμε και α(δ)ράξαμε να ανταλλάξουμε λόγια.  
Διαβάστηκε φορες
Πετάει σαν τα μεγάλα πουλιά! Και κάπου εκεί είπαμε να τα πούμε από κοντά με την Μαρίζα Ρίζου. Το είπαμε, το πράξαμε και α(δ)ράξαμε να ανταλλάξουμε λόγια.  

Από τις παρυφές μιας χορωδίας σχολικής, πόσο απέχει η Μαρίζα σήμερα σε σχέση με εκείνο το παιδί;

Καθόλου!!! Έχω το ίδιο ακριβώς άγχος, το οποίο δεν έχω καταφέρει ακόμη να διαχειριστώ, όπως την πρώτη φορά και αισθάνομαι την ίδια άνεση και την ίδια οικειότητα, σα να βρίσκομαι στο σπίτι μου, λίγη ώρα αφού ανέβω στην σκηνή.

Διαβάσαμε για εσένα πως γράφεις "τυχαία" και πως καθόλου δεν θα σε πείραζε αν αύριο οι ιδέες έπαυαν να περνάν από το μπαλκόνι σου. Αρκείσαι στη σπουδαιότητα της ερμηνεύτριας! Όμως, ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που κατά την γνώμη σου καθιστούν  μια ερμηνεύτρια σπουδαία και ποια η μεγάλη παγίδα της διαδρομής αυτής; 

Νομίζω ότι είναι οι σωστές επιλογές τραγουδιών, η αλήθεια της, η ειλικρίνειά της και η ερμηνευτική προσέγγιση των τραγουδιών. Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ και προσπαθώ συνεχώς να το βελτιώνω. Ελπίζω να με πάει κάπου όμορφα!

Πώς αφουγκράζεσαι την επιτυχία του "Πετάω" και πόσο την περίμενες με την έννοια της προσωπικής προσδοκίας και πως εξαργυρώνεται πρακτικά αλλά και ηθικά; 

Δεν την έχω καταλάβει ακριβώς! Χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχει αυτή η ανταπόκριση και από τον κόσμο αλλά και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Το εκτιμώ και νιώθω ευγνώμων για αυτό! Για μένα είναι μια συνέχεια της πορείας μου που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια. Με την έννοια ότι δεν είναι κάτι απότομο. Είχα κάνει πρώτα τη διασκευή στην ''Μπόσα Νόβα του Ησαία'' του Φοίβου Δεληβοριά και είχε κάποια ανταπόκριση, έπειτα το ''Μια άλλη ευτυχία'' και είχε ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση και τώρα το ''Πετάω'' που έχει ακόμα μεγαλύτερη! Έτσι αισθάνομαι πως υπάρχει μια φυσική εξέλιξη και τίποτα απότομο και ελπίζω να συνεχίσει μιας και δουλεύω σκληρά γι΄αυτό. Ηθικά νιώθω τεράστια χαρά έτσι και αλλιώς γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθώ με τον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο και τον Πάνο Μουζουράκη.

Αν σε συναντούσες τυχαία στο δρόμο πριν μερικά χρόνια, τι θα συμβούλευες τον τότε εαυτό σου σε σχέση με τις γνώσεις που σήμερα έχεις από άποψη εμπειριών και τι θα ήθελες να πεις στον μέλλοντα εαυτό σου να συγχωρέσει;

Θα του έλεγα ''Σταμάτα να έχεις άγχος και ζήσε πραγματικά αυτά που έρχονται στο δρόμο σου''. Ενώ στον μελλοντικό εαυτό μου ελπίζω να του έλεγα ''Ωραία περάσαμε!''.

Γιατί Jazz; 

Όταν πρωτοξεκίνησα να ασχολούμαι με την μουσική σκέφτηκα ότι πρέπει να βρω την δική μου ταυτότητα και επειδή είχα γνωρίσει αυτό το υποείδος της τζαζ (popjazz) και είχα ενθουσιαστεί αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό. Τώρα όμως, κάνω μια μικρή στροφή και δισκογραφικά αλλά και σε σχέση με τις ζωντανές μου εμφανίσεις.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σημείο στην πόλη και τι είναι αυτό που το κάνει αγαπημένο;

Το Χαλάνδρι! Με κάνει να αισθάνομαι πολύ οικεία γιατί έχω μνήμες από τα σχολικά μου χρόνια. Τελικά όμως, νομίζω τα αγαπημένα μέρη τα κάνουν αγαπημένοι άνθρωποι! Σκέφτομαι ανθρώπους που είχα, έχω και θα έχω στην ζωή μου και αυτοί ορίζουν τα αγαπημένα μου μέρη. Με καλή παρέα όλα τα μέρη είναι αγαπημένα!

Αν ζούσαμε σε άλλη εποχή...

Θα είχαμε παντρευτεί, θα είχαμε δουλειά, λεφτά και πιθανότατα να μην είχαμε κυνηγήσει τα όνειρα μας! Το καλό αυτής της εποχής, αν θέλεις, είναι να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά σε αυτά που πραγματικά θέλουν. Γιατί δεν σκέφτονται το πόσα λεφτά θα βγάλουν μιας και δεν υπάρχουν, αλλά αυτό που όντως είναι. Αυτό που αγαπάνε!''

Πώς τα πάει η Μαρίζα με την πολιτική στον τόπο μας και πώς βλέπει την κατάσταση σήμερα;

Η Μαρίζα, νομίζω όπως και όλοι οι συνομήλικοί της, είναι νευριασμένοι σε ένα πρώτο επίπεδο σε αυτό που συμβαίνει στην πολιτική σκηνή. Ελπίζω ως νέα γενιά να μάθουμε από τα λάθη των παλαιοτέρων.

Τι σου "λύπη" πιο πολύ;

Η μοναξιά! Δεν μου αρέσει καθόλου. Καμία επιτυχία στην ζωή γενικά δεν έχει νόημα αν δεν έχεις ανθρώπους να τη μοιραστείς! Είναι πολύ σπουδαίο να έχεις καλούς φίλους που να χαίρονται με την χαρά σου. Διότι κατά την γνώμη μου, φίλος δεν είναι αυτός που θα σου συμπαρασταθεί σε μια δύσκολη στιγμή τόσο, όσο αυτός που αληθινά θα χαρεί με την χαρά σου.

Μεσοχειμωνιάτικα τι σχέδια έχεις στα πρακτικά σου;

Ξεκινάμε δεύτερο δίσκο και είμαι πολύ ενθουσιασμένη γι΄αυτό! Επίσης, τις Παρασκευές του Φεβρουαρίου θα βρίσκομαι στο Σταυρό του Νότου plus και το Μάιο θα βρίσκομαι στο Passport.
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα