Whatever makes us happy on a Sunday morning: 1997

Το 1997 τα είχε όλα: ηλεκτρικές κιθάρες, καθαρή ποπ, ηλεκτρονική και χορευτική RnB, πράσινα μαλλιά και piercing, μαζί με μπαλάντες που στοίχειωσαν έρωτες.
Διαβάστηκε φορες
Η πρώτη ιδέα της σημερινής λίστας γεννήθηκε ένα βράδυ αναπόλησης αγαπημένων τραγουδιών. Η βάση της ήταν τοποθετημένη σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο, που όμως δε θα προδώσω καθώς πιθανότατα θα αποτελέσει αντικείμενο κάποιας επόμενης Κυριακής. Η μετεξέλιξή της όμως είναι η λίστα που θα ακούσετε στη συνέχεια.

Στην προσπάθεια να ταξινομήσω τα τραγούδια -πρώτα στο μυαλό κι έπειτα στο χαρτί- αντιλήφθηκα ότι το έτος 1997 βρίσκεται στην κορυφή των τελευταίων 20 χρόνων, για να μην πω περισσοτέρων και φανώ υπερβολική. Ανέκαθεν είχα την αίσθηση ότι έπαιζε σε Super League, μα η έμπρακτη συνειδητοποίηση και πραγμάτωση της ιδέας σε ρεαλιστικό γεγονός, ξεπέρασε κάθε εικόνα που είχα σχηματίσει ανά τα έτη με τη σκέψη. Συγκλονιστική ποιότητα, σοκαριστική ποσότητα. Ονόματα που έγραφαν τότε ιστορία, άλλα που βρίσκονταν στο απόγειό τους κι άλλα που γεννιούνταν για να παγιωθούν αργότερα στις συνειδήσεις των μουσικόφιλων της απανταχού υφηλίου.

Η ηλικία και απειρία μου τότε δεν επέτρεπε να αντιληφθώ σύγχρονα την τομή που γινόταν. Αυτήν την ανακάλυπτα με το πέρασμα του καιρού και κάθε φορά που συναντούσα στο δρόμο μου ένα ξέμπαρκο διαμάντι-οδηγό ανίχνευσης του υπόλοιπου δίσκου. Το 1997 τα είχε όλα: ηλεκτρικές κιθάρες (ξέρετε από εκείνες τις καλές που αναζητούμε απεγνωσμένα σήμερα), καθαρή ποπ, ηλεκτρονική και χορευτική RnB, πράσινα μαλλιά και piercing, μαζί με μπαλάντες που στοίχειωσαν έρωτες.

Τι να πρωτοαναφέρω και να μην αδικήσω κάποιον; Σε όλα τα είδη και κατηγορίες υπήρχαν επιτυχίες: από τις Spice Girls και το Wannabe μέχρι τους No Doubt και το Don't Speak και από τους Chambawamba με το Tubthumping ως τους Blur με το Song 2. Madonna θες; Texas; Pavement; Divine Comedy; Depeche Mode; U2; Radiohead; Η περγαμηνή μπορεί να ξετυλίγεται μία ώρα ακόμη και τελειωμό να μην έχει.



Στην παρακάτω λίστα περιορίστηκα -με πολλή δυσκολία είναι η αλήθεια- σε πολύ αγαπημένες προσωπικές επιλογές. Ελλείψεις σίγουρα υπάρχουν και πολλές διαφωνίες μπορούν να εγερθούν, αλλά αυτά δεν οδηγούν πάντοτε σε υγιή διάλογο; Ελπίζω να την απολαύσετε όσο εγώ. Ας αφήσουμε τη μουσική να μιλήσει.

Καλημέρα!






Το MixGrill πηγαίνει και στο tape.ly. Ακούστε τη σημερινή λίστα NOW 1997 @ tape.ly


Τα τραγούδια

01. Daft Punk - Around The World
02. U2 - Discotheque
03. The Prodigy - Breathe
04. Björk - Bachelorette
05. Blur - You're So Great
06. Dinosaur Jr. - Sure Not Over You
07. Sleater Kinney - Things You Say
08. Super Furry Animals - Bass Tuned To D.E.A.D.
09. Depeche Mode - It's No Good
10. Foo Fighters - Monkey Wrench
11. Oasis - Stand By Me
12. World Party - She's The One
13. Nick Cave - Are You The One That I've Been Waiting For
14. Spiritualized - I Think I'm In Love
15. Radiohead - Lucky
16. Tindersticks - Buried Bones
17. Teenage Fanclub - Ain't That Enough
18. Travis - Happy
19. Portishead - All Mine
20. Craig Armstrong - This Love
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα