Ακίνδυνα τραγουδάκια - 0913

Κάθε χρονιά, ο Μάρτης και ο Απρίλης μας φέρνει καλές νέες κυκλοφορίες είτε από νέα συγκροτήματα (The Pains of being pure at heart, The Boxer Rebellion,  The Dead Weather, Tinted Windows), ή από παλιές κλασσικές αξίες (U2, Depeche Mode, PJ Harvey, Green Day, Doves, Royksopp, Yeah Yeah Yeahs, Archive) . Παρακάτω θα διαβάσετε τη Λίστα μας με τα 20 τραγούδια, που ακούσε ο υπογράφων περισσότερο την εβδομάδα που μας πέρασε...

Αν θέλετε να ακούσετε και μια ραδιοφωνική παρουσίαση της Λίστας, θα βρείτε το αντίστοιχο clip στο τέλος του άρθρου.

Διαβάστηκε φορες
1. Αλκίνοος Ιωαννίδης – Μια νύχτα (9/10) : Μέσα από μια πάρα πολύ καλή επιστροφή, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης χωρίς να ξεφύγει πλήρως από το ύφος της μουσικής, που έχει δημιουργήσει και χωρίς όμως να βασιστεί στη φόρμα των πολυακουσμένων επιτυχιών του ("Προσκυνητής" κλπ), κάνει βήματα μπροστά και επιλέγει το δύσκολο δρόμο της δημιουργίας μουσικής κι όχι αναγκαστικά επιτυχίας. Άκουσε το κομμάτι εδώ.

2. Metric – Help I'm alive (9/10) :  Ο έρωτας του ody, oι Καναδοί Μετρic κυκλοφορούν το νέο τους album "Fantasies" στις 7 Απριλίου (διαβάστε το mini αφιέρωμα του ody για τους Metric εδώ). Το κομμάτι είναι το πρώτο τους single και είναι σίγουρα ένα από τα πολύ καλά rock singles του 2009. Ακούστε το τραγούδι και μια συνέντευξη της Emily Haines εδώ.

3. The Boxer Rebellion – Misplaced (9/10) : Πρόκειται για το 2ο album των Λονδρέζων "The Boxer Rebellion" με τίτλο "Union", το οποίο κυκλοφόρησε μόνο μέσω iTunes στις 11 του Γενάρη και πραγματικά σάρωσε στις πωλήσεις. Ιδιαίτερα μελωδικό το "Misplaced", το οποίο φέρνει αρχικά στους Sigur Ros και στη συνέχεια μπορεί να σου θυμίσει αρκετά Βρετανικά συγκροτήματα. Πολύ ωραίο κομμάτι όντως! 
   
4. U2 – Fez-Being born (9/10) :  Όπως το λέει και ο τίτλος του, οι U2 παρουσιάζουν και σε αυτό το κομμάτι την εμπειρία τους από το Fez, στην Αφρική και τις ηχογραφήσεις που έκαναν εκεί σε ένα κομμάτι αρκετά διαφορετικό για το ύφος του συγκροτήματος, το οποίο όμως συγκαταλέγεται σε αυτά που ξεχωρίζουν από το “No Line on the Horizon”. Άκουσε όλο το album εδώ.

5. Depeche Mode – In Sympathy (8,5/10) :  Στις 20 Απριλίου κυκλοφορεί το νέο τους album "Sounds of the Universe" με πρώτο single - ως γνωστόν - το "Wrong". Ένα από τα τραγούδια που θα ξεχωρίσουν από το δίσκο και μάλλον θα είναι μέσα στα επόμενα singles είναι το "In Sympathy". Χωρίς εντυπωσιασμούς και εκπλήξεις, οι DM δημιουργούν ένα album στα μέτρα τους. Άκουσε το κομμάτι εδώ.

6. Monsieur Minimal – Love Story (8/10) : Ένα από τα ρομαντικά - ταξιδιάρικα κομμάτια του "Lollipop" και ίσως μια από τις πιο όμορφες στιγμές της προχθεσινής συναυλίας του στον ΙΑΝΟ. Άκουσε το εδώ.

7. The Dead Weather – Hang you from the Heavens (8/10) :  Πρόκειται για άλλο ένα super group και συνάμα άλλο ένα project του πολυπράγμωνα Jack White. Οι Dead Weather είναι οι: Alison Mosshart (The Kills), Dean Fertita (Queens of the Stone Age),  Jack Lawrence (The Raconteurs) και ως drummer (!!!) και τραγουδιστής ο Jack White (The White Stripes, The Raconteurs). Το ντεμπούτο τους album "Horehound" κυκλοφορεί στις 9 Ιουνίου. Άκουσε το κομμάτι εδώ.

8. Tinted Windows – Kind of a girl (8/10) : Οι Tinted Windows είναι κατά κάποιο τρόπο ένα super group, μιας και αποτελούνται από τους : James Iha (The Smashing Pumpkins, A Perfect Circle),  Taylor Hanson (Hanson), Adam Schlesinger (Fountains of Wayne) , Ivy και Bun E. Carlos (Cheap Trick). Στις 24/02 κυκλοφόρησαν το πρώτο single τους "Kind of a girl" στην ηλεκτρονική σελίδα του Rolling Stone. Αυθεντική pop μουσική των 60s. Δες το video του κομματιού εδώ.

9. Royksopp - Vision one  (8/10) :  Την περασμένη Δευτέρα 23/03 κυκλοφόρησε το "Junior" των Royksopp. Με πολλές συμπάθειες στη χώρα μας, το Νορβηγικό συγκρότημα έρχεται στο Ejekt Festival (19/06), ένα γεγονός που γέμισε χαρά πολλούς φίλους της ηλεκτρονικής μουσικής. Ο δίσκος είναι καλός και με τα πρώτα ακούσματα ξεχωρίζω τα "Vision one", "This must be it" & το single "Happy up here". Άκουσε όλο το δίσκο εδώ.

10. Friendly Fires – Jump in the pool (8,5/10) : Είναι στη σύνθεση του φετινού Synch Festival και ο περσινός ομώνυμος τους δίσκος ακούγεται αρκετά στα ραδιόφωνα. Electro - σχετικά mainstream μουσικές με τα "Jump in the pool", "In the hospital" & "Paris" να ξεχωρίζουν. Άκουσε το εδώ.

11. Yeah Yeah Yeahs – Zero (9/10) :  Εξαιρετικό rock κομμάτι από το αρκετά καλό 3ο album των Yeah Yeah Yeahs “It’s a Blitz”, το οποίο κυκλοφορεί την τελευταία ημέρα του μήνα. Η παραγωγή του album ανήκει στον Nick Launay (Nick Cave, Arcade Fire κ.α.) και τον Dave Sitek των TV on the Radio. Άκουσε το εδώ.

12. Fuzzy Nerds – Plastic (8/10) :  Ο τρόπος προώθησης του album είναι ιδιαίτερα ξεχωριστός με τη δημιουργία ενός ψηφιακού album, το οποίο ενημερώνει τους fans toy συγκροτήματος για οποιοδήποτε νέο σχετικά με το συγκρότημα on-line. Αρκετά καλό το "Plastic", που ανοίγει το δίσκο. Άκουσε το κομμάτι εδώ.

13. Bat for Lashes – Good Love  (9/10) :  Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό τραγούδι, με χαρακτηριστικά τη γλυκιά μελωδία του και τα ταξιδιάρικα φωνητικά της Natasha Khan. Άκουσε 3 κομμάτια από το 2ο πολύ καλό δίσκο της Bat for Lashes “Two Suns” (κυκλοφορεί στις 6 Απριλίου) εδώ

14. The pains of being pure at heart – Everything with you (8,5/10) :  Όσο κι αν καταλαβαινω όλα όσα γράφει ο littlefluffyclouds στην κριτική του στο album των "Pains...", θα προσθέσω μόνο το ότι από το πρώτο άκουσμα ο δίσκος με κέρδισε και με έκανε να τον ακούσω δεκάδες φορές, ακόμη κι αν είναι φανερό ότι μοιάζουν με αρκετά παλαιότερα συγκροτήματα. Δες το video του κομματιού εδώ.

15. Archive - Quiet time (8/10) : Τρία χρόνια μετά το "Lights", ένα ιδιαίτερα αγαπητό συγκρότημα στην Ελλάδα επέστρεψε δισκογραφικά την Παρασκευή 27/03 με το "Controlling crowds". Το πρώτο single είναι το "Bullets" και με ένα γρήγορο άκουσμα του δίσκου ξεχώρισα το "Quiet Time". Άκουσε όλο το δίσκο εδώ.

16. U2 – I’ll go crazy if I don’t go crazy tonight (9/10) :  Είναι ίσως το  πιο mainstream κομμάτι του δίσκου μαζί με το single του. Αρκετά δυνατό και ρυθμικό ρεφρέν με πολύ καλή ερμηνεία από τον Bono. Άκουσε όλο το album εδώ.

17. Green Day – 21st Century Breakdown (8/10) :  Μετά το super “American Idiot”, οι Green Day επιστρέφουν με το “21st Century Breakdown”. Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου μας γεμίζει προσδοκίες για το δίσκο, ο οποίος αναμένεται μέσα στον ερχόμενο Μάϊο. Ελπίζω κι εύχομαι ο δίσκος να φέρει μια περιοδεία και επιτέλους μια εμφάνιση τους στην Αθήνα.  

18. Doves – Kingdom of Rust (8/10) :   Τέσσερα χρόνια μετά το μέτριο “Some Cities”, οι Άγγλοι Doves επιστρέφουν με το “Kingdom of Rust”. Το ομώνυμο κομμάτι είναι το 1ο single του δίσκου και θυμίζει αρκετά κομμάτια του “The Last Broadcast” του 2002. Άκουσε το εδώ.

19. ION - Even in sad days  (7/10) : Μετά το "No camera" του 2005, ο ION ή αλλιώς Γιάννης Παπαϊωάννου μας σερβίρει τη νέα του δουλειά "You & me" με νέους ηλεκτρονικούς, ατμοσφαιρικούς και ταξιδιάρικους ήχους. Άκουσε τον ION εδώ.

- PJ Harvey – Black Hearted Love (9/10) :   Αύριο Δευτέρα κυκλοφορεί το νέο album της Polly Jean Harvey  τον John Parish, to οποίο πρέπει να σας πω ότι δε με ενθουσίασε στα πρώτα ακούσματα. Περισσότερα, θα σας πούμε την επόμενη εβδομάδα. Σίγουρα όμως πρόκειται για το δισκογραφικό γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας. Άκουσε το εδώ.

Ακίνδυνα τραγουδάκια - 0913

Διαβάστε ακόμα