VIC

Ένα βουκολικό-ροκ πανηγύρι με τους V.I.C. στην Τεχνόπολη

Ένα πραγματικό πανηγύρι, μεταφερμένο από το τοπίο της υπαίθρου απευθείας στην πολύκοσμη Αθήνα.
Διαβάστηκε φορες
[Γράφει η Αγγελική Γλένη...]

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην Τεχνόπολη του Κεραμεικού ζήσαμε ένα ιδιαίτερο και πολλά υποσχόμενο πάντρεμα της ελληνικής μουσικής παράδοσης με τους σύγχρονους δυναμικούς ήχους της (ψυχεδελικής) ροκ. Το πλήθος απέραντο, αποτελούμενο από μικρά παιδιά έως ηλικιωμένους, ενώθηκε με το μουσικό κάλεσμα σε μια ατμόσφαιρα που διέθετε τα πάντα: ένταση, χορό, ρίγη συγκίνησης και σίγουρα θαυμασμό!

Πρώτοι στη σκηνή ανέβηκαν οι Vavoura Band, η μακροβιότερη εν ενεργεία ελληνική ροκ μπάντα, δίνοντας έναν ιδανικό πρόλογο της βραδιάς που μόλις είχε αρχίσει. Ο Johnny Vavouras στο μπάσο και τη φωνή, ο Γιάννης Δρόλαπας στην κιθάρα και ο Θωμάς Ανδρέου στα τύμπανα, μας ζέσταναν με τις πεντατονικές τους κλίμακες, τα παραδοσιακά τους μοτίβα και την ψυχεδελική τους χροιά, σε τραγούδια τους νέα αλλά και παλιά, ανάμεσά τους το “The dance of Aphrodite” το οποίο υπήρξε το πρώτο τραγούδι ελληνικού ροκ συγκροτήματος που γυρίστηκε σε βίντεο κλιπ, και το “Αγροτικό” που ακούγεται στην ταινία μικρού μήκους “Σαντορίνη” του Δ. Αρβανίτη.

Αφού δόθηκε ο δυναμικός χαρακτήρας της συναυλίας, τη σκηνή της Τεχνόπολης γέμισαν οι πληθωρικές Πλειάδες με τις φωνές τους, κρατώντας για περίπου μισή ώρα το κοινό μαγεμένο υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών. Οι Πλειάδες είναι ένα γυναικείο χορωδιακό σχήμα αποτελούμενο από εννέα υπέροχες φωνές, που με αγάπη για την μουσική παράδοση της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων,  αποδίδουν με μοναδική σύμπνοια και τρυφερότητα οτιδήποτε τραγουδήσουν. Με πολυφωνικά δημοτικά τραγούδια από τη Θράκη, την Ήπειρο, την Κύπρο, την Κάτω Ιταλία και τη Βουλγαρία, μας έκαναν να ανατριχιάσουμε! Οι φωνές τους στη συνέχεια της βραδιάς συνόδευσαν σε αρκετά κομμάτια τους V.I.C, απογειώνοντάς τα!

Μετά από μερικά λεπτά αναμονής, ώσπου να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές προετοιμασίες, ο φωτισμός χαμηλώνει και η κατάμεστη Τεχνόπολη υποδέχεται με ενθουσιασμό τους Villagers of Ioannina City! Παίζουν πρώτα το “Kalesma”, σαν ένα πραγματικό κάλεσμα στο μουσικό τους ταξίδι! Τα instrumental κομμάτια τους δημιουργούν μία ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη και μαγική. Η ποικιλία των μουσικών οργάνων, ο συνδυασμός των ντραμς, της ηλεκτρικής κιθάρας και του μπάσου με το παραδοσιακό κλαρίνο, την γκάιντα, το μπαγλαμαδάκι παντρεύουν ταιριαστά το παλιό με το νέο, οι παραδοσιακοί ρυθμοί συναντούν την ένταση της ροκ, και το μουσικό αυτό πείραμα των V.I.C. είναι απόλυτα επιτυχημένο, αφού καταφέρνει να συνεπάρει ένα ετερόκλητο κοινό ενώνοντάς το σε μια λαοθάλασσα που χορεύει και τραγουδά με ομοψυχία!

Παρέες εδώ κι εκεί, πηγαδάκια μεγαλύτερων με μικρότερους, σχολιάζουν τα τραγούδια, την προέλευσή τους, τη νέα τους μορφή. “Α, αυτό το τραγούδαγε η γιαγιά μου η Σμυρνιά!” , “Ακούστε, ακούστε εδώ πόσο ταιριάζει το μπάσο!” . Μια ανταλλαγή εμπειριών και συναισθημάτων που προσωπικά δεν έχω ξανασυναντήσει σε άλλη συναυλία τόσο έντονα!

Το αποκορύφωμα έρχεται με το τραγούδι Zvara, όπου όλοι τραγουδούν, χοροπηδούν, μουσικοί και κοινό γίνονται ένα, ενώ ταυτόχρονα ανάβουν και καπνογόνα! Η ένταση συνεχίζεται με τα επίσης δυναμικά και πολύ γνωστά τραγούδια "Ti kako", "Krasi", και το επαναστατικής διάθεσης "Karakolia" που κλείνει το setlist. Όμως το κοινό δεν έχει χορτάσει! Θέλει να γλεντήσει κι άλλο! Ζητά τους V.I.C πίσω στη σκηνή, κι αυτοί γυρνούν για το πανηγυρικό encore με το τραγούδι "Zvara".

Ήταν ένα πραγματικό πανηγύρι, μεταφερμένο από το τοπίο της υπαίθρου απευθείας στην πολύκοσμη Αθήνα, ένα μουσικό γλέντι που θύμισε σε όλους έννοιες που έχουν χτίσει τη μουσική παράδοση του τόπου, έννοιες πανανθρώπινες, όπως ο έρωτας, ο καημός, η ξενιτιά (με μηνύματα άκρως καίρια για όσα ζούμε τον τελευταίο καιρό!), η χαρά, η αγάπη για την ίδια τη μουσική!

Οι τελευταίοι στίχοι του Zvara, ας είναι ένα πολύπλευρο μήνυμα, ώσπου να ξανασυναντηθούμε με τους Villagers of Ioannina City, στην σίγουρα ανοδική τους πορεία...

“Πάρτε τα ζβάρα όλα κάψτε τα βρε
βρείτε κάθε παλιό, κάθε σάπιο και μαύρο
και άιντε κάψτε το βρε
Πάρτε τα ζβάρα όλα κάψτε τα βρε
κάψτε κάθε παλιό, για να βγει από μέσα
ο πιο όμορφος ανθός “Ευχαριστούμε πολύ, Αγγελική!!

[Η φωτογραφία εξώφυλλου ανήκει στον Δημήτρη Δημόπουλο και το mixgrill.gr]

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες από τη βραδιά στο πλήρες photo story!
Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
10,0 / 10 (σε 3 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα