Billy Elliot the Musical

Παρευρέθηκαμε στη συνέντευξη τύπου του "Billy Elliot the Musical"!

Από τις 16 Οκτωβρίου στο θέατρο Παλλάς, η υπερπαραγωγή των Αθηναϊκών Θεάτρων. 
Διαβάστηκε φορες
Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου η συνέντευξη τύπου του πολυαναμενόμενου και αγαπημένου μιούζικαλ "Billy Elliot" στο θέατρο Παλλάς, όπου βρεθήκαμε και εμείς. Σύσσωμη η ομάδα των συντελεστών της παράστασης πήρε θέση μπροστά σε κάμερες και δημοσιογράφους με εμφανή τον ενθουσιασμό και τη χαρά που τους διακατέχει για το εγχείρημα που ετοιμάζονται να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό εντός ολίγων ωρών. Η υπερπαραγωγή των Αθηναϊκών Θεάτρων κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και με την πρωτότυπη μουσική του Elton John

Το μιούζικαλ αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε στο West End του Λονδίνου το 2005 και βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του 2000 που αγαπήθηκε παγκοσμίως. Έχοντας κερδίσει πληθώρα βραβείων σε πολλές από τις χώρες όπου παίχτηκε, ήρθε η στιγμή να το δούμε και στην Ελλάδα σε μία παραγωγή αντάξια των προσδοκιών και του ευρωπαϊκού προτύπου. Ύστερα από πέντε μήνες εντατικών και απαιτητικών προβών, οι 29 ηθοποιοί, 14 μικροί χορευτές, 10 μουσικοί και 16 συντελεστές της παράστασης είναι έτοιμοι να μας μεταφέρουν στο χορευτικό σύμπαν του πιο μικρού και ταλαντούχου χορευτή. Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Δημήτρης Λιγνάδης, σε ρόλο οικοδεσπότη σημείωσε πως πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή με βάθος και προσδοκία να σφραγίσει τη χειμερινή θεατρική σεζόν, μια παράσταση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές παραγωγές. Το να δουλεύει μάλιστα με αυτά τα δροσερά και τόσο ταλαντούχα παιδιά βοήθησε ψυχικά πολύ τον ίδιο αλλά και όλους τους υπόλοιπους ηθοποιούς, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να το αναφέρουν.

Με συγκίνηση που συνεργάζεται μαζί του και αναφέροντας πως είναι μάθημα για εκείνον να δουλεύει δίπλα του, προλόγισε τον χορογράφο της παράστασης, Δημήτρη Παπάζογλου. 35 χρόνια μετά το πρώτο μιούζικαλ που χορογράφησε ("Εύθυμη χήρα" με την Αλίκη Βουγιουκλάκη) και έχοντας κάνει μία τεράστια καριέρα που αριθμεί πολλά μιούζικαλ στο ενεργητικό της, ο Δημήτρης Παπάζογλου με πολύ μεράκι συμμετέχει στον "Billy elliot", που είναι κατά τη γνώμη του το πιο πολιτικό μιούζικαλ μαζί με την "Εβίτα". Η χορογραφική ομάδα συμπληρώνεται από τις Έλενα και Μαρία Γεροδήμου και τον Γιώργο Σάγια, που χάρη στη δική του διδασκαλία θα δούμε όλους τους ηθοποιούς να χορεύουν κλακέτες πάνω στη σκηνή! 

Τα σκηνικά και το κοστούμια της παράστασης επιμελήθηκε η Εύα Νάθενα. Το ότι τα σκηνικά είναι σχεδόν τριπλάσια από την αντίστοιχη βρετανική παραγωγή, ενώ τα κοστούμια φτάνουν τα διακόσια αποδεικνύει πως ο πήχης έχει τεθεί πολύ υψηλά. Είχαμε μάλιστα την ευκαιρία να δούμε το σκηνικό της παράστασης και είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό και όμορφο. Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος ενορχήστρωσε την πρωτότυπη μουσική του Elton John και διευθύνει την ορχήστρα. Έκανε λόγο για ένα δύσκολο μουσικά έργο με απαιτήσεις τόσο για την ορχήστρα όσο και για τους ηθοποιούς που ερμηνεύουν. Η απόδοση των στίχων των τραγουδιών είναι του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και η φωνητική διδασκαλία έγινε από τη Λία Βίσση, την οποία ευχαρίστησαν και όλα τα παιδιά ξεχωριστά. 

billyelliot

Στη συνέχεια, πήραν τον λόγο όλοι οι πρωταγωνιστές της παράστασης. Η Τιτίκα Στασινοπούλου, η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης, ο Αποστόλης Τότσικας, η Νίκη Παλληκαράκη και ο Γιώργος Ψυχογιός μίλησαν με ενθουσιασμό και αγάπη για ένα έργο που προετοιμάζεται αρκετό καιρό και τόνισαν τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η προετοιμασία αυτή. Στην Ελλάδα των capital controls του Ιουλίου και της κρίσης είναι εξαιρετικά τολμηρό αλλά και τρομερά ελπιδοφόρο να γίνονται τέτοιες προσπάθειες που οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα σημαντικό και εφάμιλλο όχι των άλλων παραστάσεων αλλά του ίδιου του κινηματογραφικού έργου. Για όλους τους συντελεστές, οι επικρατούσες συνθήκες δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν ελαφρυντικό για τη δουλειά τους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αιμίλιος Χειλάκης, αλλά αντιθέτως, έτσι αναβαθμίζεται η αξία της. Το μεγάλο ατού και ο πυρήνας της παράστασης, όμως, είναι τα παιδιά.

Πρόκειται για παιδιά ηλικίας 10 ως 13 χρόνων που επελέγησαν έπειτα από δύσκολο casting ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα και ξεχωρίζουν για το ταλέντο, τη ζωντάνια, τις ικανότητες, τον αυθορμητισμό, την αντίληψη, τη συνέπεια και τη σοβαρότητά τους παρά το νεαρό της ηλικίας τους και το γεγονός ότι πολλά από αυτά δεν είχαν ως τώρα καμία επαφή ούτε με το χορό αλλά ούτε και με το θέατρο! Στον ρόλο του Billy Elliot θα δούμε τρεις πρωταγωνιστές (Πέτρος Ζαμπάκας, Ανδρέας Καρτσάτος και Σωτήρης Πιερράκος) και άλλους τρεις στον ρόλο του φίλου του Billy, Michael (Δημήτρης Βανός, Παναγιώτης Τασούλης και Φοίβος Χονδρέλης), τρεις ισοδύναμες κλιμακωτές διανομές για κάθε ρόλο, που αναμένεται να ενθουσιάσουν το κοινό. Με μεγάλη μας χαρά ακούσαμε τους μικρούς αυτούς πρωταγωνιστές και όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στην παράσταση να μιλούν, σχηματίζοντας με τα λόγια τους ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο όσων ακούγαμε. Τα παιδιά είναι τόσο ενθουσιασμένα με αυτό που κάνουν και τους ανθρώπους που έχουν την τύχη να συνεργάζονται, που δεν πτοήθηκαν από τις ελάχιστες διαθέσιμες ημέρες καλοκαιρινών διακοπών ούτε από τις πολύωρες πρόβες, αλλά ανυπομονούν να παρουσιάσουν στο κοινό τη δουλειά τους! Φυσικά, δεν παραλείφθηκε να δοθούν τα εύσημα στους επίσης παρόντες γονείς των παιδιών για τη συνεχή στήριξη, την υπομονή και τη συνεργασία τους. 

billyelliot

Το "Billy Elliot the Musical" είναι ένα έργο επίκαιρο όσο ποτέ για την Ελλάδα. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια του Billy, όταν η τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας Margaret Thatcher έκλεισε τα ορυχεία προχωρώντας σε ιδιωτικοποιήσεις, μπορούν να παραλληλιστούν με τα σημερινά προβλήματα της οικονομικής κρίσης. Το μήνυμα που αβίαστα προσφέρει ο Billy Elliot, όμως, είναι πως μέσα από το κάρβουνο των ανθρακωρυχείων μπορεί να ανακαλυφθεί το πιο λαμπερό και σπουδαίο διαμάντι και πως ακόμη και αν ο κόσμος γύρω μας καταρρέει, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά μας, αρκεί να υπάρχει πίστη στις δυνατότητές μας που συνδυάζεται με σκληρή δουλειά. Ανυπομονούμε, λοιπόν, να ανοίξει η αυλαία της παράστασης! 

billyelliot

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος 
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Μουσική: Elton John 
Χορογραφία: Δημήτρης Παπάζογλου 
Πρωτότυπη χορογραφία: Peter Darling 
Σκηνικά - Κοστούμια: Εύα Νάθενα 
Ενορχήστρωση - Διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος 
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Τέλλος
Φωνητική διδασκαλία: Λία Βίσση
Απόδοση στίχων: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Βολιώτη
Βοηθός χορογράφου - Διδασκαλία μπαλέτου για τους ρόλους Billy Elliot & Michael: Έλενα Γεροδήμου
Βοηθός χορογράφου: Μαρία Γεροδήμου
Κλακέτες - Διδασκαλία: Γιώργος Σάγιας
Υπεύθυνη παιδιών: Ευτυχία Λιβανίου
Βοηθός σκηνογράφου: Δάφνη Κολυβά
Βοηθός ενδυματολόγου: Εβελίνα Δαρζέντα 

ΠΑΙΖΟΥΝ (με αλφαβητική σειρά)
Σταύρος Βόλκος, Μαρία Γεροδήμου, Αλεξάνδρα Γρηγορίου, Παναγιώτης Διονυσακόπουλος, Πέτρος Ιωάννου, Παναγιώτης Μαλικούρτης, Γιάννης Μάνιος, Θοδωρής Μπουζικάκος, Βασίλης Μυλωνάς, Θεμιστοκλής Παυλής, Ορέστης Πέτουα, Γιάννης Πλιάκης, Χρήστος Σμυρνής, Γιάννης Τσουμαράκης, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης, Κώστας Χατζηδημητρίου, Ορφέας Χατζησπύρου 

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΠΑΛΕΤΟΥ (με αλφαβητική σειρά)
Ειρήνη Αγγελοπούλου, Ναταλία Ασημακοπούλου, Δανάη Βασιλοπούλου, Ιωάννα Κάγιου, Μαρία Καρρά, Αλεξάνδρα Κολαϊτη, Κάρμεν Λέμες, Αδαμαντία Μαστροδούκα, Γεωργία - Ειρήνη Μαστροδούκα, Μαρία Ματακάκη, Ειρήνη Μούντη, Μαρία - Σοφία Μούντη, Βαϊτσα Πιερράκου, Λυδία Φωτοπούλου 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 19:00
Σάββατο: 17:00 & 21:00
Κυριακή: 18:00 

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 40 λεπτά 

Εισιτήρια από 12 ευρώ 
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα