Η "Νοσταλγός" στο Θέατρο Αλκμήνη

Στον φιλόξενο χώρο του θεάτρου Αλκμήνη βρεθήκαμε την περασμένη Τρίτη για να παρακολουθήσουμε την μεταφορά του διηγήματος "Η Νοσταλγός" στη θεατρική σκηνή.
Διαβάστηκε φορες
Στον φιλόξενο χώρο του θεάτρου Αλκμήνη βρεθήκαμε την περασμένη Τρίτη για να παρακολουθήσουμε την μεταφορά του διηγήματος "Η Νοσταλγός" στη θεατρική σκηνή. Γραμμένο από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, φέρει όλα  εκείνα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τη γραφή του από άλλους εκπροσώπους της γενιάς του: νατουραλιστής αλλά και γλαφυρός, ρεαλιστής μα και ψυχογράφος.

Στη σκηνή παρευρίσκονταν τρία άτομα, στην πραγματικότητα όμως ήταν δύο οι προσωπικότητες που πρωταγωνιστούσαν. Η Μαρία Λογοθέτη ενσάρκωνε τη νεαρή Λαλιώ, ενώ η Αριέττα Μουτούση την ώριμη από την εμπειρία που της προσέφερε η χρονική απόσταση Λαλιώ. Η ωριμότητα άρχισε να περιγράφει, ενώ η νεότητα να βιώνει μπροστά μας την περιπέτεια που είχε με τον νεαρό Μαθιό, στον ρόλο του οποίου είδαμε τον Δημήτρη Λιόλιο.

Σύμφωνα με την υπόθεση, οι δυο τους βρίσκονται σε μια βάρκα η οποία αρχικά τους οδηγεί σε μια μικρή βόλτα, μια μικρή κρυφή απόδραση, που διαδέχεται μια μεγάλη περιπέτεια: το ταξίδι προς την απέναντι όχθη, στο σπίτι και την πατρίδα της Λάλιως. Όταν ο άντρας της, ο μπάρμπα-Μοναχάκης, μαθαίνει τη φυγή της, υποψιάζεται προδοσία και με την βοήθεια αντρών του νησιού φεύγει προς αναζήτησή της. Σε αυτό το σημείο αντιλαμβανόμαστε περισσότερο από ποτέ τα δεσμά της ανδροκρατικής κοινωνίας, η οποία παρέβλεπε τις επιθυμίες της γυναίκας και προτάσσοντας την αγάπη και τα πρέπει επέβαλλε την άποψή της. Το απόσπασμα αυτό του κειμένου παρουσιάζεται σε ένα ιδιαίτερα εντέχνως επιμελημένο video wall με τον Θεόδωρο Κατσαφάδο στο ρόλο του μπάρμπα-Μοναχάκη.

Διατηρώντας ζωντανή τη γλώσσα του Παπαδιαμάντη, γεννήθηκε πληθώρα εικόνων και συναισθημάτων. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε λειτουργική σε στιγμές στις οποίες οι ηθοποιοί είχαν έντονη κινησιολογία. Ακόμα, νιώσαμε πως κόμπιαζαν στα σημεία.

Οι φωτισμοί, τα σκηνικά και οι σκηνοθετικές επιλογές μάς μετέφεραν σε ένα ειδυλλιακό παραθαλάσσιο τοπίο των Σποράδων. Οι ερμηνείες μίλησαν στην καρδιά μας και μάς άφησαν συγκινημένους. Τα συναισθήματα των δύο γυναικών ταυτίζονταν εν μέρει, καθώς η "Νοσταλγός" Λαλιώ με γνώμονα την εμπειρία της ζωής αντιμετώπιζε διαφορετικά τα γεγονότα από τον ανέμελο νεότερο εαυτό της.

Το μόνο που μάς έλειψε ήταν η ανάδειξη της "μικρής επανάστασης" της Λαλιώς. Καθόλη τη διάρκεια του έργου μέχρι και το τέλος φαινόταν να είναι αυτοβούλως έρμαιο του άντρα της, γεγονός που ίσως να συνάδει με τον χαρακτήρα του έργου, όχι όμως και με την έκβαση της ιστορίας.


Η Νοσταλγός
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Άννα Παπαμάρκου
Σκηνικά, δημιουργία αφίσας, trailer: Λένα Λέκκου
Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Λαμπριανός
Κίνηση: Εριφύλη Στεφανίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου
Video:  Δημήτρης Γκότσης
Φωτογραφίες: Αντώνης Λέκκος

Παίζουν: Αριέττα Μουτούση, Μαρία Λογοθέτη, Δημήτρης Λιόλιος
Στο ρόλο του μπάρμπα-Μοναχάκη εμφανίζεται ο Θεόδωρος Κατσαφάδος.

Παραγωγή: “Λώτινος  Ήλιος”

Δείτε το trailer: https://www.youtube.com/watch?v=m0IdoYbWRiM

INFO

Τοποθεσία: Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός)
Παραστάσεις: 21 Σεπτεμβρίου-17 Νοεμβρίου 2015
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά    
Πληροφορίες-κρατήσεις: 211.411.11.10

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 8 ευρώ μειωμένο (άνεργοι, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι, ομαδικά)

Προπώληση εισιτηρίων: Viva, www.viva.gr  τηλ. 11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload, Media Markt
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8
Ελλάδα, Αττική, Αθήνα
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
8,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα