Σταματία, το γένος Αργυροπούλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ένας μονόλογος που σε ταξιδεύει στην πρόσφατη νεοελληνική ιστορία .
Διαβάστηκε φορες
Μέσα από την αφήγησή της, η Σταματία –το γένος Αργυροπούλου που ζει στην Αθήνα του ’50 και είναι κόρη ανωτέρου υπαλλήλου του Υπουργείου Εμπορίου, μας εξιστορεί τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, τον ανεκπλήρωτο έρωτά της με τον Μπάμπη- λοχαγό του Στρατού, το θάνατο των γονιών της, την ιστορία της ατίθασης αδερφής της που έμπλεξε με κομμουνιστή. 

Στη διάρκεια του απολαυστικού μονολόγου περνάει μπροστά από τα μάτια μας μέσα από την πολύπαθη ζωή της Σταματίας, η πολύπαθη ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Μεσοπόλεμος, εμφύλιος, χούντα, μεταπολίτευση. 

Η κωμικοτραγική ζωή της Σταματίας, αποδίδεται υπέροχα από την Ελένη Ουζουνίδου μέσα από μία ιστορία που σιγά σιγά κλιμακώνεται καθώς οι καταστροφές διαδέχονται η μία την άλλη, η ένταση ανεβαίνει και η Σταματία απογοητεύεται από τους ανθρώπους γύρω της συνεχώς. Μεγαλωμένη με τα πατροπαράδοτα χριστιανικά και πατριωτικά ήθη, μία ξεπεσμένη αριστοκράτισσα που δεν κατάφερε ποτέ να συμβαδίσει με τις κοινωνικές αλλαγές, η Σταματία, η οποία τα έδωσε όλα για την οικογένεια της αδερφής της, τους μοναδικούς συγγενείς που είχε στον κόσμο, ξεπούλησε μέχρι και το σπίτι της προκειμένου να τους στηρίξει οικονομικά. 

Παρόλα αυτά, οι θυσίες της δεν βρήκαν αντίκρισμα. Τα ανίψια της την απογοήτευσαν και δεν εκπλήρωσαν ποτέ όσα ονειρευόταν η θεία Σταματία (ο ανιψιός της ανάγωγος και θρασύς παράτησε τις σπουδές του στη Νομική, η δε ανιψιά της, έφηβη και έγκυος). Η κολλητή της φίλη την πρόδωσε αφού την έπιασε στο κρεβάτι με παλιό καπετάνιο του ΕΛΑΣ. Η Σταματία πικραμένη και απογοητευμένη, αποφασίζει να απομονωθεί και να μείνει τελικά σε οίκο ευγηρίας.

Η παράσταση ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου μετά την περσινή της επιτυχία.

Μη φοβηθείτε τον μονόλογο, το υπέροχο κείμενο του Κώστα Σωτηρίου είναι τόσο απολαυστικό που θα σας συνεπάρει. Μπλέκει δημοτική με καθαρεύουσα αναδεικνύοντας τις ταξικές διαφορές στην Ελλάδα εκείνης της εποχής. Η καταπληκτική ερμηνεία της Ελένης Ουζουνίδου ζωντανεύει το κείμενο εκφραστικά και λεκτικά και κυριολεκτικά το απογειώνει. Σε μία σκηνή γεμάτη με σεμεδάκια, το σήμα κατατεθέν εκείνης της εποχής, σε πιάνει μία γλυκιά νοσταλγία και σκέφτεσαι ότι η Σταματία θα μυρίζει ναφθαλίνη και βύσσινο. 

Η παράσταση συγκινεί, όλοι έχουμε έναν συγγενή να μας θυμίζει τη Σταματία, και διασκεδάζει. Κυρίως μιλάει στην καρδιά των μεγαλύτερων αλλά και οι νεότεροι έχουμε ζήσει τα απομεινάρια αυτής της εποχής. 

Συντελεστές 

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική επιμέλεια: Νέστορας Κοψιδάς
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας (Locotoro Design & Photography)

Παίζει η ηθοποιός 

Ελένη Ουζουνίδου

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ -ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αντισθένους 7, Αθήνα 117 43
τηλέφωνο κρατήσεων: 210 9212900

Παραστάσεις:

Τετάρτη 18:30
Πέμπτη  21:15
Σάββατο 18:30
Κυριακή  21:15

έως 29/5/2016

Τιμή εισιτηρίου:13-15 ευρώ

http://nkt.gr/play/88/stamatia-genos-argyropoyloy/

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα