Εφη Μουρικη

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι η καινούργια μας δασκάλα.

Το έργο σταθμός του Ρομπέρτο Ατάιντε ανεβαίνει στο θέατρο Χώρα, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.
Διαβάστηκε φορες
Το θέατρο Χώρα είναι το καινούργιο μας σχολείο. Το κουδούνι χτυπά και η τάξη γεμίζει θεατές-μαθητές. Η Δεσποινίς Μαργαρίτα μπαίνει στην τάξη.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι η καινούργια μας δασκάλα.

Η πολυσύνθετη προσωπικότητα της Δεσποινίδος Μαργαρίτας ξετυλίγεται σε έναν καθηλωτικό μονόλογο, πάνω στη σκηνή του θεάτρου Χώρα. Απέναντί μας στέκεται, όχι μια ακόμη δασκάλα, αλλά μια αντανάκλαση των εσωτερικών μας αναζητήσεων, συγκρούσεων και απωθημένων. Η Δεσποινίς Μαργαρίτα μιλάει, υπαγορεύει, φωνάζει, τρομοκρατεί,γελάει και κλαίει δυνατά, υποκύπτει, ξεγυμνώνεται, αποθεώνεται. Αντιπροσωπεύει μια κοινωνία γεμάτη στερεότυπα και άγραφους νόμους, τους οποίους τα "καλά" παιδιά πρέπει να υπηρετούν, για να παραμένουν "καλά".

"Ποια είναι τα παιδιά που οι μεγάλοι αγαπούνε; Τα παιδιά που ΥΠΑΚΟΥΝΕ."

Δεσποινις Μαργαριτα

Το έργο σταθμός του Ρομπέρτο Ατάιντε ανεβαίνει στο θέατρο Χώρα σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με την Έφη Μουρίκη να φτάνει στα άκρα,ερμηνεύοντας μοναδικά, αυτό το σπουδαίο ρόλο και ακινητοποιώντας μας για μιάμιση ώρα στις θέσεις μας.  Οι θεατές γίνονται μαθητές και τα υποσυνείδητα ξυπνούν.

Ο Πέτρος Ζούλιας δίνει νέα σκηνοθετική πνοή στην ηρωίδα, αναδεικνύοντας, με τις κατάλληλες κλιμακώσεις, την κυκλοθυμία και την ανισορροπία της. Το κλίμα της αίθουσας δημιουργείται αριστοτεχνικά, μέσα από το έξυπνα κατασκευασμένο σκηνικό της Αναστασίας Αρσένη και οι παιδικοί μας φόβοι γιγαντώνονται κάθε φορά που η Δεσποινίς Μαργαρίτα μας απευθύνει το λόγο. Οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη και οι εξαιρετικές μουσικές επιλογές του Παναγιώτη Τσεβά μας ταξιδεύουν στην ψυχοσύνθεση της Δεσποινίδος Μαργαρίτας, από την αμήχανη αρχή μέχρι το φαντασμοαγορικό τέλος.

Η παράσταση, που ανέβηκε, στην Ελλάδα, για πρώτη φορά το 1975, με την Έλλη Λαμπέτη στο ρόλο της Δεσποινίδος Μαργαρίτας και έχει ερμηνευθεί από σπουδαίους καλλιτέχνες παγκοσμίως, αποτελεί ένα πολιτικό έργο για την καταπίεση και την υποκρισία των καιρών, τις πληγές της κοινωνίας, τις φοβίες και τις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπων.

Η Δεσποινίς Μαργαρίτα σας περιμένει στο θέατρο Χώρα, για να
σας διδάξει κάτι παραπάνω από βιολογία και αριθμητική.
Η Δεσποινίς Μαργαρίτα διδάσκει τη ζωή.

Εφη Μουρικη

Συντελεστές
Συγγραφέας: Ρομπέρτο Ατάιντε
Μετάφραση: Κώστας Ταχτσής
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Ερμηνεύει: Έφη Μουρίκη

Σκηνικά-Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική: Παναγιώτης Τσεβάς

Χώρος
ΘΕΑΤΡΟ ΧΩΡΑ
Aμοργού 20 Κυψέλη τηλ. 210.8611200
Από 14 Δεκεμβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00μμ
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα