Birdy - Beautiful Lies

Στο τέλος, ο δίσκος αφήνει μια γλυκιά γεύση
Διαβάστηκε φορες
1. Τί θα ακούσεις:
    indie pop, indie folk

2. Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
    Keeping Your Head Up, Growing Pains, Silhouette, Save Yourself

3. Βαθμολογία:
    7/10


Η περίπτωση της Birdy είναι ιδιαίτερη. Δεν έχει κλείσει δύο δεκαετίες ζωής και έχει καταφέρει αξιοσημείωτα πράγματα στην μέχρι τώρα καριέρα της. Το μουσικό της ταλέντο δεν κρυβόταν και ακόμα περισσότερο, το πάθος που είχε να γράφει τραγούδια και να διασκευάζει γνωστά κομμάτια με την βοήθεια του πιάνου. Το 2011 ήρθε η πρώτη, ολοκληρωμένη, δισκογραφική δουλειά για την Βρετανή που είδε το όνομά της να φιγουράρει σε λίστες και μουσικά περιοδικά. Μετά από δύο χρόνια κυκλοφόρησε ένα δεύτερο album διατηρώντας στα ίδια περίπου επίπεδα τις γνώμες και τις κριτικές. Φέτος, έφτασε η στιγμή για τον τρίτο δίσκο της 19χρονης Birdy ο οποίος τιτλοφορείται “Beautiful Lies”.

Αρχικά, ένα δυνατό σημείο που έχει το album είναι η παρουσία του Jim Abbiss στη θέση του παραγωγού. Έχει συνεργαστεί σε πολύ επιτυχημένες δουλειές των Arctic Monkeys, των Kasabian, της Adele και των Florence + the Machine. Πάντως, δεν χρειάζεται να περιμένεις μια ριζοσπαστική αλλαγή από την Birdy. Μπαλάντες, άλλοτε ήπιων τόνων και άλλοτε περισσότερο εκρηκτικές, είναι το βασικό στοιχείο των 14 τραγουδιών του δίσκου. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ενηλικίωσή της φαίνεται πλέον για τα καλά στους στίχους των κομματιών αλλά και στην γενικότερη ενορχήστρωση που επιλέγει. Πράγμα που ακούμε στο “Growing Pains” που ανοίγει την αυλαία του album με πιο έντονα κρουστά στο ρεφρέν και την ένταση στη φωνή της 19χρονης. Υπάρχουν και οι στιγμές, όπως το όμορφο “Keeping Your Head Up”, που κάνουν τη διαφορά με τα beats να συνθέτουν και ένα διαφορετικό σκηνικό μέσα στο γενικότερο μπαλαντοειδές κλίμα. Από την άλλη, το “Wild Horses” δεν κατάλαβα γιατί να κυκλοφορήσει ως promotional single. Τέλος πάντων, στο δίσκο υπάρχουν fillers κομμάτια και αυτό θα σε κουράσει. Το “Silhouette” είναι μια γλυκιά μπαλάντα δημιουργώντας και αυτή με τη σειρά της μια ατμοσφαιρική διάθεση που στην τελική, το album αυτό θέλει να δώσει. Προσπαθεί να συνθέσει μια ατμόσφαιρα γεμάτη συναίσθημα που θα σε κάνει να χαθείς στα απαλά φωνητικά, τα ανθρώπινα λόγια και την συγκίνηση κάποιες φορές. 

Η αλήθεια πως μετά από 3 ακροάσεις, το “Beautiful Lies” αφήνει μια γεύση γλυκιά και αυτό οφείλεται στην ερμηνευτική προσέγγιση των τραγουδιών από την Birdy. Μέχρι το τέλος θα πάρω μαζί μου και το “Save Yourself” όπου μαζί με τα πιο “δυναμικά” τραγούδια είναι εκείνα που διατηρούν ζωντανό ένα album που πατάει γερά αλλά μέχρι εκεί. Το θετικό είναι πως η Birdy στα 19 της χρόνια δεν παρεκκλίνει της πορείας της, άφησε τις διασκευές και έγραψε δικό της υλικό που είναι πολύ αξιόλογο, με το μέλλον να βρίσκεται κατάμουτρα και να της κλείνει το μάτι χαμογελώντας.

    
Σχετικό θέμα
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα