Γιώργος Νταλάρας & Ελένη Αρβελέρ - Αμίλητη Ιστορία

Τα ποιήματα της Ελένης Αρβελέρ είναι σπαράγματα αμίλητης και αμείλικτης Ιστορίας.
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις: Έντεχνο
Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις: Ιστοριογραφία, Ιδεολογικό, Αφροδίτη
Βαθμολογία: 7,5/10

Δέκα ποιήματα της παγκοσμίως γνωστής Ακαδημαϊκού Ελένης Αρβελέρ, μελοποιημένα από το Νίκο Πλάτανο, αποτελούν τον επόμενο δισκογραφικό σταθμό του Γιώργου Νταλάρα. Η εξαιρετική ιδέα της Μέμης Σπυράτου να παρουσιαστούν τα μελοποιημένα ποιήματα της Αρβελέρ στο Μέγαρο Αθηνών, υλοποιήθηκε στις 16/11/2008, σε μια σύνθετη δραματοποιημένη παράσταση με την θαυμάσια ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα. Το ηχητικό ντοκουμέντο της παράστασης αποτυπώνεται στο άλμπουμ Αμίλητη Ιστορία που κυκλοφόρησε από το Ogdoo Music Group, τον Δεκέμβριο του 2015.

Πριν την ολοκληρωμένη παράσταση στο Μέγαρο Αθηνών είχε προηγηθεί η παρουσίαση στο Θέατρο Rex το 2004, ενώ ο Νίκος Πλάτανος άρχισε να μελοποιεί τα ποιήματα το 2000. Ο Νταλάρας και η Αρβελέρ είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζονται πάντα σε μουσική του Νίκου Πλάτανου. Το 2011 ο δημιουργός είχε μελοποιήσει κομμάτια από το βιβλίο της Ελένης Αρβελέρ το Άγνωστο Βυζάντιο με ερμηνευτή τον Νταλάρα.

Βαθιά γνώστης της ιστορίας μας και μάλιστα γεγονότων που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστών η Ελένη Αρβελέρ "σχολιάζει":"...Επειδή οι μύθοι δεν είναι παραμύθι κι επειδή η μνήμη που έχει αδελφή τη λήθη πρέπει να μάς στηρίζει στη ζωή, γράφω έμμετρα μονάχα για να θυμάται το παιδί...".
Η Μέμη Σπυράτου, στη παρουσίαση του άλμπουμ στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, τόνισε:"Τα ποιήματα της Ελένης Αρβελέρ, σπαράγματα αμίλητης και αμείλικτης Ιστορίας έρχονται να μας αφυπνίσουν να μας θυμίσουν ότι η ήττα και η ξενιτειά των άλλων ήταν και είναι δική μας ειδικά τώρα που όλοι είμαστε παιδιά της ίδιας γειτονιάς από άλωση προς άλωση".

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα "δύσκολο" άλμπουμ. Δίχως άλλο εξαιρετική η μουσική του Νίκου Πλάτανου, απέριττη και σε πολύ υψηλό επίπεδο η ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα, σε δέκα τραγούδια αντιεμπορικά, που σίγουρα δεν θα πολυακουστούν από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, δεν θα καταγράψουν εκατομμύρια "χτυπήματα" στο YouTube, αλλά με βάση τον ακριβό λόγο της Ελένης Αρβελέρ, είναι μια πολύτιμη προσφορά στο πολιτισμό μας.

Να σημειωθεί ότι το cd συνοδεύεται από ένα βιβλίο με στίχους και κείμενα της Ελένης Αρβελέρ καθώς επίσης από φωτογραφίες και σημειώματα των συντελεστών. 

Αμίλητη Ιστορία

CD+Βιβλίο
Δισκ. Εταιρεία: Ogdoo Music Group
Κυκλοφορία: 12/2015
Μουσική: Νίκος Πλάτανος
Ποίηση: Ελένη Αρβελέρ
Επιμέλεια: Μέμη Σπυράτου
Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας
Συμμετοχή: Ασπασία Στρατηγού, Μέμη Σπυράτου

Τραγούδια:

01. Ιστοριογραφία (Γιώργος Νταλάρας)
02. Αφροδίτη (Γιώργος Νταλάρας)
03. 1204. Πρώτη Άλωση (Γιώργος Νταλάρας)
04. Στην Πόλη μετά την Άλωση (Ασπασία Στρατηγού)
05. Προς Κωνσταντινούπολη (Γιώργος Νταλάρας)
06. Πρόλογος (Γιώργος Νταλάρας)
07. Νεοελληνικό (Γιώργος Νταλάρας)
08. Στη Γυναίκα της Άλλης Παράταξης (Μέμη Σπυράτου)
09. Στρατοπέδων Φύλακες (Γιώργος Νταλάρας)
10. Ιδεολογικό (Γιώργος Νταλάρας)

Ακούστε ολόκληρο το άλμπουμ:

Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα