Χάρις Αλεξίου

Χειρόγραφο | Συνέντευξη Τύπου

Το μεσημέρι της Τρίτης 4 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου για τη συνέντευξη τύπου της παράστασης.
Διαβάστηκε φορες
Το μεσημέρι της Τρίτης 4 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο Νέο Θέατρο Κατερίνα  Βασιλάκου, για να μας μιλήσουν οι Χάρις Αλεξίου και Γιώργος Νανούρης σχετικά με την παράσταση, "Χειρόγραφο", που θα επαναληφθεί για δεύτερη χρονιά. Μία παράσταση που ξεκίνησε πέρσι με εφόδια τη σκληρή δουλειά, το μεράκι και το ταλέντο δύο ανθρώπων, που η ένωσή των διαφορετικών οπτικών και βιωμάτων τους έμελλε να αποβεί σημαντική για το θέατρο.

Μία καλλιτέχνις που έχει κατακτήσει τη σκηνή, δε φοβάται να εισέλθει ερασιτεχνικά στον χώρο του θεάτρου - κι ευτυχώς, όπως επισημαίνει η ίδια, παραμένει ερασιτέχνης. Δε διστάζει να μοιραστεί τη ζωή, τις γνώσεις και τη λαχτάρα της για το νέο αυτό εγχείρημα με ένα νέο άνθρωπο, τον Γιώργο Νανούρη, κι έπειτα με μία σειρά αξιόλογων συνεργατών. Βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι, το ιδιαίτερο "Χειρόγραφο" αγαπήθηκε, καταχειροκροτήθηκε κι έγινε μία από τις καλύτερες παραστάσεις της προηγούμενης σεζόν.

Για το λόγο αυτό  "Το χειρόγραφο δεν θα μπορούσε παρά να επαναληφθεί", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της παράστασης. Άξιζε, επομένως, τη δεδομένη χρονική στιγμή να γίνει μία συζήτηση γύρω απ' αυτό, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι με ένα μικρό δρώμενο επί σκηνής. Οι μουσικοί ξεκίνησαν να παίζουν, τα φώτα έπεσαν στο καμαρίνι, όπου κρατώνται οι μελαγχολικές σκέψεις, ενώ έπειτα φωτίστηκε η σκηνή, το μόνο κομμάτι της ζωής του καλλιτέχνη που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και να κρίνουμε.

Χιουμοριστικά μας καλωσόρισε η Χάρις λέγοντας πως σε αυτή την παράσταση τα κάνει όλα μόνη της. Έπειτα, παρέα με τον Γιώργο Νανούρη, μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις γύρω από την παράσταση.

Το Χειρόγραφο δεν είναι σενάριο, δεν είναι αυτοβιογραφία. Είναι η συρραφή και η επεξεργασία των αναρίθμητων κειμένων της ερμηνεύτριας από τον σκηνοθέτη και η από κοινού επιλογή των κατάλληλων κομματιών. Καταλήγει έτσι να γίνεται η ιστορία μίας γυναίκας και όχι η δική της. Σαφώς υπάρχουν πολλά στοιχεία βιογραφικά και σαφώς εκτίθεται σε πολλά σημεία, όπως συμβαίνει και μέσα από τα τραγούδια της. Η καταγωγή όμως της γυναίκας είναι η ίδια, επισημαίνει. Η ιστορία της, ο τόπος και οι συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνει. Όλοι λίγο πολύ ήρθαμε από την επαρχία, για να ορθοποδήσουμε και περάσαμε δυσκολίες. Είναι εμπειρίες κοινές που δεν αλλάζουν.

Αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν σημεία στην παράσταση που δεν την πονάνε. Κάθε μέρα "τσακίζει" κι ένα διαφορετικό σημείο. Δεν είναι όμως οδυνηρό. Οδυνηρό είναι όταν γράφεις, όταν εκφράζεται το βίωμα. Μετά από την πολλή μελέτη και δουλειά, περνάει σε ένα άλλο επίπεδο.Χειρόγραφο

Σκέψεις, όπως τις παραπάνω, μοιράστηκε μαζί μας η Χάρις. Απάντησε ακόμη σε ερωτήσεις με τρόπο χιουμοριστικό και ειλικρινή. Στην ερώτηση για το πώς ένιωσε που "μπήκε σε διαφορετικά ρούχα", σ' αυτά του θεάτρου, η ίδια απάντησε πως δεν νιώθει πολύ διαφορετικά, καθώς επί της ουσίας υποδύεται τον εαυτό της. Εκείνη κάνει την Χαρούλα.

Η ίδια δήλωσε με βαθειά ειλικρίνεια πως δεν έχει ακόμα βαρεθεί τον εαυτό της επί σκηνής και έχει όρεξη να καταπιαστεί με ακόμη περισσότερα.

Αν κάτι μου έμεινε από τη συζήτηση-συνέντευξη, είναι η αγάπη και ο σεβασμός με τον οποίο μας μίλησαν οι δημιουργοί για την τέχνη τους, καθώς και η λαχτάρα τους για δημιουργία.

Ίσως κάποιοι περίμεναν να ειπωθούν περισσότερα ή να επεκταθούν σε άλλα ζητήματα. Για μένα, όσα εισέπραξα ήταν υπεραρκετά, καθώς σημαντικά δεν είναι μόνο όσα βλέπεις και ακούς, αλλά και όσα νιώθεις. Κι αυτό που δίνει η Χάρις στην ψυχή μας είναι μοναδικό.

Μετά τη Συνέντευξη Τύπου ακολούθησε η παράσταση. Ήταν εξαιρετική!


Το Χειρόγραφο θα ξεκινήσει 12 Οκτωβρίου για δώδεκα παραστάσεις στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου κι έπειτα θα ακολουθήσει περιοδεία σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μία παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσουμε. Μία κάθαρση που αξίζει να βιώσουμε. Σπεύσατε!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο-Ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Σύνθεση κειμένων- επιλογή τραγουδιών: Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νανούρης

Μουσικοί:
Παναγιώτης Τσεβάς: ακορντεόν-πιάνο
Γιώργος Λιμάκης: Κιθάρα
Αρης Ζέρβας : Βιολοντσέλο

Σκηνικά: Δήμητρα Σπυρίδωνος
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Ήχος: Μανώλης Ολλανδέζος

Φωτογραφίες: Ιωάννα Χατζηανδρέου,Bάσια Αναγνωστοπούλου, Γιάννης Πρίφτης.Φωτογραφία Αφίσας: Δημήτρης Βλάικος
Παραγωγή: Lykos Productions- Γιώργος Λυκιαρδόπουλος
Βουλής 38, Αθήνα, 21 03314088-9, info@lykosproductions.gr
Επικοινωνία: Όλγα Παυλάτου

Χειρόγραφο
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα