Αλκμήνη

Η απολογία ενός πολιτικού στο Θέατρο Αλκμήνη

«Εκτός ύλης ή Ο μονόλογος ενός καθ' ομολογία παραλόγου»: το Ελληνικό Κοινοβούλιο μεταφέρεται στο Θέατρο Αλκμήνη και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης σ' έναν μετανοημένο πολιτικό!
Διαβάστηκε φορες
Το βραβευμένο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών θεατρικό έργο «Εκτός ύλης ή Ο μονόλογος ενός καθ' ομολογία παραλόγου» του Κώστα Λεϊμονή ανεβαίνει φέτος στην σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη  υπό την σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακολουθώντας την εύστοχη ρήση του συγγραφέα Arthur Clarke, «Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές», ο Κώστας Λεϊμονής εισέρχεται στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας μετατρέποντας έναν μέχρι πρότινος πολιτικάντη σε πολιτικό.

Σε μια συζήτηση της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου ένας πρώην υπουργός, λίγο πριν ρίξει αυλαία στην πολιτική του καριέρα, παθαίνει κρίση υπαρξιακής ταυτότητας. Ανασύρει από το χρονοντούλαπο τα παιδικά του όνειρα και τα φέρνει σε αντιπαράθεση με την τωρινή πραγματικότητα. Εισερχόμενος στην πολιτική θέλησε να φέρει την μεγάλη αλλαγή, όπως όλοι ονειρεύονται, ωστόσο ο πολιτικός στίβος αποδείχτηκε σκληρός για τον ρομαντισμό του. Οι κομματικές προτεραιότητες συνέτριψαν την ηθική του, τα πολιτικά ρούχα παγίδεψαν τον άνθρωπο, η ειλικρίνεια έγινε βορά μπρος στο συμφέρον της παράταξης και της καριέρας. Υποσχέθηκε πολλά και πρόδωσε τα πάντα στο βωμό της εξουσίας. Στο τέλος έχασε τον εαυτό του, την οικογένειά του, την αξιοπρέπεια του... Όλα για ένα πουκάμισο αδειανό!

Εκτός ύλης ή Ο μονόλογος ενός καθ' ομολογία παραλόγου

Η σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη μας μεταφέρει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι θεατές καλούνται να λάβουν την θέση τους είτε στα έδρανα της Βουλής είτε στα θεωρεία της. Γίνονται με δική τους ευθύνη πολιτικοί και πολίτες. Ο λόγος που εκφωνείται από το βήμα της Βουλής απευθύνεται σ' εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την ηθική χρεοκοπία της χώρας. Σ' εκείνους που με την ψήφο τους έδωσαν δύναμη σε ανάξιους, όπως αποδείχτηκε, ανθρώπους και στους πολιτικούς που φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Σ' εκείνους που με την θέληση τους επέλεξαν να εξαπατηθούν και να παραμείνουν θύματα και σ' εκείνους που πούλησαν την ιστορία με τα ωραιότερα ψέματα. Σε όλους εκείνους που διδάχθηκαν μονάχα το εντός ύλης μάθημα και δεν θέλησαν να προχωρήσουν στις επόμενες εκτός ύλης σελίδες μήπως και η αλήθεια ισοπεδώσει το ψεύτικο κάστρο που τους περιβάλλει.

Ο μονόλογος του Λεϊμονή είναι η απολογία ενός πολιτικού που ουδέποτε κάποιος επαγγελματίας πολιτικός θα εκφωνήσει. Ο Σκιαδαρέσης με την ερμηνεία του δίνει φωνή στις αλήθειες που ποτέ δεν θα ακουστούν. Η αλλαγή στον τόνο της φωνής του που άλλοτε γίνεται επιθετικός, άλλοτε ειρωνικός και άλλοτε μελαγχολικός, οι μικρές παύσεις και ο κόμπος στον λαιμό που τις συνοδεύει, καθώς και οι κλεφτές ματιές προς το κοινό δημιουργούν μια δίοδο επικοινωνίας, ζωντανεύουν τον πολιτικό λόγο, δίνουν χρώμα στον μονόλογο.Τα flashback που διακόπτουν την ροή του λόγου βοηθούν τους θεατές να γνωρίσουν τον άνθρωπο πίσω από τον πολιτικό, να εμβαθύνουν στην ψυχοσύνθεση του πρωταγωνιστή και να κατανοήσουν τις πράξεις του. Επίσης, οι παρεμβάσεις από τους λοιπούς ηθοποιούς που βρίσκονται στο κοινό δρώντας ως βουλευτές έχουν μια διττή χρησιμότητα για την δραματουργία του έργου. Χρησιμοποιούνται αφενός ως μέσα χαλάρωσης από την ένταση του μονολόγου και αφετέρου αναπαριστούν, με επιτυχία, οικείες καταστάσεις από την ελληνική βουλή.

Το τέλος της παράστασης θα σας βρει λίγο μουδιασμένους και προβληματισμένους, κι αυτό διότι ο μονόλογος εμπνεόμενος από την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας πατάει πάνω σε ρεαλιστικό έδαφος και ως εκ τούτου φαντάζει αδύνατον να μην σας αγγίξει έστω και για μια στιγμή.

Συντελεστές
Ηθοποιοί: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μαγδαληνή Παλιούρα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Τάσος Κονταράτος
Κείμενο: Κώστας Λεϊμονής
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κωνσταντίνος Μουταφτσής
Σκηνικά-Κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα
Μουσική: Γιώργος Περού
Φωτισμός : Μανώλης Μπράτσης
Video/Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Μασμανίδη
Σκίτσο: Ιουλία Μακρή
Γραφιστική Επιμέλεια: Γιάννης Στιβανάκης
Προώθηση παράστασης: Άντζυ Νομικού

Πληροφορίες Παράστασης
Θέατρο Αλκμήνη - Αλκμήνης 8, Πετράλωνα
Διάρκεια: 60 λεπτά
Μέρες και ώρες: Σάββατο 18:30 και Κυριακή 21:30
Τιμή εισιτηρίου: Κανονικό - 12 ευρώ, Μειωμένο - 10 ευρώ

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα