Το Θέατρο της εβδομάδας | 22.11 - 28.11

Οι θεατρικές πρεμιέρες της Αθήνας αυτή την εβδομάδα
Διαβάστηκε φορες
Λίγο πριν ξεκινήσουμε την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος, ρίχνουμε μια ματιά στις παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα. 

H «ενδιαφέρουσα» Λένα Κιτσοπούλου επιστρέφει με νέο έργο στο Skrow Theater, μία παράσταση χοροθεάτρου και μία μαύρη κωμωδία έρχονται στο Θέατρο Αλκμήνη, οι «Τρωάδες σήμερα» της Ρούλας Πατεράκη στην οδό Κεφαλληνίας, το «1984» του Όργουελ ανεβαίνει στο Νέο Θέατρο της Κατερίνας Βασιλάκου, η πολυπαιγμένη τα τελευταία χρόνια παράσταση «Ριχάρδος ο Β’» ανεβαίνει φέτος στο Θέατρο Ροές με τον Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυλαία ρίχνουν οι παραστάσεις «Κραυγή» στο Faust και «Η Νοσταλγός» στο θέατρο Αλκμήνη.

Πιο αναλυτικά:

καταθλας

Ο Κατάθλας @Skrow

Η Λένα Κιτσοπούλου, με την ιδιαίτερη γραφή της, χαρτογραφεί μέσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ήρωα, την κατάθλιψη, στο διήγημα «Ο Κατάθλας». 

Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Γιγιντής διασκεύασε το διήγημα σε έναν καθηλωτικό θεατρικό μονόλογο, τον οποίον ερμηνεύει ο Κώστας Κορωναίος.
Απομονώθηκε στο πατρικό του σπίτι στο χωριό και μετράει κάθε βράδυ ευλαβικά τα κρόσσια της κουβέρτας για να μπορέσει να κοιμηθεί, απομυθοποιώντας τα κοινωνικά στερεότυπα.
Ένας άντρας αντιμετωπίζει πρόσωπο με πρόσωπο τις προκλήσεις όταν πια η κατάθλιψη τον έχει καταστήσει δέσμιο της και στροβιλίζεται ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο.
Δεν μπαίνει στο facebook για να ξεφύγει απ τις σκέψεις του ''παίζοντας'' με μια ευτυχισμένη αναγωγή της πραγματικότητας του. Δεν ερωτεύεται τον έρωτα για να ξεφύγει απ' τον εαυτό του. Δεν αγοράζει για να γεμίσει αυτοπεποίθηση. Επίσης δεν πλένεται, δεν μαζεύει τα τασάκια και δεν μετράει τα πλακάκια της κουζίνας πριν τις τρεισήμισι.

Γιατί νιώθουμε άδειοι όταν μένουμε μόνοι; Γιατί στις φωτογραφίες βγαίνουμε σοβαροί και γοητευτικοί ή αστείοι και «ακομπλεξάριστοι»; Γιατί ερωτευόμαστε και μετά μας περνάει;
Εκείνος ξέρει.

Παίζει ο Κώστας Κορωναίος.

Έναρξη: Τρίτη 22/11 στο Skrow Theater 

-----------------------------------------------------------------------

σημειο

Σημείο @ Θέατρο Αλκμήνη
της Μαρίας Μιχαηλίδου

Τρεις θέσεις, τρεις  χορευτές διαφοροποιούνται, αναλύονται και ενσωματώνονται για να ορίσουν την ύπαρξη τους  και να ζήσουν τον προορισμό τους. Ένα σχήμα που ενώνει την ασημαντότητα… με τη σημαντικότητα του ανθρώπου. Μια στιγμή χορευτικής  γέννησης …ένα ταξίδι …με αφετηρία το σύμπαν και με κατεύθυνση τον προσωπικό μας  γενετικό κώδικα.

* Ευκλείδης «σημεῖόν ἐστιν, οὗ μέρος οὐθέν.»

Η τέχνη  δεν χειραγωγεί  το μυαλό, το αφήνει ελεύθερο να αποφασίσει… 

Ομάδα σύγχρονου χορού  DIRECT

Έναρξη: Τρίτη 22/11 στο Θέατρο Αλκμήνη

------------------------------------------------------------

τρωάδες
Τρωάδες σήμερα @ Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας
Της Ρούλας Πατεράκη

Οι  «Τρωάδες σήμερα»  με έναυσμα το έργο του Ευριπίδη αγγίζουν σύγχρονα θέματα που αφορούν τον πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειές του, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο έργο του μεγάλου τραγικού ποιητή. Του Ευριπίδη.

Τη συγγραφή έχει αναλάβει η σκηνοθέτης Ρούλα Πατεράκη, με αφετηρία τη μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου  «Τρωάδες».

Με τους: Μπέττυ Αρβανίτη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αννα Κουτσαφτίκη, Νίκος Μαυράκης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπανικολάου, Τασία Σοφιανίδου.

Έναρξη: Τρίτη 22/11 στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας

-----------------------------------------------------------------------------------

1984

1984 @ Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου

Η εταιρεία Λυκόφως παρουσιάζει το προφητικό μυθιστόρημα του Όργουελ, 1984, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. 
Μια νέα οπτική της ιστορίας ξεδιπλώνεται  μέσα στο μυαλό του Ουίνστον, ο οποίος συνομιλεί με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, παλεύοντας να παραμείνει λογικός, κόντρα σε μία κοινωνία που έχει απολέσει κάθε λογική. Είναι ήρωας; Είναι προδότης; Η γνωριμία του με την Τζούλια, του δίνει την ώθηση να προχωρήσει σε ακόμα πιο ακραία Εγκλήματα Σκέψης, ενάντια στο Κόμμα. To τέλος είναι προδιαγεγραμμένο : Η Αστυνομία Σκέψης θα τον συλλάβει και θα τον οδηγήσει στον Θάλαμο 101. Εκεί ο Ο'Μπράιεν μέσα από μια αποκαλυπτική διαδικασία θα τον φέρνει αντιμέτωπο με " το χειρότερο πράγμα στον κόσμο''.

Με τους: Αργύρη Πανταζάρα, Νίκο Κουρή, Λένα Δροσάκη, Σωτήρη Τσακομίδη, Νίκο Πυροκάκο, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Ερρίκο Μηλιάρη, Αγησίλαο Μικελάτο, Μελαχρινό Βελέντζα, Βησσαρίων Κανέλλο, Στυλιανό Καπούλα, Απόστολο Κατσιριντάκη, Τάσο Κόρκο, Δημήτρη Μηλιώτη, Χρήστο Τσουλιάη, Ειρήνη Γουλιέλμου, Πέπη Κώνστα, Αθηνά Μισαηλίδου. 

Έναρξη: Παρασκευή 25/11 στο Νέο Θέατρο της Κατερίνας Βασιλάκου

---------------------------------------------------------------------

Ριχαρδος Β
Ριχάρδος Β' @ Θέατρο Ροές

H Έφη Μπίρμπα σκηνοθετεί τον σαιξπηρικό βασιλιά Ριχάρδο Β' ως Ήλιο, ως κεντρικό σώμα που φωτίζει τους δορυφόρους του –τους υπηκόους, τους κόλακες, τους σφετεριστές του θρόνου– τα γρανάζια του Μεγάλου Μηχανισμού της Ιστορίας, διαγράφοντας την πορεία του προς το Πάθος. Ο βασιλιάς Ριχάρδος κρημνίζεται από τις παραδοχές που συγκροτούν την εικόνα του, την ταύτιση με το ιερό και την αναμφισβήτητη αίγλη του προσώπου. Η βασιλεία ως κατασκευή, ως πηλός που πλάθεται με τα χέρια και σχηματοποιείται ως σφαίρα. Ο βασιλιάς πέφτει. Ο τίτλος, η ιδιότητα, η εξουσία, αποσπώνται βίαια από το πρόσωπο του Ριχάρδου εξωθώντας τον να επιστρέψει στον εαυτό. Η τραγωδία της επίγνωσης, ενός κόσμου που απελευθερώνεται από την αυταπάτη.

Με τους: Άρη Σερβετάλη, Νίκο Καμόντο, Ερμή Μαλκότση, Ιωάννα Τουμπακάρη, Αχιλλέα Χαρίσκο

Έναρξη: Παρασκευή 25/11 στο Θέατρο Ροές 

Τελευταίες παραστάσεις:

faust
Κραυγή @ Faust

Το σπάνιο αριστούργημα του Τένεσι Ουίλλιαμς ανεβαίνει από 7 Οκτωβρίου στο Faust. Έργο σχεδόν άγνωστο στο αθηναϊκό κοινό η Κραυγή περιγράφεται από τον συγγραφέα ως «το καλύτερο έργο μου μετά το Λεωφορείο ο Πόθος». Χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια για ολοκληρωθεί η συγγραφή της και αποτελεί μια καινοτομία στο συγγραφικό του ύφος.
Στην  άγνωστη "Κραυγή"  του Τένεσι Ουίλλιαμς πρωταγωνιστούν δυο αδέλφια και ηθοποιοί που εγκαταλείπονται από τον θίασό τους. Δίχως συνεργάτες τους, χωρίς σκηνικό, σχεδόν χωρίς έργο, η Κλαίρ και ο Φελίς αντικρίζουν το κοινό που αναμένει την έναρξη μιας παράστασης που δεν έχει γραφτεί ακόμα, το «Έργο των Δύο Χαρακτήρων». Καθώς οι ηθοποιοί αυτοσχεδιάζουν, χάνονται τα όρια ανάμεσα στον ρόλο και τον ηθοποιό, στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση.

Με τους: Αλέκο Συσσοβίτη, Μάνια Παπαδημητρίου.

Τελευταία παράσταση: Κυριακή 27/11 στο Faust

------------------------------------------------------------------------------------------

H Νοσταλγός

Η Νοσταλγός @ Θέατρο Αλκμήνη

του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Στη θεατρική μεταφορά του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Η Νοσταλγός» η μνήμη ξυπνά και ζητά λύτρωση στο παρόν. Η Λιαλιώ ταξιδεύει και πάλι πέρα... Τότε, που ήταν νέα, παντρεμένη με συνομήλικο του πατέρα της. Τότε, που φλεγόταν από τη νοσταλγία για το πατρικό της σπίτι. Μια φεγγαρόλουστη νύχτα έκλεψε μια βάρκα μαζί με τον νεαρό ερωτευμένο Μαθιό. Η αθώα βαρκάδα εξελίχθηκε σε αγωνιώδες ταξίδι φυγής, καθώς ο σύζυγος τούς καταδίωξε. Η νοσταλγός ήταν αποφασισμένη να φτάσει πάση θυσία στην απέναντι όχθη και να επιστρέψει στην πατρίδα… 

Διαβάστε την κριτική του mixgrill για την παράσταση εδώ

Με τους: Αριέττα Μουτούση, Μαρία Λογοθέτη, Δημήτρης Λιόλιος
Στο ρόλο του μπάρμπα-Μοναχάκη εμφανίζεται κινηματογραφικά ο Θοδωρής Κατσαφάδος

Τελευταία παράσταση: Κυριακή 22/11 στο Θέατρο Αλκμήνη

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα