Electric Litany by Alexx Decode

Electric Litany: Ο δίσκος ηχογραφήθηκε σε μια εκκλησία σε 4 μέρες

Με τους Electric Litany τα είπαμε ένα απόγευμα στα Εξάρχεια. Αύριο παίζουν στο Gagarin και την Κυριακή στο Manifest, στην Πάτρα. 
Διαβάστηκε φορες
Με τους Electric Litany τα είπαμε ένα απόγευμα στα Εξάρχεια. Τέσσερα παιδιά από την Αγγλία, τις Η.Π.Α. και την Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος Μιάρης (φωνητικά, κιθάρα, synths), ο Richard Simic (drums), ο Duane Petrovitch (μπάσο) και ο Ben Prince (synths, piano) συνθέτουν μια από τις μπάντες που έχουμε αγαπήσει φέτος στην Ελλάδα.

Μα πως να μην αγαπήσεις τραγούδια σαν και το "Home", το "Minute", το "February" κ.α.; Είπαμε πολλά με τα παιδιά και το πιο σημαντικό που μένει από την κουβέντα μας είναι η σεμνότητα και η σοβαρότητα, που έχουν, στοιχεία που μπορούν να τους προσφέρουν σταδιακά την εκπλήρωση των μουσικών ονείρων τους.

Πάμε στα κουβέντα μας λοιπόν και μη ξεχνάτε ότι αύριο Σάββατο 25/09 οι Electric Litany παίζουν στο Gagarin και την Κυριακή στο Manifest, στην Πάτρα.

MG: Σαν μπάντα υπάρχετε από το 2008, σωστά;
Alex: Από τα Χριστούγεννα του 2007.

MG: Πως γνωριστήκατε; Σπουδάζατε μαζί;
Richard: Ο Alex ήταν στο Λονδίνο και είχε ήδη μερικά demos, κάποια τραγούδια. Έτσι, κάναμε μερικές ακόμα πρόβες στο Ανατολικό Λονδίνο. Αρχίσαμε να ψάχνουμε για μπασίστα και αυτό το χρόνο ήρθε ο Ben στη μπάντα.

Alex MiarisMG: Για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα που αγαπούν τη μουσική, το άλμπουμ σας είναι ένα από τα καλύτερα του 2010. Πείτε μας μερικά πράγματα για το πώς το δημιουργήσατε.
Alex: Τα περισσότερα τραγούδια ήταν έτοιμα ένα χρόνο πριν τις ηχογραφήσεις. Απλά περιμέναμε το σωστό μέρος για να τις κάνουμε, επειδή δεν θέλαμε απαραίτητα να ηχογραφήσουμε σε studio όπως συνηθίζεται. Έτσι καθυστερήσαμε όλη την διαδικασία, μέχρι που βρήκαμε ότι χρειαζόμασταν. Γνωρίζαμε ότι θα είχαμε το Γιώργο Μπότη σαν παραγωγό. Αυτό έγινε τον Ιούνιο του 2009 οπότε βρήκαμε την εκκλησία, όπου εγκαταστάθηκα εγώ. Έμεινα μέσα στην εκκλησία και την ετοίμαζα για ένα μήνα και πήρα όλο τον εξοπλισμό εκεί. Τον Ιούλιο είχαμε 7 μέρες να ηχογραφήσουμε. Ο Γιώργος ήρθε από την Ελλάδα. Χάσαμε τις 3 πρώτες μέρες, επειδή τα μηχανήματα δεν λειτουργούσαν και έτσι είχαμε στην πραγματικότητα 4 μέρες να ηχογραφήσουμε.

MG: Αυτό μας θυμίζει τα 60s και τα 70s, όταν οι μπάντες είχαν λίγες μέρες να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ.
Duane: Ο τρόπος που το κάναμε έχει μια αίσθηση ήχου των 70s. Είχαμε κάνει πολλή δουλειά πριν σε studio, αλλά δεν είχε δουλέψει καλά για εμάς. Έμοιαζε σαν να είχαμε χάσει κάτι. Το να έχουμε μια εκκλησία με μεγάλο χώρο, μας έκανε να δουλέψουμε καλά και να δουλέψουμε κυρίως live.

MG: Προσπαθήσατε να βελτιώσετε κάποια πράγματα στο studio μετά;
Alex: Κρατήσαμε τα πάντα από το live και προσθέσαμε μερικά overdubs, πρόσθετες κιθάρες, μερικά τσέλο και φωνητικά που κάναμε στην Αθήνα. Μιξάραμε το άλμπουμ σε studio στα Πατήσια που έχει χρεοκοπήσει τώρα.

Electric LitanyMG: Alex πως ήταν η διαμονή σου στην εκκλησία; Ξέρεις, φαίνεται πολύ περίεργο σε εμάς.
Alex: Αν το συγκρίνεις μe τα standards της Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας, δε γίνεται με κανένα τρόπο. Συνήθως χρησιμοποιώ αυτά τα μέρη για λίγο καιρό, κανά δυό χρόνια, δημαρχεία, εκκλησίες και ένα εργοστάσιο, όπου έμεινα για ένα clip.
Duane: Έχεις δει το Video για το Minute;

MG: Ναι φυσικά. Ήταν πολύ καλό.
Duane: Έμενε και εκεί.
Alex: Το χειρότερο μέρος (γέλια).

MG: Ποιές είναι οι επιρροές σας; Ακούγοντας το άλμπουμ, υπάρχουν φορές που πιστεύω ότι ακούγεστε σαν τους Radiohead, αλλά νομίζω ότι έχετε κάτι μοναδικό στο “How to be a child and win the war“.
Duane: Υπάρχουν μερικές μπάντες, όπως οι Joy Division. Μας αρέσει η μουσική τους, αλλά δε νομίζω ότι όταν δημιουργούσαμε τα τραγούδια για το άλμπουμ, βασιστήκαμε σε αυτόν τον ήχο.
Alex: Ο βασικός κοινός παράγοντας που έχουμε στη μουσική δεν είναι απαραίτητα ένα μουσικό στυλ - είδος (alternative κλπ). Είναι απλά η μουσική που είναι αισθητικά καλή στον ορίζοντά μας. Και μέσω όλου αυτού, έχουμε έναν ήχο που, όπως είναι φυσικό, έχει ομοιότητες με άλλους ήχους.

Electric LitanyMG: Alex, αφιέρωσες το album στα γεγονότα του περσινού Δεκέμβρη μετά το θάνατο του Αλέξη. Δε φοβάσαι μήπως κάποιοι άνθρωποι ισχυριστούν ότι προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε αυτό το γεγονός;
Alex: Για αυτό το θέμα μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου. Η άποψη μου δεν αντιπροσωπεύει όλα όσα κάνουμε. Δε με ενδιαφέρουν αυτοί οι άνθρωποι, γιατί κάθε αντίστοιχο γεγονός είναι ένα μέρος ενός πολέμου. Το πιο υγιές ον που ζει στην κοινωνία θα διαφωνήσει, θα διαδηλώσει και δε θα επηρεαστεί μόνο από αυτά που ακούει στην τηλεόραση. Πρόκειται για κάτι που ξυπνάει την κοινωνία για δύο μέρες ή για πάντα. Για μένα, εκείνα τα γεγονότα ήταν μέσα στα πιο ενδιαφέροντα πράγματα, που έγιναν στην Ελλάδα.

MG: Είχατε κάποιες συναυλίες σε άλλες χώρες. Πως είδατε το κοινό εκεί;
Richard: Είχαμε κάποιες συναυλίες σε διάφορα μέρη και ο κόσμος εκεί ήταν διαφορετικός από τους Έλληνες. Πηγαίνουν σε bars για να πιουν μπύρα κι όχι για να ακούσουν μουσική. Ακόμη, στο Λονδίνο αυτή τη στιγμή επικρατούν οι Kaiser Chiefs και γενικότερα οι μπάντες του ΝΜΕ. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι μπαίνουν περισσότερο στη μουσική μας.
Alex: Στο Λονδίνο υπάρχουν χιλιάδες επιλογές. Έτσι, όσα περισσότερα έχεις, τόσο λιγότερο εκτιμάς κάποια πράγματα. Έχουμε ένα χρόνο να παίξουμε στην Αγγλία, λόγω της προετοιμασίας του album.

Electric LitanyMG: Σχεδιάζετε να κάνετε κάποιες κινήσεις στην Αγγλία;
Alex: Ξεκινήσαμε να περιοδεύουμε στην Ευρώπη με το "φανταστικό" manager μας. Όταν επιστρέψουμε, θα το προχωρήσουμε το θέμα αυτό.

MG: Alex είσαι ας πούμε ο τρίτος Έλληνας τραγουδιστής μιας Αγγλικής μπάντας, μετά τον Alex Kapranos (Franz Ferdinand) και το Γιάννη Φιλιππάκη (The Foals). Γιατί αποφασίσατε να συνεργαστείτε αρχικά με την Inner Ear κι όχι με μια δισκογραφική εταιρεία, όπως η Domino κλπ;
Alex: Βασικά, τα διαχωρίζουμε τα πράγματα. Η Inner Ear είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του album στην Ελλάδα. Δεν έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία προσέγγισης δισκογραφικών και αυτό θα το κάνουμε μόλις γυρίσουμε στην Αγγλία. Έτσι, η Inner Ear είναι ουσιαστικά αυτή που έρχεται πρώτη και μετά βλέπουμε.
Duane: Νομίζω ότι ήταν καλό να κάνουμε ένα τεστ στο "νερό της Ελλάδας" για να δούμε αν θα υπάρξει αντίστοιχη αποδοχή. Φαίνεται πάντως ότι είναι θετικά τα πράγματα.

MG: Ο Γιάννης Πετρίδης είναι ένας μεγάλος ραδιοφωνικός παραγωγός εδώ στην Ελλάδα για περίπου 40 χρόνια. Η εκπομπή του μπορεί να σταματήσει, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ποια η γνώμη σας για αυτό;
Alex: Θα ήθελα να το γενικεύσω το θέμα. Σε μια οικονομική κρίση σαν κι αυτή, ένα από τα πράγματα που δε θα έπρεπε να επηρεαστούν, είναι οι άνθρωποι αυτού του είδους. Δε θα έπρεπε να επηρεάσει ούτε το Γιάννη Πετρίδη, ούτε κανέναν άλλο σαν το Πετρίδη.

Electric LitanyMG: Αρκετά συγκροτήματα επιλέγουν να κυκλοφορήσουν περισσότερα singles, από albums. Κάποιοι λένε ότι τα albums θα χαθούν στο μέλλον.
Duane: Είναι κατά κάποιο τρόπο ντροπή, γιατί αισθητικά υπάρχει κάτι όμορφο στο concept των albums, σε σχέση με την απλή κυκλοφορία μεμονομένων τραγουδιών. Έτσι προχωράει η τεχνολογία. Αυτά συμβαίνουν στα downloads. Οι άνθρωποι επιλέγουν να κατεβάσουν τραγούδια κι όχι albums.

Richard: Τώρα οι μπάντες μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα και να προμοτάρουν καλύτερα τη μουσική τους. Υπάρχουν το MySpace και το YouTube. Βέβαια την ίδια στιγμή υπάρχει και το άσχημο κομμάτι, που είναι αυτό που λες. Προσωπικά, μου αρέσουν τα albums.
Alex: Λίγο ή πολύ είναι σαν μια ταινία. Δεν ξέρω γιατί τα συγκροτήματα σήμερα να μη δημιουργούν albums. Μπορούν ακόμη και πιο φτωχοί άνθρωποι να κυκλοφορήσουν ένα δίσκο. Μπορούν να το κάνουν στο σπίτι τους. Είναι ζήτημα θέλησης και βέβαια γνώσης.

MG: Κάποια albums που ακούτε σπίτι σας;
Richard: Είμαι μεγάλος οπαδός των Joy Division και ακούω αρκετή κλασσική μουσική
Duane: Ακούω πολλά παλιά Αμερικάνικα blues.
Ben: Μου αρέσει ο Nick Cave και γενικότερα πολλές Αμερικάνικες μπάντες.
Alex: Ο Nick Cave είναι ο αγαπημένος μου. Αυτή την περίοδο ακούω “Τα Ριζίτικα” του Ψαραντώνη (δισκάρα) και το “Music for Airports” του Brian Eno.

MG: Παιδιά, σας ευχαριστούμε και για τον καφέ και για την ωραία κουβέντα που είχαμε. Καλή τύχη σε ό,τι κι αν κάνετε.
Alex: Η ευχαρίστηση είναι δικιά μας.


Η φωτογραφία του εξωφύλλου ανήκει στον Alex Decode.


Διαβάστε ακόμα