Πέτρες στις τσέπες του

Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Πέτρες στις τσέπες του» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Πόσο αστραφτερός είναι τελικά ο κόσμος του Hollywood;
Διαβάστηκε φορες
Το θεατρικό έργο της Μαρί Τζόουνς, έχοντας μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχοντας κερδίσει Olivier Award το 2001 στην κατηγορία Καλύτερης Νέας Κωμωδίας (Best New Comedy) ανεβαίνει αυτή τη θεατρική σεζόν στη Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Εμπνεόμενη από την πατρίδα της, την Ιρλανδία, στην οποία διαδραματίζεται το έργο, μας «συστήνει» δύο τύπους που προσπαθούν να βιοποριστούν μέσω της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Αυτοί είναι ο Τσάρλι (Γιώργος Χρυσοστόμου) και ο Τζέικ (Μάκης Παπαδημητρίου), κομπάρσοι της μεγάλης παραγωγής που κάνει γυρίσματα σε μια αγροτική περιοχή της χώρας, το Κέρι.

Πέτρες στις τσέπες του @ Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ο πρώτος βρίσκεται εκεί ως αποτέλεσμα της τύχης και των προσωπικών του δυσκολιών, το πάθος του όμως σε συνδυασμό με την πίστη στον εαυτό του τον ωθούν να δημιουργήσει το δικό του σενάριο και να απαιτήσει, έτσι, μια (ευνοϊκότερη) θέση στα κινηματογραφικά δρώμενα. Ο δεύτερος είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής, έχει δει μεγαλώνοντας πολλές ταινίες να γυρίζονται στα όμορφα τοπία της περιοχής του και παρά την προσπάθειά του να πετάξει οριστικά μακριά από αυτήν, δεν τα έχει καταφέρει ως τώρα.

Οι δυο τους αντεπεξέρχονται στις παράλογες απαιτήσεις της παραγωγής και έρχονται αντιμέτωποι με ένα συμβάν που ανατρέπει τη στάση τους απέναντι στη ζωή: πόσο αστραφτερός είναι τελικά ο κόσμος του Hollywood;

Πέτρες στις τσέπες του @ Θέατρο του Νέου Κόσμου

Τα σκηνικά μάς κέντρισαν την προσοχή από την πρώτη στιγμή που εισήλθαμε στον χώρο, γιατί έμοιαζαν με ασπρόμαυρα σκίτσα - το τραπέζι, ο φράχτης, η καντίνα ήταν όλα ντυμένα με σχέδια, σαν να είχαν ξεπηδήσει από comic. 

Το ζεύγος Χρυσοστόμου - Παπαδημητρίου επιβεβαιώνει πως δικαίως συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επιτυχημένων ηθοποιών της σύγχρονης γενιάς. Εκτός από τους χαρακτήρες που εκπροσωπούν σταθερά, έχουν αναλάβει και τους υπόλοιπους ρόλους του έργου παρουσιάζοντάς μας μια βεντάλια ποιοτήτων, κινησιολογικών και εκφραστικών, με τις οποίες αποδίδονται άντρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, φίρμες και χωριάτες. Η ετοιμότητά τους να αλλάζουν ρόλους ανά πάσα στιγμή προδίδει τη σκληρή τους δουλειά, ενώ η εναλλαγή δεν μπερδεύει ούτε κουράζει, αντιθέτως εκπλήσσει ευχάριστα τον θεατή. Οι λεπτομέρειες στην κίνηση (από το πρόσωπο μέχρι τα άκρα) και τη φωνή καταφέρνουν να μας παρασύρουν πολύ εύκολα στην ιστορία.

Πέτρες στις τσέπες του @ Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το σενάριο έχει κατεξοχήν κωμικά στοιχεία τα οποία βρίσκουν εύκολα ανταπόκριση στο κοινό. Ωστόσο, πρόκειται για μια κωμικοτραγωδία, αφού η συγγραφέας δε διστάζει να τονίσει τα κακώς κείμενα των σύγχρονων βιομηχανικών κολοσσών οι οποίοι χωρίς αιδώ και ευσυνειδησία εκμεταλλεύονται τις μικρές κοινωνίες προκειμένου να πλουτίσουν. Η Μαρί Τζόουνς ειρωνεύεται κατ' αυτό τον τρόπο την σύγχρονη κινηματογραφική βιομηχανία και κάνει τους κομπάρσους... πρωταγωνιστές, δίνοντας τη δική της «αισιόδοξη» εκδοχή του καλού. Αναγνωρίζει τη δύναμη και την αυθεντικότητα αυτών των χαρακτήρων, που αποτελούν τα μικρά αλλά πολύ σημαντικά γρανάζια για τη λειτουργία μιας μηχανής. 

Οι ηθοποιοί, που κρατούν εκτός από τους υπόλοιπους ρόλους και αυτόν της σκηνοθεσίας, στήνουν τους χαρακτήρες έξυπνα στον χώρο με αποτέλεσμα να γίνονται απόλυτα κατανοητές οι αλλαγές των ρόλων αλλά και των χωροχρονικών πλαισίων. Παράλληλα, η κινησιολογία τους αναβαθμίζει την προσπάθεια που γίνεται να δοθούν συμβολισμοί κρίσιμοι για την κατανόηση του βαθύτερου νοήματος.

Ο Τσάρλι και ο Τζέικ από losers θα γίνουν winners, τόσο για τους ίδιους όσο και για όλα όσα εκπροσωπούν.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη
Σκηνοθεσία: Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάκης Παπαδημητρίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Γαλάνη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χρυσοστόμου

ΧΩΡΟΣ
Κεντρική Σκηνή

Από 19.1.2017 μέχρι 28.5.2017

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα