Gorillaz - Humanz

Και όμως κάτι λείπει από τους Gorillaz...
Διαβάστηκε φορες
Τι θα ακούσεις:
alternative hip hop, electronice, trip hop

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
"Let me Out", "Saturnz Barz", "We Got The Power"

Βαθμολογία:
5,5/10


Το γεγονός πως οι Gorillaz κυκλοφορούν δίσκο μπορεί να θεωρηθεί από μόνο του σημαντικό. Ο Damon Albarn συνεχίζει ακάθεκτος την δημιουργική περίοδό του και μετά το πρώτο σόλο άλμπουμ του το 2014 και ύστερα από την μεγάλη επιστροφή των Blur το 2015, ξαναβγαίνει στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με τους Gorillaz. Η αγαπημένη animated τετράδα επιστρέφει επτά χρόνια μετά το τελευταίο της πόνημα, “The Fall”, αλλά και το “Plastic Beach”, τα οποία κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και τα δύο. “Humanz” τιτλοφορείται ο πέμπτος δίσκος της μπάντας, από τα τραγούδια του οποίου παρελαύνουν πολλοί καλλιτέχνες.

Tο άλμπουμ περιλαμβάνει είκοσι ενώ η deluxe έκδοση έχει άλλα έξι. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα «γεμάτο» δίσκο. Η των 23 δευτερολέπτων εισαγωγή στρώνει το χαλί για το ξεκίνημα με το “Ascension” στο οποίο συναντούμε τον πρώτο επισκέπτη, τον ράπερ Vince Staples. Γρήγορο τέμπο και ένα όμορφο δέσιμο της ραπ με την dance μουσική. Ακούγοντας στην συνέχεια το “Strobelite” δίνεται η εντύπωση ότι οι Gorillaz θέλουν να ανοίξουν ακόμα περισσότερο το μουσικό φάσμα που παρουσίαζαν τόσα χρόνια, βάζοντας στην εξίσωση και πιο soul στοιχεία. Έρχεται, όμως το αμέσως επόμενο “Saturnz Barz” για να μας πείσει ότι η παρέα του Damon Albarn αποτελεί ένα από τα καλύτερα σχήματα που μπορεί να παντρέψει με τον ωραιότερο τρόπο το R&B με το trip hop. Δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι για το σήμα κατατεθέν των κομματιών, που φυσικά είναι η παραμορφωμένη φωνή του Albarn. Η πρώτη περίοδος κλείνει με το “Momentz” το οποίο ξανά δίνει ένα γρήγορο ρυθμό αλλά περνάει αδιάφορα.

Η δεύτερη εισαγωγή ανοίγει τον δρόμο για την Kelela και τον Danny Brown στο “Submission” που και αυτό με τη σειρά του αποδεικνύει την διάθεση των Gorillaz να στραφούν και προς άλλα μονοπάτια έχοντας πάντα ως γνώμονα τον συνδυασμό r&b και electronica. Στο “Charger” είναι η πρώτη φορά που ακούμε πολύ τον Damon Albarn σε ένα ψυχεδελικά ηλεκτρονικό κρεσέντο. Το “Andromeda” είναι από τα πρώτα κομμάτια που κυκλοφόρησαν ως singles πριν την κυκλοφορία του δίσκου αλλά δεν παρουσιάζει κάτι ενδιαφέρον με τον frontman του γκρουπ να εμφανίζεται σχεδόν μόνος του. Έχοντας περάσει το μέσο του άλμπουμ, δεν μπορώ να αποφασίσω αν τα όσα έχω ακούσει μου αρέσουν ή όχι.

Το “Let Me Out” είναι από τα ωραιότερα τραγούδια του δίσκου με την Mavis Staples να ανεβάζει κατά πολύ τον βασικό σκελετό του κομματιού με την φωνή της ενώ και τα R&B σημεία του Albarn είναι κολλητικά. Ο δίσκος κλείνει με το πρώτο δείγμα που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες, το “Hallelujah Money” με τον Benjamin Clementine, το οποίο ωστόσο περνάει χωρίς να αφήσει κάτι και το “We Got The Power”. Το τελευταίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τον Noel Gallagher και την Jehnny Beth των Savages και κλείνει την εικοσάδα των τραγουδιών αρκετά δυναμικά.

Το “Humanz” είναι ένα άλμπουμ που περίμενα αλλά και... δεν περίμενα από τους Gorillaz. Σε κάθε δισκογραφική δουλειά τους παρουσιάζουν κάτι διαφορετικό αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με αρκετά νέα στοιχεία που ίσως ξενίσουν τους φανατικούς. Ένα βασικό πράγμα που μειώνει τον δίσκο είναι το γεγονός πως το R&B στοιχείο κυριαρχεί πολύ περισσότερο και ότι οι συμμετοχές άλλων καλλιτεχνών είναι τόσες πολλές με αποτέλεσμα να περιορίζεται η μουσική παρουσία του Damon Albarn. Επιπλέον, όταν κυκλοφορείς είκοσι τραγούδια και αυτά που μένουν είναι με το ζόρι τρία, τότε κάπου έχει χαθεί το παιχνίδι. Να μην χαθεί στο μέλλον και η ταυτότητα των Gorillaz μονάχα... 


Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμός δίσκου
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα