Jens Lekman - Life Will See You Now

Ξένος Δίσκος του μήνα: Jens Lekman - Life Will See You Now

Οι συντάκτες του Mix Grill επιλέγουν το δίσκο του Μαίου.
Διαβάστηκε φορες
Με το νέο μήνα έρχεται το ξεκίνημα μιας ακόμα στήλης του Mix Grill στην οποία κάθε μήνα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν έναν πρόσφατο ξένο δίσκο που ξεχώρισαν. Για το μήνα Μάιο του 2017, αυτός είναι ο τέταρτος του Σουηδού Jens Lekman με τίτλο 'Life Will See You Now', που κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο από τη Secretly Canadian.

Κάθε μήνα τα μέλη της ομάδας προτείνουν και (ξαν)ακούνε μερικά από τα ενδιαφέροντα άλμπουμ του τελευταίου τριμήνου και η τελική επιλογή γίνεται έπειτα από φανερή ψηφοφορία. Δε λείψανε (και πιθανότατα δε θα λείπουνε) φιλικά «καβγαδάκια» από «ένθερμους» οπαδούς ορισμένων καλλιτεχνών ή δίσκων στις ψηφοφορίες αυτές. Παρόλα αυτά, το 'Life Will See You Now' κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των συντακτών, διαβάστε το «γιατί» παρακάτω.

ens Lekman - Life Will See You Now

Γράφει ο Δημήτρης Καμπούρης

Δροσερός και ντελικάτος δίσκος. Από αυτούς που θέλεις να ακούς, ολόκληρους, αλλά  κι αποσπασματικά. Δίσκος για όμορφα, απογευματιάτικα, ζεστά δειλινά. "Ανεβαστικός" και "χαρούμενος", με περίεργες ιστορίες, ειπωμένες με εκείνη τη μοναδική χροιά του Jens Lekman.

Το "Life will see you now", δεν "κάθισε" αμέσως στα αυτιά μου, αρχικά τον προσπέρασα, ίσως δεν ταίριαζε με το κρύο. Ευτυχώς που οι φίλτατοι συντάκτες του mix grill τον πρότειναν για δίσκο του μήνα κι η Βιβή Τομά, ακούς εκεί, είχε γράψει εξαιρετικά για αυτόν. Θυμάμαι και το Γιώργο, να μου λέει όταν πρωτοκυκλοφόρησε "Φιλαράκο, άκουσε το νέο Lekman, είναι πολύ όμορφο" (το ίδιο μου είπε πριν λίγες μέρες και για Future Islands).

"Αγωνίστηκε" σκληρά ώστε να καταφέρει να υποσκελίσει το νέο άλμπουμ του Kendrick Lamar. Και το κατάφερε με το σπαθί του, αφού όλοι μας είχαμε να πούμε μια καλή κουβέντα για αυτό.

Τραγούδια σαν το "Hotwire The Ferris Wheel", με τη συμμετοχή στα φωνητικά της σπουδαίας Tracey Thorn, το "How We Met, The Long Version" ή το μοναδικό "Postcard #17", δε συναντάς εύκολα. Ή μάλλον τα συναντάς σε άλμπουμ, ιδιαίτερων καλλιτεχνών όπως ο Jens Lekman.

Δεν ξέρω βέβαια αν το "Life Will See You Now", θα είναι ένα άλμπουμ που θα ακούμε και στο μέλλον, σίγουρα όμως θα το ακούμε το 2017 κι ιδιαίτερα το καλοκαίρι ή όποτε θέλουμε το καλοκαίρι να έρχεται στις ζωές μας.

Γράφει ο Γιώργος Μπαλιώτης:

Αν θα ήθελες να περιγράψεις αυτό το δίσκο με 3 λέξεις, θα μπορούσες να επιλέξεις τις ακόλουθες: χαρά, μελωδία και χρώμα.

Το 'Life Will See You Now' είναι ένας αληθινά χαρούμενος δίσκος, ακόμη κι αν οι στίχοι του δεν πραγματεύονται μόνο χαλαρά θέματα αγάπης, αλλά και δύσκολα προβλήματα σχέσεων των ανθρώπων. Ο Σουηδός Jens Lekman δημιούργησε ένα pop album, το οποίο όμως δε βασίζεται σε μια φόρμα, αλλά χρησιμοποιεί στοιχεία από πολλά είδη, όπως την disco, τη samba, τη bossa nova και την dream pop και παράλληλα χρησιμοποιεί κι άλλα όργανα, πέρα από τα πλήκτρα, την κιθάρα και την drum machine, όπως διάφορα κρουστά και πνευστά όργανα.

Από την πρώτη νότα του "To Know Your Mission", μέχρι το τελείωμα του "Dandelion Seed", νιώθεις ότι αυτός ο δίσκος κυλάει εύκολα, απλά και γρήγορα και παράλληλα καταφέρνει να σου δημιουργήσει πολλαπλές εικόνες από πολύχρωμα τοπία. Η μουσική στο 'Life Will See You Now' φαίνεται απλή κι ανάλαφρη, αλλά με τις πολλαπλές επαναλήψεις καταλαβαίνεις ότι ο Σουηδός κατάφερε με απλό τρόπο να δημιουργήσει έναν τόσο πολυσύνθετο δίσκο με τραγούδια, που μπορούν να σταθούν στην πορεία του χρόνου και με μια ροή, η οποία βασίζεται στην ιστορία του ίδιου του δίσκου, στην ιστορία της ζωής.

Τελικά πόσο εύκολο είναι το 2017 να μην είσαι Άγγλος ή Αμερικάνος, να γράψεις ένα καλό pop δίσκο με αναφορές σε πολλά καλά Βρετανικά συγκροτήματα, όπως οι Belle and Sebastian και να σε αποθεώνουν τα μουσικά μέσα όλου του κόσμου; Ο Jens Lekman το κατάφερε!

Μπορείς να διαβάσεις τη δισκοκριτική για το «Life Will See You Now» πατώντας εδώ.

Άκουσε όλο το δίσκο στο Spotify:

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα