Υπόγεια Ρεύματα

Υπόγεια Ρεύματα: «Το κοινό ακούει μουσική μόνο στα live»

Ένα από τα πιο εμβληματικά ροκ συγκροτήματα που αν και «τους αρέσει να μην λένε πολλά», τα λένε όλα μέσα από τη μουσική τους.
Διαβάστηκε φορες
Ένα από τα πιο εμβληματικά ροκ συγκροτήματα που αν και «τους αρέσει να μην λένε πολλά», τα λένε όλα μέσα από τη μουσική τους τα τελευταία είκοσι-ένα χρόνια. Πλέον τα Υπόγεια Ρεύματα είναι το τρίο που αποτελείται από τον Γρηγόρη Κλιούμη, τον Τάσο Πέππα και τον Νίκο Γιούσεφ, ενώ στις δεύτερες κιθάρες εμφανίζεται ο Πασχάλης Κολέντσης, ο ηχολήπτης του σχήματος.

Τελευταία κυκλοφορία τους, η ηχογραφημένη εμφάνισή τους στο 10ο "Vinyl is Black". Ένα συλλεκτικό βινύλιο (500 κομμάτια) κυκλοφόρησε στις 6/10/2017 με αγαπημένα κομμάτια, αλλά και με κάποια που ηχογράφησαν για πρώτη φορά. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνουν τις εμφανίσεις τους στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, παρέα με τα Κίτρινα Ποδήλατα και τους KollektiVa.


Είστε ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα εν ενεργεία της ελληνικής ροκ σκηνής και έχετε αλλάξει 14 μέλη, όπως προδίδει και ο δίσκος «20.14». Επηρέασε αυτό καθόλου τη συνοχή του συγκροτήματος; Ποια τα εύκολα και ποια τα δύσκολα σε αυτές τις αλλαγές;


Σίγουρα κάθε αλλαγή επηρεάζει μία μπάντα όταν λειτουργεί ως μπάντα.Τα καλά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι μπαίνουν καινούριες επιρροές μέσα στο συγκρότημα που το ανανεώνουν. Επιπλέον, αποκτάς μεγαλύτερη εμπειρία στον τρόπο εργασίας. Το δύσκολο κομμάτι είναι η διαφορετικότητα των χαρακτήρων που ευτυχώς στην περίπτωσή μας, όλοι μας υπήρξαμε φίλοι, οπότε οι χαρακτήρες είναι σε κοντινά μήκη κύματος.

Κατά καιρούς πειραματίζεστε με τον ήχο σας, με live άλλοτε πιο ακουστικά ή πιο πειραματικά θα λέγαμε, για όσα μας έχετε συνηθίσει. Τι δεν έχετε κάνει μουσικά και θα θέλατε να κάνετε;

Να τι δεν έχουμε κάνει! Να βγαίνουμε στα live και να μην παίζει ο καθένας μας το όργανο του, αλλά όργανα που δεν ξέρουμε να παίζουμε. Αν το κοινό είχε την υπομονή θα υπήρχαν σίγουρα φοβερά σημεία...και όχι μόνο!

Υπόγεια Ρεύματα

Δεδομένου ότι είστε στη σκηνή από την δεκαετία του '90, τι θα λέγατε πως έχει αλλάξει στο κοινό των ΄90s, των ΄00s και του σήμερα; Πώς ακούγαμε τότε μουσική και πώς τώρα;

Πρώτα απ' όλα έχει αλλάξει το μέσο και ο τρόπος που ακούει ο κόσμος μουσική, με αποτέλεσμα να έχει κάπως χάσει την αξία της η μουσική. Την δεκαετία του ‘90 ο κόσμος είχε όρεξη για live, ενώ την δεκαετία του 2000 απλά συμμετείχε και περισσότερο έβγαινε για την κατανάλωση και την έξοδο. Το κοινό του σήμερα είναι αρκετά διαφορετικό. Ο κόσμος έχει την ανάγκη να ξεχάσει την δύσκολη καθημερινότητα του με αποτέλεσμα να συμμετέχει περισσότερο αλλά και να ακούει πολύ καλύτερα αυτό που παρακολουθεί στο live. Με λίγα λόγια το κοινό ακούει μουσική μόνο στα live.

Τι σας λείπει από την ελληνική δισκογραφία; Αν μπορούσατε τι θα αλλάζατε;

Τι να μας λείπει από την ελληνική δισκογραφία; Γενικά από την δισκογραφία δεν μας λείπει τίποτα. Έκανε τα πάντα για να μην υπάρχει τίποτα τώρα, οπότε πώς να λείπει κάτι σε κάτι που δεν υπάρχει; Δεν μας λείπει η δισκογραφία και δεν της λείπουμε. Όλα καλά.

Πολιτικοκοινωνικός στίχος. Τι σημαίνει σήμερα; Ενώ βρισκόμαστε σε μια δύσκολη εποχή, ο κόσμος περισσότερο αποπροσανατολίζεται και δεν παίρνει θέση. Τι πάει λάθος;


Στα λόγια σημαίνει πολλά, στην πράξη τίποτα. Ο κόσμος μια χαρά παίρνει θέση στα λόγια, στην πράξη δεν παίρνει. ΠΡΑΞΗ-ΛΟΓΙΑ σημειώσατε 2....Αυτό πάει λάθος.

Υπόγεια Ρεύματα

Από ολόκληρη την πορεία σας, μπορείτε να ξεχωρίσετε μια συνεργασία που θα σας μείνει αξέχαστη; Πείτε μας κάτι που δεν ξέρουμε, μια στιγμή ίσως ιδιαίτερη που σας έμεινε.

Όλες μας οι συνεργασίες ήταν αξέχαστες. Άλλωστε γι’ αυτό πραγματοποιήθηκαν κιόλας. Δε μας νοιάζει μόνο το μουσικό κομμάτι, τα παρασκήνια μας τρελαίνουν! Για παράδειγμα, Θάνος Μικρούτσικος. Είναι αξέχαστα τα πρωινά μέσα στο στούντιο όταν ηχογραφούσαμε το «Τους έχω βαρεθεί». Ακούστηκαν ανεπανάληπτες ατάκες!

Αυτή την περίοδο εμφανίζεστε στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου με τα Κίτρινα Ποδήλατα και τους ΚοllektivA. Πώς προέκυψε η συνεργασία; Τι να περιμένουμε;


Η συνεργασία προέκυψε από δημοψήφισμα, χαχαχα! Βασικά γίνεται μία προσπάθεια να ξαναπάρει τα πάνω του το rock στην Ελλάδα και κρίναμε ότι είμαστε μια καλή πρόταση στο να εκπροσωπήσουμε αυτή την προσπάθεια. Να περιμένετε πολύ ενέργεια, αισιόδοξη διάθεση και όρεξη για δυο αξέχαστες βραδιές.

Σε τι φάση βρίσκονται τα Υπόγεια Ρεύματα τώρα; Ποια τα σχέδια σας αυτόν τον καιρό;

Αυτή την περίοδο απολαμβάνουμε την κυκλοφορία του τελευταίου δίσκου μας από το Vinyl is Back ο οποίος είναι live και παράλληλα συνεχίζουμε την καθημερινότητα μας μέσα σε πρόβες γεμάτες ήχους και ρυθμούς που μπορούν να κάνουν παρέα στους στίχους μας! Νέα τραγούδια και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Υπόγεια Ρεύματα

Τι σημαίνει ο «Σταυρός Του Νότου» για εσάς; Πείτε μου μια backstage στιγμή εκεί που θα σας μείνει αξέχαστη;

Ο Σταυρός Του Νότου είναι ένας χώρος που θυμόμαστε ότι έχουμε κάνει πολύ δυνατά live και με τον Θάνο Μικρούτσικο και με τον Θάνο Ανεστόπουλο αλλά και μόνοι μας. Αξέχαστη στιγμή; Μα και βέβαια μία συναυλία πριν 3-4 χρόνια που εκείνη την μέρα έτυχε να ρίξει μια από τις μεγαλύτερες βροχές στην Αθήνα με αποτέλεσμα μετά το live να μας κάνει αλκοτέστ το λιμενικό.

Ευχαριστούμε πολύ τα Υπόγεια Ρεύματα!


*Τα Υπόγεια Ρεύματα, μαζί τα Κίτρινα Ποδήλατα και τους Kollektiva, ολοκληρώνουν τις εμφανίσεις τους στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.

**Φωτογραφία εξωφύλλου: Goodheart Productions
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα