H Πάτρα χόρεψε στους ρυθμούς των The Souljazz Orchestra

Οι The Souljazz Orchestra από την Ottawa του Καναδά για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στην Πάτρα.
Διαβάστηκε φορες
Στα πλαίσια της περιοδείας για την προώθηση του νέου δίσκου τους "Under Burning Skies" που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου, οι The Souljazz Orchestra έκαναν τέσσερις στάσεις στη χώρα μας, για να μας αφήσουν κάτι από το ρυθμό τους. Καναδοί στην καταγωγή, αλλά η μίξη soul, jazz, funk, afrobeat και latin ήχων με Γαλλικές επιρροές της Καραϊβικής και δυτικοαφρικανικές τους φέρνει πιο κοντά στα «θερμότερα κλίματα».

H Love Light Productions και η ΓΙΑΦΚΑ παρουσίασαν τους The Souljazz Orchestra σε ένα live στην Πάτρα στις 22 Οκτωβρίου. Ο χώρος, μιας και δεν αποτελεί αποκλειστικά συναυλιακό χώρο, συμπλήρωνε κατάλληλα το σκηνικό: μία μικρή σκηνή, πολύ κοντά στο κοινό, ανάμεσα σε κόκκινες βελούδινες πινελιές και πολυελαίους. Το στήσιμο του χώρου, η αμεσότητα με το κοινό και το χορευτικό κλίμα που σύντομα δημιουργήθηκε, θύμιζαν περισσότερο ένα αυθόρμητο live, παρά ένα στημένο act ανάλογο της φήμης τους.   

Το crew του tour, ανέβηκε στη σκηνή λίγο μετά τις 10, ενώ τα πνευστά παρατάχθηκαν στο μπροστινό μέρος σε σειρά. Τα τρία σαξόφωνα, ένα άλτο, ένα τενόρο και ένα βαρύτονο, δημιουργούσαν μια πολυφωνία πνευστών, που κινούνταν συγχρονισμένα και ρυθμικά με ένα χορευτικό βηματισμό, και μαζί με τα παιχνιδιάρικα κρουστά, τα πλήκτρα και τα χορωδιακά φωνητικά, συνέθεταν ένα εκρηκτικό σύνολο. Πλατιά χαμόγελα, φωνητικά «παιχνίδια» και θεατρικότητα από τα μέλη της μπάντας, δημιούργησαν σύντομα κέφι και το κοινό λύθηκε στο ρυθμό. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις αναμφισβήτητες μουσικές τους δεξιότητες και τους εκπληκτικούς αυτοσχεδιασμούς, κατέστησαν την εμφάνιση εκστατική και απελευθερωτική.
Η εκκίνηση έγινε με το τραγούδι "Insurrection" από το album "Freedom No Go Die" του 2007. Στο πρώτο μισό του set παρουσιάστηκαν τραγούδια από το τελευταίο album τους, που κυκλοφόρησε από την βρετανική Strut Records, μέσα στο 2017. Λίγο μετά τη μέση, ήρθε η στιγμή του "Solidarity", ενός από τα καλύτερα τους album, από το οποίο ακούσαμε το "Cartão Postal", αν και η προσμονή για την υπέροχη διασκευή του "Nijaay" των "Orchestra Baobab", από τον ίδιο δίσκο, δεν έσβησε μέχρι και το τέλος. Στη συνέχεια, έπαιξαν μια δυναμική σειρά κομματιών από τη δισκογραφία τους, προβάλλοντας την ποικιλομορφία των επιρροών και των μουσικών στοιχείων που συνθέτει τους δίσκους τους. Το κλείσιμο μάλιστα, ήρθε με τέσσερα κομμάτια από το "Resistance" του 2015, με κορυφαία στιγμή το "Shock And Awe" και την αποθεωτική τους αποχώρηση με την καταπληκτική απόδοση του "Bull's Eye".

Η πολυπολιτισμική κολεκτίβα συμπλήρωσε επισήμως το 13ο έτος της πορείας της, αποδεικνύοντας το πάθος των μελών της για τη μουσική και την κοινωνική διάσταση των στίχων τους, αλλά και πως το live είναι γι' αυτούς πρωτίστως διασκέδαση. Παρ' όλη την πολυετή παρουσία των Souljazz Orchestra σε μουσικές σκηνές στον κόσμο, φαίνεται να έχουν αμείωτη όρεξη και να υπάρχει ακόμα δημιουργική ανησυχία για να συνεχίσουν με την ίδια επιτυχία στο μέλλον. 

Οι φωτογραφίες είναι από τους Make no noize.

Αξιολόγηση Συναυλιών
Βαθμός συναυλίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα