Σπύρος Γραμμένος (Photo by Θωμάς Αρσένης)

Σπύρος Γραμμένος: «Πλέον δεν θέλω να βλέπω κανέναν τους. Τους μισώ όλους»

Ποιοι χάλασαν το καλοκαίρι του Σπύρου Γραμμένου; Λίγο πριν από την επιστροφή του στη σκηνή μας μίλησε για όλα! Και τώρα περιμένουμε τη μήνυση, μετά από αυτά που θα διαβάσετε σ' αυτή τη συνέντευξη...
Διαβάστηκε φορες
Ο αγαπημένος και ευφυέστατος τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος, ο "τύπος αθλητικός" με τις κόκκινες τιράντες, επιστρέφει στη σκηνή. Ανάμεσα στις εμφανίσεις του στον Σταυρό του Νότου Club με την Κρυσταλλία και τον Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη (Ελληνοφρένεια) που ξεκινούν σήμερα Παρασκευή 3 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν για άλλες τρεις Παρασκευές, στις πρωινές ραδιοφωνικές του εκπομπές στον Μέντα 88 και στις θεατρικές μουσικές του για την παράσταση "Αλίκη μου, Αλίκη μου" στο Θέατρο Φούρνος, μας παραχώρησε μια -κομμένη και ραμμένη στο ύφος του- συνέντευξη.

Πώς κατέληξες στην επιλογή του Τσολιά και της Κρυσταλλίας; Θα υπάρχουν πολλές πρόζες μεταξύ των τραγουδιών;
 
Δεν ήταν δική μου επιλογή. Εγώ ήθελα να παίξω μόνος μου φέτος, αλλά δέχτηκα ανώνυμα, απειλητικά, τηλεφωνήματα να συνεργαστώ με αυτούς τους δύο ανθρώπους. 

Δεν τους γνωρίζω και δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί στην σκηνή. Η αλήθεια είναι πως τους φοβάμαι και είμαι σίγουρος πως δεν θα μου βγει σε καλό. Προς το παρόν η επικοινωνία μας γίνεται μέσω δικηγόρων οπότε δεν μπορώ να πω πως ξέρω τι θα συμβεί.

Γραμμένος,Κρυσταλλία,Τσολιάς
 
Απ' ό,τι έχουμε παρατηρήσει έχεις καλή σχέση με τα social media. (Άλλωστε παρακολουθούμε τα live videos σου στα διαλείμματα της ραδιοφωνικής σου εκπομπής) Πώς πιστεύεις ότι έχουν επηρεάσει τη σχέση καλλιτέχνη-κοινού;

Μου αρέσει πολύ να επικοινωνώ με τους ανθρώπους γύρω μου, γι’ αυτό και οι παραστάσεις μου έχουν αυτό το στοιχείο. Η επικοινωνία είναι η χαρά της ζωής. Τι άλλο θέλει ένας άνθρωπος; Η σωστή χρήση των social media, είναι ευχάριστη και διασκεδαστική, αρκεί να μην χάνουμε την πραγματική ζωή και επικοινωνία. 
 
Επίσης, θεωρείς ότι λειτουργούν ως ένα είδος διαφήμισης και προώθησης των μουσικών «προϊόντων», επομένως ότι διευκολύνουν τη «δουλειά» σας;
 
Πλέον αυτός είναι ο τρόπος να επικοινωνείς ό,τι δημιουργείς. Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν έζησα την προηγούμενη διαδικασία.

Γιατί δεν απαντάς στα μηνύματα των ακροατών σου τα πρωινά;
 
Αυτό είναι ψέμα. Απαντάω σε όλα τα μηνύματα που θέλουν απάντηση. Νομίζω πως δεν θα μπορούσα να κάνω εκπομπή χωρίς την παρέα των ακροατών.
 
Πώς ήταν η Ταράτσα με τον Φοίβο;
 
Η πιο όμορφη συνεργασία, η πιο ωραία παρέα και το πιο ωραίο καλοκαίρι στην Αθήνα. Ο Φοίβος είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Τόσο υπέροχος, που μια μέρα τσαντίστηκα τόσο πολύ και τον παρακαλούσα να κάνει κάτι για να μπορώ να τον βρίζω. Νομίζω πως το μεγαλύτερο ταλέντο του φέτος ήταν στο κάστινγκ. Μάζεψε τα καλύτερα παιδιά που μπορούσε και μας έκανε να αγαπηθούμε.

Πλέον δεν θέλω να βλέπω κανέναν τους. Τους μισώ όλους. Μου κατέστρεψαν το καλοκαίρι. Αλλά αν βάλετε αυτό σαν τίτλο της συνέντευξης, θα λέω πως δεν το είπα και θα σας κάνω μήνυση.

Σπύρος Γραμμένος

Σε χαρακτηρίζει το σατυρικό στοιχείο, κάτι το οποίο είναι εμφανές και στα τραγούδια και τη σκηνική σου παρουσία. Αυτό συμβαίνει με διάφορους καλλιτέχνες, που είναι σαν να τους κατατάσσουμε ή να κατατάσσονται από μόνοι τους σε ένα συγκεκριμένο ύφος. Σε εσένα ποιο από τα δύο συνέβη;
 
Εγώ τραγούδια έγραφα και η ανάγκη μου να βγω στον κόσμο και να τα παίξω, δημιούργησε αυτή την περσόνα. Δεν προσπάθησα να κάνω κάτι, απλά βγήκε κάπως έτσι. Δεν μου αρέσει να κατατάσσομαι κάπου. Τυχαίνει μάλλον, να είναι πιο εύκολα τα τραγούδια που έχουν έναν χιουμοριστικό χαρακτήρα κι αυτό να μένει.
 
Σε μία εποχή που κυριαρχεί το εμπορικό/εύπεπτο και όλοι τείνουν να ακολουθούν τις τάσεις, εσύ έχεις μία πορεία ιδιόμορφη που σε χαρακτηρίζει και τυγχάνεις μεγάλης αποδοχής χωρίς να αλλοιώσεις τον χαρακτήρα σου. Σου έχει περάσει από το μυαλό να κάνεις κάποιες αλλαγές, για να συμβαδίσεις με την πλειοψηφία; Θεωρείς τον εαυτό σου εναλλακτικό; Πιστεύεις ότι το να είσαι πια εναλλακτικός είναι mainstream;
 
Δεν μπορώ να με κατατάξω κάπου. Αυτό που σκέφτομαι, δεν είναι αν κάτι θα είναι εμπορικό αλλά, αν αυτό που γράφω αφορά κάποιον άλλο πέρα από μένα. Δεν έχω χρόνο, ούτε όρεξη να ασχοληθώ με τους όρους που φοράνε στην μουσική και στους καλλιτέχνες κατά διαστήματα. Αναγκαστικά τους ακούω και κατά λάθος τους χρησιμοποιώ.
 
Θεωρείς ότι το χιούμορ όντως δεν πρέπει να έχει όρια και δεν μιλώ για την σάτιρα με τη αριστοφανική έννοια που επιτελεί σκοπό, αλλά για το χιούμορ στην καθημερινότητα μας;
 
Το χιούμορ στην καθημερινότητα του καθενός είναι προσωπικό θέμα και ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στην προσωπική του ζωή.
 
Και μια πρωτότυπη: Επόμενα σχέδια; Μετά τον δίσκο "16" τι να περιμένουμε δισκογραφικά;

Αυτή δεν είναι μόνο πρωτότυπη ερώτηση, είναι και προσβλητική. Είμαστε σε δημιουργική φάση. Φτιάχνουμε καινούρια τραγούδια. Στον Σταυρό Του Νότου θα παίξουμε κάποια απ’ αυτά και στο επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει κάποιο μέρος τους, αλλά δεν ξέρω ακόμα τον τρόπο.

Ευχαριστούμε πολύ!

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Θωμάς Αρσένης

**Οι εμφανίσεις του Σπύρου Γραμμένου πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή από 3 έως 24 Νοεμβρίου στον Σταυρό του Νότου Club. Πληροφορίες
εδώ.

Αφίσα - Γραμμένος

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
9,0 / 10 (σε 2 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα