Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 20.11 -26.11

Μία ακόμη εβδομάδα με πολλές παραστάσεις να σηκώνουν αυλαία.
Διαβάστηκε φορες
Πλησιάζουμε στο τέλος του φθινοπώρου και τα θέατρα έχουν πάρει φωτιά. Δέκα μέρες πριν μας αφήσει ο Νοέμβριος δεν είναι λίγες οι παραστάσεις που ξεκινούν. Πρόκειται μάλιστα για μία ενδιαφέρουσα εβδομάδα, με δύο πρεμιέρες για το Εθνικό Θέατρο, η «Οπερέττα» και ο «Πέερ Γκυντ». Αρκετές όμως είναι και οι παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία, όπως τα «94 Μίλια» και η «Κατερίνα». Ένα είναι σίγουρο, πως ακόμα για μία εβδομάδα το φιλοθεάμον κοινό μπορεί να απολαύσει ποικιλία έργων, από οπερέττα ως stand up comedy.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εβδομάδας:

Προς Ελευσίνα @Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου)


Το «Προς Ελευσίνα», έργο της ώριμης περιόδου του Παύλου Μάτεσι, ξεδιπλώνει το μυητικό ταξίδι μιας οικογένειας, που αναλαμβάνει να επιστρέψει την νεκρή Μητέρα στην Πατρίδα της. Γραφή εικονοπλαστική, αντλεί τα σύμβολά της από την τελετουργία των Ελευσίνιων Μυστηρίων, από τον κόσμο της παγκόσμιας μυθολογίας, από τα παραδοσιακά ήθη κι έθιμα και ζωγραφίζει έναν κόσμο όπου ποίηση και όνειρο μπλέκονται μέσα στην πραγματικότητα. Στο έργο του Μάτεσι, η κάθοδος στον Άδη είναι η ανάληψη στο φως και στη γνώση. Οι ήρωες του έργου «πορεύονται με αντοχή κι ανάγκη προς Ελευσίνα», αφήνονται στα μυστήρια του θανάτου, ώσπου κερδίζουν αυτό το θαύμα που λέγεται Ζωή.

Παίζουν: Μαρία Καβογιάννη,Γιάννης Κοκιασμένος,Δημήτρης Δρόσσος,Μαρία Μαμούρη,Αθανάσιος Μυλωνόπουλος.
Στην παράσταση συμμετέχουν σπουδαστές του Θεάτρου Τέχνης.

Πρεμιέρα: 20/11

*************************************************************
Το μυρολόγι της φώκιας - Το καμίνι @ Studio Μαυρομιχάλη

Με τα δυο αυτά συναρπαστικά διηγήματα παρουσιάζεται το δεύτερο μέρος της τριλογίας - αφιερώματος του Δ. Αβδελιώδη στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, μετά  την παρουσίαση του πρώτου μέρους, που ξεκίνησε  με τα διηγήματα «ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ - ΕΡΩΣ ΗΡΩΣ» έχοντας σαν θεματική, την αντίστιξη μεταξύ του ουράνιου και του γήινου έρωτα.

Στη νέα παράσταση  η αντίστιξη είναι μεταξύ δύο ακραίων στιγμών,  τη στιγμή της απώλειας στο πρώτο μέρος, και τη στιγμή του θριάμβου της ζωής στο δεύτερο.  

Παίζει: η Αλεξία Φωτιάδου 

Πρεμιέρα: Τετάρτη 22/11

*************************************************************

Οπερέττα @ Εθνικό Θέατρο (Σκηνή Ρεξ) 

Η ευφάνταστη, ανατρεπτική και διαχρονική Οπερέττα του σπουδαίου Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς υιοθετεί την ελαφράδα του μουσικού αυτού είδους και υπονομεύει, με το σαρωτικό της χιούμορ, τα πλαστά πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πρότυπα. Εκθέτει παράλληλα τη γελοιότητα των προσώπων που τα εκφράζουν και προτείνει την υπεροχή της απλότητας και της «γύμνιας» απέναντι στην κενότητα κάθε εφήμερης μόδας.  

Παίζουν: Χάρις Αλεξίου,Χάρης Ανδριανός,Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου,Μαρία Διακοπαναγιώτου,Πάρις Θωμόπουλος,Νίκος Καραθάνος,Ευαγγελία Καρακατσάνη,
Κώστας Κορωναίος,Νίκος Λεκάκης,Αμάλια Μπένετ,Κώστας Μπερικόπουλος, Ιωάννα Μπιτούνη,Ελένη Μπούκλη,Εύη Σαουλίδου,Μιχάλης Σαράντης, Άρης Σερβετάλης, Έλενα Τοπαλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Χάρης Φραγκούλης.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 22/11

*************************************************************

Πεερ Γκυντ @ Εθνικό Θέατρο (Κεντρική Σκηνή)



Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το αριστούργημα του Χένρικ Ιψεν, «Πέερ Γκυντ», στην Κεντρική Σκηνή, σε νέα μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, με τον ίδιο στον ομώνυμο ρόλο και ένα θίασο εξαιρετικών ηθοποιών σε μια παράσταση που ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία [...] Ο ίδιος ο Ιψεν προόριζε το δραματικό αυτό ποίημα για ανάγνωση και όχι για σκηνική παρουσίαση, όμως τελικά ενέδωσε στις πιέσεις να το προσαρμόσει για το θέατρο (δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία του)  και το έργο αναγνωρίστηκε ως αριστούργημα της σκανδιναβικής λογοτεχνίας.Ο «Πέερ Γκυντ», το δραματικό ποίημα του  Ίψεν, γραμμένο το 1867 κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία, είναι εμπνευσμένο και διαποτισμένο από τα λαϊκά Νορβηγικά παραμύθια
(ο ίδιος ο Πέερ Γκυντ άλλωστε είναι κι ήρωας λαϊκού παραμυθιού).       

Παίζουν: Μιχάλης Αφολαγιάν,Στεφανία Γουλιώτη,Ιερώνυμος Καλετσάνος,Δημήτρης Λιγνάδης,Δημήτρης Μοθωναίος,Νάνσυ Μπούκλη,Ζωή Μυλωνά,Πάνος Παπαδόπουλος, Κατερίνα Πατσιάνη,Βαγγέλης Ρωμνιός,Γιούλικα Σκαφιδά,Σπύρος Τσεκούρας,Βασιλιάς Ντόβρε,Γιάννης Τσουμαράκης,Γιωργής Τσουρής,Ανδριανή Γιακουμέλου, Μάριος Καραμπότης.

Πρεμιέρα: 23/11

*************************************************************
Φάκελος Ρίτα Χέιγορθ @ Θέατρο Αλκμήνη

θέατρο
Μια μαύρη κωμωδία της Μπέσσυς Μάλφα, που πραγματεύεται με σαρκαστικό, κυνικό και χιουμοριστικό τρόπο, την βιαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ένα αστυνομικό θρίλερ, που χλευάζει τις ανθρώπινες σχέσεις, κοινωνικές, συγγενικές, θρησκευτικές, κοινωνικοπολιτικές, καθώς και την υποκρισία γύρω μας.

Παίζουν: Μαρία Κατσανδρή, Τάσος Κονταράτος, Λήδα Ματσάγγου, Γιώργος Στριφτάρης, Έλλη Προκου.

Πρεμιέρα: 23/11

*************************************************************

Πρεμιέρα έχουν ακόμη οι κάτωθι παραστάσεις:


Από 22/11.
Οιδίπους τύραννος @ Αλκμήνη
Η αγριόπαπια @ Πορεία
Ανθολόγιο-20χρόνια stand up comedy  @ Passport
Ασανσέρ @ Faust
Δαιμονισμένοι @ Στέγη Γραμμάτων

Παραστάσεις που τελειώνουν αυτήν την εβδομάδα:
Το Δέντρο του Οιδίποδα έως 20/11 @ Άλφα - Ιδέα

94 Μιλιά  έως 21/11 @ Vault
Κατερίνα έως 21/11 @ Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου
Lulu έως 21/11 @ Bios

Έντεκα έως 24/11 @ Λύχνος Τέχνης και πολιτισμού
Το άσμα της Λιογέννητης έως 26/11 @ Παραμυθίας
Μήνις, η επανάσταση του καναπέ @ Bios έως 26/11

Καλή θέαση!

Διαβάστε ακόμα