Τα μάτια του έρωτα

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 27.11 - 3.12

Λίγο πριν μπούμε για τα καλά στο κλίμα των Χριστουγέννων, αυτή η εβδομάδα περιλαμβάνει πρεμιέρες για ένα κοινό που γνωρίζει από θέατρο!
Διαβάστηκε φορες
Δευτέρα σήμερα και ο θεατρικός οδηγός του Mix Grill δηλώνει παρόν! Εντός της εβδομάδας μπαίνει ο Δεκέμβρης και μαζί με αυτόν η χριστουγεννιάτικη διάθεση θα αρχίσει να μας επηρεάζει όλους (όσους δηλαδή δεν έχει ήδη κατακλύσει)! Κρύο, στολίδια, φωτισμοί, γιορτινά τραγούδια... Όλα συνηγορούν στο να πάρουμε από το χέρι τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να παρακολουθήσουμε στα ζεστά μία από τις πολλές θεατρικές παραστάσεις που μας προτείνουν οι σκηνές της πρωτεύουσας.

Από έργα γνωστών συγγραφέων, όπως η «Νεκρή Ζώνη» του Πίντερ στο Θέατρο Θησείο και η "Miss Julia" του Αύγουστου Στρίντμπεργκ στο θέατρο ΠΚ, καθώς και παραστάσεις εμπνευσμένες από έργα μεγάλων δημιουργών όπως «Τα μάτια του έρωτα» στο Skrow Theater, αλλά και έργα Ελλήνων με την «Κυρά της Ρω» στο Θέατρο Ροές, την «Τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω» στο Ιλίσια Βολανάκης και το «Ναπολέων» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου να ξεχωρίζουν, οι πρεμιέρες είναι αρκετές και απευθύνονται σε κοινό που γνωρίζει από θέατρο. Τέλος, δεν είναι λίγες οι παραστάσεις που θα ρίξουν αυλαία μέχρι την Κυριακή, γι' αυτό, σπεύσατε! 

Αναλυτικότερα γι' αυτή την εβδομάδα:

Νεκρή Ζώνη @ Θέατρο Θησείον

Νεκρή Ζώνη

Ο Κώστας Φιλίππογλου σκηνοθετεί το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Νεκρή ζώνη» στο «Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες» στην καινούρια μετάφραση του Αντώνη Πέρη και σε παραγωγή του Faust.

Πρόκειται για μία μεταφυσική αλληγορική κωμωδία. Η λεπτή γραμμή που η ευφυΐα του Πίντερ συναντά την ποίηση του Μπέκετ. Κι επειδή με όλα τα σπουδαία έργα κάνουμε προβολή στην τραγωδία, στην «Νεκρή ζώνη» του Πίντερ, βλέπουμε στους τέσσερις χαρακτήρες του, τον Θεό, τον Εωσφόρο και τους δύο αρχαγγέλους, Μιχαήλ και Γαβριήλ να συζητούν, να διαπραγματεύονται, να μαλώνουν και να προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια αναγκαστική συμβίωση εις τους αιώνας των αιώνων...

Παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Αρμένης, Αλέκος Συσσοβίτης, Αντώνης Καρυστινός, Γιάννης Στεφόπουλος.  

Από 29 Νοεμβρίου στο Θέατρο ΘΗΣΕΙΟΝ, ένα Θέατρο για τις Τέχνες.

***************

Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω @ Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης 

Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω

Το εμβληματικό κείμενο του «ευφυούς» Έλληνα διανοητή, κοινωνιολόγου, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ποιητή Ευάγγελου Λεμπέση, γραμμένο μέσα στην κατοχή, έρχεται στις μέρες μας να υψώσει ισχυρή ασπίδα στη χυδαιότητα, την αναξιοκρατία και τα κοινωνικά συστήματα που ποδοπατούν  την ανθρώπινη ζωή.

Η λόγια καθαρεύουσα που χρησιμοποιεί, σα γλώσσα της εποχής του, γίνεται δυνατό θεατρικό εργαλείο στο στόμα και στο σώμα του νέου δυναμικού performer Χάρη Φλέουρα, με τόπο την κωμωδία και υπόβαθρο την ανθρώπινη δουλεία. Σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων μέχρι 28 Δεκεμβρίου. 

Από 29 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης. 

***************
Η Κυρά της Ρω @ Θέατρο Ροές 

Η κυρά της Ρω

«Θέλω αντί για ίχνη, να αφήσω μια σημαία. Του ασήμαντου ανθρώπου, του κυριακάτικου τραπεζιού, της αρχαίας χαράς.» 

Η Κυρά της Ρω μετά από μια σύντομη αλλά πολύ επιτυχημένη πορεία, επιστρέφει από 1 Δεκεμβρίου στο θέατρο Ροές. Η ΛΥΚΟΦΩΣ παρουσιάζει το νέο θεατρικό μονόλογο του συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά. Η Κατερίνα Μπερδέκα σκηνοθετεί τη Φωτεινή Μπαξεβάνη σε ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο  που εμπνέεται από την ηρωική φιγούρα της Κυράς της Ρω για να μεταφέρει επί σκηνής την Δέσποινα, τον ιδιαίτερο κόσμο μιας γυναίκας που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων, ένα ταξίδι από την μοναξιά στην ελπίδα και την πίστη στο καλό που κρύβει ο άνθρωπος.

Η δικιά μας Άννα Παπαδάκη πρόλαβε και είδε την παράσταση στον πρώτο κύκλο παραστάσεων και έγραψε: «Σε μία αίθουσα σκοτεινή, με το μαύρο να υπερτερεί, η Κυρά της Ρω ρίχνει φως στα μύχια της ψυχής της και μοιράζεται  βιώματα, σκέψεις, συναισθήματα. Ανοίγεται απλόχερα, συγκινεί, κάποτε ελαφρύνει την ατμόσφαιρα με το λεπτό της χιούμορ, μα κυρίως μας προβληματίζει. "Ποια η σημασία της ύπαρξής μας;" και πολλά ακόμη ερωτήματα μας δημιουργούνται παρακολουθώντας την ιστορία μίας γυναίκας που μέσα στην απελπισία του πολέμου και τη μάχη με τον εαυτό της ύψωνε την ελληνική σημαία στη Ρω για περίπου σαράντα συναπτά έτη.» Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της στο MixGrill εδώ.

Από 1 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Ροές. 

***************

Τα μάτια του έρωτα @ Skrow Theater 
*βασισμένο στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύκτας» του Σαίξπηρ* 

Τα μάτια του έρωτα

Είμαστε όλοι εν δυνάμει καλλιτέχνες.
Τα όνειρά μας είναι οι ταινίες της ψυχής μας.
Τέλεια σκηνοθετημένα και ερμηνευμένα από εμάς τους ίδιους.
Στα «Μάτια του έρωτα» τίθενται ερωτήματα για τις βασικές έννοιες που πραγματεύεται το έργο, χωρίς να γυρεύουν μία εξαναγκαστική, τελειωτική και λογική απάντηση. 

Γιατί ο έρωτας και ο θάνατος είναι εκ γενετής συνυφασμένοι; Γιατί πασχίζουμε να τακτοποιήσουμε τη ζωή μας και αργότερα πνιγόμαστε σε αυτή την τάξη; Τι είναι πιο επικίνδυνο τελικά;  Να είσαι συνεχώς ξύπνιος και σε επιφυλακή ή να αφήνεσαι στον ύπνο; Γιατί πάντα ευχόμαστε να χάσουμε για λίγο τα όριά μας;

Παίζουν: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιάννης Λατουσάκης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Σεραφείμ Ράδης, Ιωάννα Ραμπαούνη, Μαρία Φιλίνη

Από 2 Δεκεμβρίου στο Skrow Theater. 

***************

Miss Julia @ Θέατρο ΠΚ Στο Θέατρο ΠΚ θα παρουσιαστεί από το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και για 18 παραστάσεις, το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Αύγουστου Στρίντμπεργκ "Miss Julia" σε μετάφραση Δήμητρας Ζακυνθηνού και σκηνοθεσία Εμμάνουελ Μανιού, με τους Έλενα Θωμοπούλου, Νικόλα Μακρή και Βαλίσια Βύζα.

Η «ματιά» του Εμμάνουελ Μανιού, θα μας οδηγήσει να ανακαλύψουμε τη σκηνοθεσία  μέσω ευφάνταστων λεπτομερειών με ρετρό μουσικές και αισθητική της δεκαετίας του 1950. Ένα επιτελείο νέων και δημιουργικών ατόμων συμβάλει στο να μας παρουσιάσουν πως η πάλη των τάξεων, η μάχη των φύλων, οι ακλόνητες ηθικές αξίες και ένας σκουριασμένος καθωσπρεπισμός, οδηγούν στη φωτιά...

Το σκηνικό της παράστασης, που έχει δημιουργήσει ο Εμμάνουελ Μανιός, κάθε βδομάδα θα είναι δυναμικό με φιλοξενία διαφορετικών συλλογών έργων- σύγχρονων Ελληνίδων ζωγράφων και την εικαστική επιμέλεια έχει η ζωγράφος Ιωάννα Καφίδα.
Ημερομηνίες συμμετεχόντων ζωγράφων στο σκηνικό της παράστασης:
2-3/12        Καφίδα Ιωάννα
9-10/12      Φραγκουδάκη Μαρία
16-17/12    Αποστολάτου Εύα
23-30/12    Κυπαρίσση-Γλυνιαδάκη  Αντιγόνη (ΚΙΠ)
6-7/01        Τσιτουρίδου Κατερίνα
13-14/01    Μπίλη Άννα
20-21/01    Μπεχράκη Βένια
27-28/01    Γλύνη Ελένη 
3-4/02        Καφίδα Ιωάννα

Από 2 Δεκεμβρίου στο Θέατρο ΠΚ. 


Ξεκινούν επίσης αυτή την εβδομάδα:

Από Δευτέρα 27/11
H γυναίκα με τα μαύρα @ Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη 

Από Τρίτη 28/11
Κρήτες @ Θέατρο Χυτήριο 

Από Τετάρτη 29/11
Lasciatemi morire @ Εθνικό Θέατρο 

Από Παρασκευή 1/12
Αμπαζούρ - Χωρίς σελοφάν @ Θέατρο Άβατον
 Το πεπρωμένο ονομάζεται Κλοτίλδη @ Bios
Περι τυφλότητος @ Bios

Από Σάββατο 2/12
Δυο σε ένα παγκάκι @ Τεχνοχώρος Φάμπρικ
Το καμ μπακ @ Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»

***************

Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία: 

Μακτούμπ @ Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος Τέχνης| Τελευταία παράσταση στις 28/11

 Ναπολέων @ Θέατρο του Νέου Κόσμου| Τελευταία παράσταση στις 28/11

Το γράμμα μιας άγνωστης @ Θέατρο Μεταξουργείο| Τελευταία παράσταση στις 28/11

Οίκος Μακ-Μπεθ @ Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν | Τελευταία παράσταση στις 28/11

Lulu @ Bios| Τελευταία παράσταση στις 28/11

Οι 100 ρόλοι που δεν πρόλαβα να παίξω @ Bios| Τελευταία παράσταση στις 29/11

Ο Κ.Π. Καβάφης στο ξενοδοχείο Βαλκάνια| Τελευταία παράσταση στις 29/11

Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο @ Θέατρο Άλφα Ιδέα| Τελευταία παράσταση στις 29/11

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου @ Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα| Τελευταία παράσταση στις 29/11

Αλίκη μου,Αλίκη μου @ Θέατρο Φούρνος| Τελευταία παράσταση στις 30/11

Ο παπαγάλος μου @ Θέατρο Σφενδόνη| Τελευταία παράσταση στις 30/11

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι @ Bios| Τελευταία παράσταση στις 3/12

Νίκη @ Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»| Τελευταία παράσταση στις 3/12

Διαβάστε ακόμα