King Krule

King Krule, Obongjayar, Horsey @ KOKO, Λονδίνο 22-11-2017

Επιστρέφοντας στην Αγγλία μετά την φθινοπωρινή του περιοδεία στην Αμερική, η παράστασή του στο KOKO είναι η βιτρίνα της καλλιτεχνικής του εξέλιξης.
Διαβάστηκε φορες
Ο King Krule είναι μία από τις πρώτες καλλιτεχνικές ενσαρκώσεις του Archy Marshall. Το debut album του “6 Feet Beneath The Moon” έγινε ένα cult classic στην Μεγάλη Βρετανία. Ο 18χρονος τότε, από το νοτιοανατολικό Λονδίνο δημιούργησε ένα LP το οποίο είχε ευαισθησία και μια ποιητικότητα που θυμίζει τους Lake Poets.

Το λυρικό περιεχόμενο του πρώτου του album εξερευνά θέματα όπως, ο ρομαντισμός, η αγάπη, η απελπισία και η μαρτύρια μιας ψυχής σε μια μητρόπολη που δεν συγχωρεί λάθη. Μιλά για έναν απρόσωπο χώρο όπου οι κοινωνικές σχέσεις είναι κατακερματισμένες, έτσι η αγάπη προσφέρεται απρόθυμα. Η σκληρότητα ενός καταπιεστικού αστικού τοπίου είναι αυτό που παρακινεί τον νεαρό Archy Marshal να κατασκευάσει το πρόσωπο του King Krule

Η μουσική του είναι για εκείνους που κοιτάζουν αδιάφορα σε έναν εχθρικό κόσμο ή/και για εκείνους που επιλέγουν να παραμείνουν αποστασιοποιημένοι για λόγους αυτοσυντήρησης. Η πραγματικότητα αμφισβητείται με τη δημιουργία της τέχνης και η ψυχρή απόσπαση, που απαιτεί η επιβίωση των καλλιτεχνών, από αυτήν συνεχίζει να περιγράφεται στο επόμενο album του, “The Ooz”.

Επιστρέφοντας στην Αγγλία μετά την φθινοπωρινή του περιοδεία στην Αμερική, η παράστασή του στο KOKO είναι η βιτρίνα της καλλιτεχνικής του εξέλιξης. Παίζοντας,πλέον, στην έδρα του και σε έναν διάσημο χώρο όπως αυτός (έχουν παίξει μεταξύ άλλων οι: RHCP, Thom Yorke & Jonny Greenwood, Prince, Amy Winehouse) ο King Krule είχε όλα τα εφόδια για να μεγαλουργήσει.

Πριν εμφανιστεί ο King Krule, στη σκηνή ανέβηκαν οι Horsey και ύστερα ο Obongjayar. Τους πρώτους δυστυχώς δεν τους πρόλαβα και έτσι δεν θα εκφέρω γνώμη, θα σημειώσω όμως πως από διάφορα «πηγαδάκια» που δημιουργήθηκαν στο χώρο άκουσα πολύ καλές εντυπώσεις και πως ήταν κοντά στο ήχο του King Krule.  Ο Obongjayar, ένας καλλιτέχνης που δεν γνώριζα πριν το live, έχει ένα πολύ ιδιαίτερο στυλ. Υπηρετεί την hip hop/rap σκηνή με έντονα reggae και afro-jazz στοιχεία. Η σκηνική του παρουσία ήταν πληθωρική και οφείλω να ομολογήσω πως ήταν το καλύτερο «άνοιγμα» συναυλίας εσωτερικού χώρου που έχω δει. Πραγματικά αξίζει την ακρόαση σας αν είστε φίλος αυτών των ειδών μουσικής. Η ώρα όμως είχε φτάσει για τον «Βασιλιά»  Krule.

Ανοίγοντας το live με το "Has This Hit?", από το debut album του, το πλήθος ξαφνικά μοιράζεται με τον Marshall τους στίχους "Another disappointed soul / Well I try/I try to keep it in control". Ο Archy, στη συνέχεια, δυναμιτίζει το πλήθος, βάζοντας την ενέργεια και την ένταση που χρειαζόταν με τον «αλαζονικό» “Dum Surfer” και τo επηρεασμένο από την ska “A Lizard State’’. Τα παλαιότερα και πιο ευαίσθητα μέλη του ακροατηρίου, που έφθασαν από νωρίς για να εξασφαλίσουν μια θέση κοντά στη σκηνή, μετακινούνται από τα θορυβώδη και νεότερα μέλη με σπρωξίματα, για να πλησιάσουν τον προφητικό punk ποιητή.

Η επίδειξη συνεχίζεται με το Marshall να κάθεται τώρα στο ηλεκτρικό του πιάνο. Η ατμόσφαιρα βαραίνει καθώς, εκτελεί απαλά dreamy jazz τραγούδια όπως το «ελληνικό» "Logos" (Λόγος) και το"Sublunary" από τη νέα του κυκλοφορία. Ο Krule τραγουδάει και διηγείται ένα στίγμα από την ταραγμένη παιδική του ηλικία: “I caught my mum/she stumbles homes through open ground/back to broken homes”. Αναφερόμενος σε ιστορίες μιας μεθυσμένης μητέρας που αγωνίζεται να συγκρατήσει ένα ασταθές οικογενειακό σπίτι, προκαλεί το κοινό να βυθιστεί περισσότερο στη διαταραγμένη του ψυχή.

Ο Krule συνεχίζει να παίζει αγαπημένα τραγούδια του, "Baby Blue", "Rock Bottom" και άλλα λιγότερο γνωστά κομμάτια από το “The Ooz”. Τελειώνει με το "Easy Easy", το οποίο έχει αγαπήσει ιδιαίτερα το αμερικανικό κοινό μετά το cover της Willow Smith (κόρη του Will Smith). To encore πραγματοποιήθηκε με το "Out Getting Ribs" και ο στίχος “Girl don’t you worry ‘bout a thing/Baby, blue”, έκλεισε μια άκρως ατμοσφαιρική συναυλία.

Το Λονδίνο είναι μια πόλη που επιφυλάσσει πολλές μουσικές εκπλήξεις και γεγονότα.Ο King Krule δεν αποτέλεσε εξαίρεση, δημιούργησε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, χωρίς να θυσιάσει κάποιο απαραίτητο συστατικό για ένα επιτυχημένο live, αποδεικνύοντας περίτρανα πως και οι ginger έχουν ψυχή.
  

Setlist
1. Has This Hit?
2. Ceiling
3. Dum Surfer 
4. A Lizard State 
5. Midnight 01 (Deep Sea Diver) 
6. The Locomotive 
7. Logos 
8. Sublunary
9. Rock Bottom 
10. Little Wild 
11. Emergency Blimp 
12. (A Slide In) New Drugs 
13. The OoZ 
14. Half Man Half Shark 
15. Baby Blue 
16. Easy Easy 
Encore:
17. Out Getting Ribs
Διαβάστε ακόμα