Gimme 10: Οι Ημέρες

Τραγούδια για τις ημέρες, τις λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές, αυτές που ενέπνευσαν τους δημιουργούς, έχουμε σήμερα στο πρόγραμμα.
Διαβάστηκε φορες
Τραγούδια για τις μέρες, τις λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές, αυτές που ενέπνευσαν τους δημιουργούς, έχουμε σήμερα στο πρόγραμμα.

1. Best Days – Blur
(Damon Albarn-Graham Coxon-Alex James-Dave Rowntree)
Ένα από τα πιο μελαγχολικά τραγούδια του άλμπουμ The Great Escape (1995) που ούτως ή άλλως γέρνει προς το «σκοτάδι» ως σύνολο. Οι Blur ασχολήθηκαν εδώ με τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα της σύγχρονης ζωής με πολύ πετυχημένο τρόπο, καταθέτοντας μία από τις καλύτερες δουλειές τους.

2. The Day Before The Day – Dido
(Dido Armstrong-Rollo Armstrong)
Μια χαμηλότονη μπαλάντα, με ακουστική κιθάρα και έγχορδα, από το τελευταίο στούντιο άλμπουμ της Dido, Safe Trip Home (2008). Με τραγούδια σαν κι αυτό απέδειξε ότι μπορούσε να δώσει πολλά περισσότερα από απλώς συμπαθητικά ποπ τραγούδια.

3. Perfect Day – Lou Reed
(Lou Reed)
Με τη βοήθεια του David Bowie και του Mick Ronson, ο Lou Reed κυκλοφόρησε το 1972 ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της καριέρας του, το Transformer. Το εν λόγω τραγούδι, πέρα από ένα από τα καλύτερα του δίσκου, αποτελεί και το πιο γνωστό, ίσως, κομμάτι του Βρετανού καλλιτέχνη. Ο αργός ρυθμός, το πιάνο και οι νοσταλγικοί στίχοι κρύβουν πιθανότατα ένα πιο σκοτεινό υπόβαθρο, άποψη που δικαιώνεται από την ενσωμάτωση του τραγουδιού στο soundtrack της ταινίας Trainspotting (1996) του Danny Boyle.

4. Ascension Day – Elvis Costello
(Roy Byrd-Elvis Costello-Allen Toussaint)
Τα μαγικά δάχτυλα του Allen Toussaint στο πιάνο και η όλο βιμπράτο φωνή του Elvis Costello στο μικρόφωνο αποτελούν τα μοναδικά συστατικά αυτής της πανέμορφης και συγκινητικής ηχογράφησης που υπάρχει στο άλμπουμ The River In Reverse (2006). Αφορμή για τη συνάντησή τους υπήρξε η τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Katrina στη Νέα Ορλεάνη.

5. Day After Day – Julian Lennon
(Julian Lennon-Mark Spiro)
Δύσκολο πράγμα να είσαι γιος ενός πρώην μέλους των Beatles, ενός «ιερομάρτυρα» για πολλούς. Ο Julian Lennon ποτέ δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη «σκιά» του πατέρα του – κάποιοι από τους λόγους γίνονται αντιληπτοί ακούγοντας αυτό εδώ το εξαίσιο τραγουδάκι. Μπητλική γραφή, κιθαριστικό σόλο αλα Harrison και μια φωνή που θα έλεγες ότι είναι του μπαμπά του. Ποιος τα χρειάζεται όλα αυτά...;

6. Late In The Day – Supergrass
(Gaz Coombes-Rob Coombes-Danny Goffey-Mick Quinn)
Μια επιλογή από το In It For The Money (1997), το καλύτερο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ποτέ οι Supergrass. Υπέροχο mid-tempo, με όμορφη μελωδία, γλυκά φωνητικά και αριστοτεχνική ενορχήστρωση. Δυστυχώς, οι τύποι αυτοί ποτέ δεν εισέπραξαν την αναγνώριση που τους άξιζε...

7. Strange Days – The Doors
(John Desmore-Robby Krieger-Ray Manzarek-Jim Morrison)
Το εναρκτήριο κομμάτι από το ομώνυμο δεύτερο άλμπουμ των Αμερικανών The Doors. Κλασική στιγμή για τη μπάντα, με τον χαρακτηριστικό τους ήχο και την ιδιαίτερη φωνή του Jim Morrison να κυριαρχεί.

8. Another Day – Dream Theater
(James LaBrie-John Petrucci-John Myung-Kevin Moore-Mike Portnoy)
Μια επική μπαλάντα από το δεύτερο άλμπουμ των progressive μεταλλάδων Dream Theater που έχει τίτλο Images And Words και κυκλοφόρησε το 1992. Πρόκειται για ένα από τα πιο λαοφιλή τραγούδια τους και για τον πλέον επιτυχημένο δίσκο τους.

9. Days – David Bowie
(David Bowie)
Με το Heathen του 2002 ο David Bowie επέστρεψε στη δημιουργία αξιόλογων δίσκων και με το Reality του 2003, από όπου και το εν λόγω τραγούδι, έδειξε ότι δεν είχε σκοπό να αφήσει την ευνοϊκή συγκυρία να τον προσπεράσει. Δεν πρόκειται για αριστούργημα αλλά δεν σε αφήνει και αδιάφορο...

10. Somedays – Paul McCartney
(Paul McCartney)
Μια υπέροχη ακουστική μπαλάντα από το Flaming Pie (1997) με ενορχήστρωση του George Martin. Νοσταλγία και αισθαντικότητα έτσι όπως μόνο ο Macca ξέρει να τα αποδίδει...
Διαβάστε ακόμα