Ntantos_Orestis

Ορέστης Ντάντος: «Ο καλλιτέχνης γράφει γιατί έχει ανάγκη να εκφράσει τα δαιμόνια του»

Με νέο δίσκο στις αποσκευές του, ο Ορέστης Ντάντος ετοιμάζεται για το επερχόμενο live του στο Six Dogs. Με μεγάλη χαρά τον συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί του.
Διαβάστηκε φορες
Προτιμάει την αλήθεια, την ουσία και γράφει από ανάγκη. Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζω τον Ορέστη Ντάντο με τον οποίο μιλήσαμε εκ του σύνεγγυς, λίγες μέρες πριν την παρουσίαση του τέταρτου δίσκου του «Προσάναμμα» στο Six Dogs, στο Μοναστηράκι, την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 (πληροφορίες εδώ). Παράλληλα, μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο single του δίσκου με τίτλο «Μικρό κομμάτι αγάπη» (πληροφορίες εδώ) το οποίο και αξίζει να ακούσετε!

Οrestis_Ntantos
Ποιος είναι ο Ορέστης Ντάντος το 2018;

Είναι ο ίδιος άνθρωπος του 2017 συν ένα!

Να σε πάω λίγο πίσω στο χρόνο και στην ψηφοφορία του Jumping Fish, όπου ανακηρύσσεσαι ο νικητής και μετά έρχεται η παραγωγή του νέου δίσκου. Τι κρατάς από όλη αυτή τη διαδικασία;

Αφιερώθηκα στο γράψιμο, που στη σύγχρονη εποχή μοιάζει ένας άθλος αν δεν υπάρχει άπλετο χρήμα και χρόνος, μιας και πάνε μαζί αυτά τα δύο. Υπάρχει ιδιαίτερη χαρά που ολοκληρώθηκε αυτό το εγχείρημα και πλέον θέλω να τα μοιραστώ στη σκηνή. Ο διαγωνισμός αποτέλεσε μια μεγάλη βοήθεια για μένα.

Με αφορμή την παραπάνω απάντηση, προτιμάς το δημιουργικό κομμάτι ή τις ζωντανές εμφανίσεις;

Η αλήθεια είναι ότι δε μου βγαίνει τόσο πολύ η έκθεση στη σκηνή! Ωστόσο, ο βασικός λόγος είναι ότι έπρεπε να γραφτούν και να ηχογραφηθούν τα νέα κομμάτια. Όπως και να έχει διαλέγω τη μοναξιά της δημιουργίας, δεδομένου ότι η γοητεία του να φτιάχνεις κάτι καινούριο δε συγκρίνεται με τίποτα!

«Προσάναμμα». Ωραίος τίτλος για δίσκο. Τι θα ετοίμαζες εσύ για να ρίξεις στη φωτιά;

Ο τίτλος προέρχεται μέσα από ένα τραγούδι του δίσκου που λέγεται «Αναστενάρηδες» και εκεί υπάρχει μια στροφή που λέει «σαν καίγεται η καρδιά δε σβήνει εντελώς / προσάναμμα για τις φωτιές που θα ‘ρθουν». Στην πραγματικότητα όλη η εποχή βράζει και περιμένει ένα προσάναμμα για να αρπάξει φωτιά. Καλό είναι να κρατάμε ένα καρβουνάκι ή ξυλάκι για να το ρίξουμε στη φωτιά, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό.  

Ο νέος δίσκος δεν έχει συμμετοχές. Γιατί συνέβη αυτό;

Τα τραγούδια μου δεν έχουν τη συμβατική μελωδική γραμμή, ώστε να μπορείς να τα δώσεις σε κάποιον και να τα πει, οπότε προτιμώ να τα πω με τον δικό μου τρόπο.

Πότε βγάζεις την αλήθεια σου;

Πιο ελεύθερος νιώθω τη στιγμή που γράφω, γιατί δυσκολεύομαι με τις ανθρώπινες σχέσεις. Δεν φοβάμαι να «ξεβρακωθώ» όταν γράφω.


«Μικρό κομμάτι αγάπη» είναι το πρώτο τραγούδι από τον δίσκο. Πες μας περισσότερα πράγματα γι' αυτό.

Είναι ένα τραγούδι αποδοχής και ωρίμανσης. Όσο κοιτάω προς τα πίσω, βλέπω ότι τα περισσότερα τραγούδια μου είναι συμβουλές του εαυτού μου προς εμένα! Σαν να υπάρχει ένας άλλος εαυτός που μου δίνει οδηγίες, λειτουργώντας σαν μια πατρική φιγούρα. Τονίζει πως είναι σημαντικό να αγαπήσεις και τα μικρά πράγματα και να είσαι ευγνώμων ακόμα και γι' αυτά, να μην είσαι αχάριστος στη ζωή σου!

Υπάρχει κάποιο τραγούδι στον δίσκο που κρύβει από πίσω μια ιστορία;

Το «Μια και έξω», που έχει πολλούς στίχους, γράφτηκε ολόκληρο καθώς οδηγούσα στην Εθνική Οδό προς Τρίπολη, όπου δούλευα τότε. Το ιδιαίτερο με το κομμάτι αυτό, είναι ότι επειδή δεν μπορούσα να γράψω, ηχογραφούσα τους στιχούς και μετά το έκανα απομαγνητοφώνηση. Όπως αυτό που θα κάνεις και εσύ μετά! (γέλια)

Τι γράφεις πρώτα, μουσική ή στίχο;

Πλέον, αν δεν υπάρχει κάποιο μουσικό θέμα που να με εξιτάρει, γράφω πρώτα μουσική αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. 

Έχεις προσπαθήσει να γράψεις ξένο στίχο;

Ποτέ! Δεν μου βγαίνει, αν και υπάρχουν κάποιες στιγμές που σιγοτραγουδάω αυτοσχεδιάζοντας, αλλά τελικά δεν μου έχει πάει ποτέ προς τα εκεί.

Ποιο τραγούδι ξεχωρίζεις από τον τέταρτο αυτό δίσκο;

Τα «Δαιμόνια» ξεχωρίζω, γιατί νιώθω ότι κάτι πέτυχε μέσα μου και με έκανε να δείξω περισσότερα από μένα, που ίσως δεν θα το έκανα με κάποιο άλλο.

Το Δελτίο Τύπου γράφει ότι «έχεις ξορκίσει πλέον τα δαιμόνια σου». Ποια μπορεί να είναι λοιπόν αυτά για έναν καλλιτέχνη;

Αν δεν έχεις δαιμόνια δεν κάθεσαι να γράψεις, πας έξω με τους φίλους σου για μπύρες! (γέλια). Τα δαιμόνια είναι οι φόβοι σου, τα άγχη σου και όλα όσα δεν σε αφήνουν να χαρείς την ύπαρξη σου!

Ορέστης Ντάντος live @ six dogs

Τέσσερις δίσκοι, σε διαφορετικές περιόδους της δισκογραφίας. Πόσο σε έχει επηρεάσει στην πορεία σου αυτό;

Υπάρχει ακόμα μια νέα δουλειά έτοιμη και το μαθαίνεις πρώτος. Το "X Hotel", το οποίο είναι ένα θεματικό άλμπουμ, αλλά δεν μπορώ να το βγάλω ταυτόχρονα με το «Προσάναμμα». Είναι ανάγκη μου να γράφω και όταν συγκεντρωθεί το υλικό να βγαίνει.

Έχεις δώσει τραγούδια σου και σε άλλους καλλιτέχνες, με πρόσφατα παραδείγματα τη Γεωργία Νταγάκη και τη Γιάννα Βασιλείου. Πως προκύπτει αυτό;

Έχω γράψει και για συγκεκριμένα άτομα. Προκύπτει από το ότι κάποια κομμάτια, πιστεύω ότι μπορεί να τα πει καλύτερα μια γυναικεία φωνή.

Παρουσίαση δίσκου στο Six Dogs την Παρασκευή 26 του μήνα. Τι θα ακούσουμε εκεί;

Καταρχάς θα παίξουμε ζωντανά για πρώτη φορά τα εννιά τραγούδια του δίσκου, παρέα με τους εξαιρετικούς κυρίους Γιώργο Καρδιανό στις ηλεκτρικές κιθάρες, Λεωνίδα Πετρόπουλο στο μπάσο και στα πλήκτρα, Στέφανο Σακελλαρίου στα τύμπανα και τον Κωνσταντίνο Κεφαλά στην τρομπέτα, η οποία έχει βασικό ρόλο στο νέο δίσκο. Έχουμε τρομερή όρεξη να παρουσιάσουμε τα καινούρια κομμάτια και να δούμε πως θα αντιδράσει ο κόσμος, γιατί μου έχει λείψει το live καθώς έχω να παίξω πολύ καιρό!  

Μια ευχή για το 2018. Τι εύχεσαι για τον χρόνο αυτό;

Εύχομαι να μην με ταλαιπωρεί – κουράζει το μυαλό μου τόσο πολύ! (γέλια) 

Ευχαριστούμε πολύ τον Ορέστη Ντάντο για την παραχώρηση της συνέντευξης και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο live και τα μετέπειτα βήματά του.

Διαβάστε ακόμα