ρωμαίος και ιουλιέττα

«Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» : Μια κωμική τραγωδία για 2

Το θέατρο Άλφα-Ιδέα και η Ομάδα ΙΔΕΑ παρουσιάζουν για πέμπτη χρονιά την γνωστότερη θεατρική ιστορία αγάπης.
Διαβάστηκε φορες
Δύο οικογένειες ίδιες σε αρχοντιά
στην όμορφη Βερόνα, όπου το έργο μας αρχίζει,
μπλέκουν σε διαμάχες από εχθρότητα παλιά:
καθένας μ' αίμα συμπολίτη του το χέρι μαγαρίζει.
Από τα μοιραία σπλάχνα αυτών των δύο εχθρών,
ένα ζευγάρι καημένων εραστών θα λάμψει

που ο σκληρός τους θάνατος την έριδα ετών
όλων τους των προγόνων σε διπλό μνήμα θα θάψει.
|| William Shakespeare, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, 1597.  

Ο William Shakespeare γεννήθηκε περί το 1564 στη Μεγάλη Βρετανία. Θεωρείται, ακόμη και σήμερα, ο μεγαλύτερος συγγραφέας που έγραψε ποτέ στην αγγλική γλώσσα και ένας εκ των σπουδαιότερων θεατρικών συγγραφέων παγκοσμίως. Τετρακόσια χρόνια μετά τον θανατό του, ο Shakespeare παραμένει μια διαχρονική αξία για το παγκόσμιο αλλά και για το ελληνικό θέατρο. Τα τριάντα οκτώ του θεατρικά κείμενα αν και δεν κρύβουν κάποια έκπληξη μιας και είναι λίγο πολύ ευρέως γνωστά, κατορθώνουν πάντοτε να προσελκύουν το κοινό. Ως απόδειξη της κλασικότητας των σαιξπηρικών κειμένων και της αγάπης που τρέφει η εγχώρια θεατρική σκηνή προς αυτά μπορούμε να εκλάβουμε την ετήσια παρουσία τουλάχιστον ενός σαιξπηρικού ήρωα στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

Όταν έχουμε να κάνουμε με τα έργα του Shakespeare καθώς και άλλων σημαντικών θεατρικών συγγραφέων τίθεται αυτόματα, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, το ερώτημα «πως θα κατορθώσουν οι συντελεστές της παράστασης να δώσουν σε μια χιλιοειπωμένη ιστορία μια νεωτερική ματιά, δίχως να αλλοιώσουν δραματικά εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν την ιστορία κλασική;». Σ' αυτό το ερώτημα έρχεται ν' απαντήσει η Ομάδα ΙΔΕΑ.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, οι Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αθηνά Μουστάκα και Κώστας Γάκης (Ομάδα ΙΔΕΑ) παρουσιάζουν στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα-Ιδέα έναν Shakespeare αλλιώτικο, σύγχρονο, αστείο μα συνάμα συναισθηματικό. Διασκευάζουν το κλασικό κείμενο του γνωστότερου θεατρικού ερωτικού δράματος, του «Ρωμαίου και της Ιουλιέτας», προσφέροντας μας ένα γνήσιο «κωμικό δράμα» για δύο.

Η ιστορία έχει ως εξής, δύο παιδιά στην Βερόνα της βόρειας Ιταλίας μέλλει να  αγαπηθούν παρά την θανάσιμη εχθρότητα που τρέφουν οι οικογένειές τους. Ο έρωτας τους, αν και δυνατός, αδυνατεί να υπερβεί το μίσος. Καθώς οι δύο νέοι δεν θα μπορέσουν να είναι μαζί στη ζωή θα επιλέξουν την αιώνια αγάπη και τον θάνατο. Το θέατρο Άλφα-Ιδέα φιλοξενεί τα φαντάσματα των δύο άτυχων εραστών, τα οποία θα αφηγηθούν την ιστορία τους υπό τις μουσικές μελωδίες του Κώστα Γάκη.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Πιθανόν ο Shakespeare όταν έγραφε τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» του να μην φανταζόταν οτι οι ήρωες του θα ταξίδευαν μέχρι την Άπω Ανατολή, θα μεταφέρονταν στη μεγάλη οθόνη και θα γίνονταν σύμβολο της αληθινής αγάπης ανά τους αιώνες. Μα ούτε και εγώ, καθήμενη στις κόκκινες θέσεις του θέατρου, φανταζόμουν, ακόμα κι αν είχα εις γνώση μου το μέγεθος της επιτυχίας που έχει σημειώσει η παράσταση εντός και εκτός συνόρων, πως ήταν δυνατόν τρεις ηθοποιοί να μου γεννήσουν τόσα συναισθήματα, να φέρουν δάκρυα στα μάτια αλλά και να προκαλέσουν γέλιο εκεί που υπήρχε μονάχα δράμα. 

Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο των τριών ηθοποιών που συναντάμε επί σκηνής και η εξαιρετική δουλειά που έκαναν εκτός αυτής, με την πρωτότυπη διασκευή του έργου και την σκηνοθεσία, είναι οι κατ'εξοχήν παράγοντες που καθιστούν τον «Ρωμαίο και Ιουλιέτα για 2» μια άκρως επιτυχημένη παράσταση. Οι Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, και Κωνσταντίνος Μπιμπής είδαν στην τραγωδία του Shakespeare την κωμική διάσταση που ουδείς είχε δει  ή είχε επιχειρήσει να αναδείξει ως τότε. Οι τρεις καλλιτέχνες δεν φοβήθηκαν  να αναμετρηθούν και να πειραματιστούν με το κλασικό κείμενο, δίνοντας του μια έντονη κωμική χροιά στο πρώτο μισό της παράστασης. «Έφτυσαν» ρίμες, χόρεψαν break dance, κινήθηκαν σε έντεχνα μουσικά μονοπάτια, αυτοσχεδιάσαν σε ορισμένα σημεία, ενώ σε άλλα συνομίλησαν με το κοινό. Τα γέλια που προκάλεσαν ήταν αληθινά και «αγνά» διότι προέρχονταν από ένα μη εκχυδαϊσμένο και εύπεπτο χιούμορ. Η έξυπνη κωμική διάσταση που δόθηκε στο κείμενο δημιούργησε μια καινούργια σύγχρονη εικόνα στη παρουσιαζόμενη ιστορία, η οποία δεν αλλοίωσε το κλασικό της περιεχόμενο. Στο δεύτερο μισό και ενώ τα δύο κεντρικά πρόσωπα έβαιναν προς το μοιραίο τέλος τους, η παράσταση έλαβε την οικεία του τραγική υπόσταση. Η αλλαγή των συναισθημάτων και η μετάλλαξη της Αθήνας Μουστάκα και του Κωνσταντίνου Μπιμπή υπήρξαν δραματικές. Ενώ στην αρχή μετά δυσκολίας κατορθώναμε να συγκρατήσουμε τα δάκρυά μας από τα γέλια, τώρα αφεθήκαμε στο δράμα.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

Ένα επιπλέον στοιχείο που εξασφαλίζει την επιτυχία του έργου και «χτυπά» την κλασικότητα του είναι πως δύο ηθοποιοί σηκώνουν στις πλάτες του όλη την παράσταση. Στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Shakespeare εμφανίζονται δεκαπέντε πρόσωπα. Αντίθετα, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2» έχει γραφτεί από την Ομάδα ΙΔΕΑ αποκλειστικά για δύο ηθοποιούς. Η Αθηνά Μουστάκα και ο Κωνσταντινός Μπιμπής ενσαρκώνουν μέσα σε 110 λεπτά όλους τους χαρακτήρες του έργου. Αλλάζουν ψυχοσύνθεση, τρόπο ομιλίας και κίνησης μέσα σε κλασματα δευτερολέπτων, καταδεικνύοντας το ταλέντο τους και τις άπειρες εργατοώρες που έχουν ξοδέψει σε πρόβες προκειμένου να ερμηνεύσουν με ευκολία όλους τους ρόλους τους. Εκτός των δύο ηθοποιών βλέπουμε στη σκηνή τον επίσης βραβευμένο με βραβείο Δημήτρη Χορν, Κώστα Γάκη (ο Κωνσταντίνος Μπιμπής τιμήθηκε με το ίδιο βραβείο τον περασμένο Μάϊο) να παρεμβαίνει άλλοτε σχολιάζοντας τα δρώμενα και άλλοτε μουσικά κατασκευάζοντας μια διόδο επικοινωνίας μεταξύ σκηνής και κοινού που φέρνει πιο κοντά το τελευταίο στο έργο και στους πρωταγωνιστές.

Βγαίνοντας στην έξοδο του θεάτρου και αφού έχεις απομακρύνει, διακριτικά, τα δάκρυα από τα μάτια σου, ίσως νιώσεις την ίδια χαρά που ένιωσα και εγώ βλέποντας τρεις νέους ηθοποιούς να δημιουργούν και να μεταφέρουν την αγάπη γι' αυτό που κάνουν στους θεατές. Αν σκοπός κάθε δημιουργού είναι να κατασκευάζει με κλασικά υλικά κάτι καινούργιο, η Ομάδα ΙΔΕΑ εκπλήρωσε αυτόν τον σκοπό. Αν η ψυχή του θεάτρου είναι το συναίσθημα, η Ομάδα ΙΔΕΑ έφτιαξε μια παράσταση που ξεχυλίζει χαρά και λυπή!

Συντελεστές παράστασης

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής
Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης, Κώστας Λώλος
Live Μουσική: Κώστας Γάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη
Βοηθός Σκηνογράφου: Θεοδώρα Βεστάρχη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ-ΙΔΕΑ Ε.Ε.

Πληροφορίες παράστασης

Θέατρο Άλφα Ιδέα, 28ης Οκτωβρίου 37(Πατησίων 37), Αθήνα
Διάρκεια: 110 λεπτά (με διάλειμμα)
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη στις 21:00 || Τελευταία παράσταση στις 28 Μαρτίου.
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 10€, Γενική είσοδος την ημέρα της παράστασης: 15€, Μειωμένο την ημέρα της παράστασης: 12€.
Τηλ. επικοινωνίας: 210 52 38 742
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα