Υπηρέτης

Ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» της Ομάδας ΙΔΕΑ

Η Ομάδα ΙΔΕΑ διασκευάζει το κλασικό έργο του Carlo Goldoni στο Θέατρο Άλφα Ιδέα.
Διαβάστηκε φορες
Με αφετηρία τις βορειοκεντρικές πόλεις της Ιταλίας, η Αναγέννηση ξεκινά τον 15ο αιώνα για να επιφέρει σε ολόκληρη την Ευρώπη άνθηση στις τέχνες και πρόοδο στις επιστήμες. Η αναγεννησιακή περίοδος (15ος -17ος αιώνας) εκλαμβάνεται σήμερα ως η γέφυρα που συνέδεσε την Ευρώπη των Μέσων Χρόνων με την Σύγχρονη εποχή της. Κατά την Αναγέννηση γεννιέται στην Ιταλία και η Commedia dell’ arte, η κωμωδία της τέχνης. Ως Commedia dell’ arte θεωρείται η λαϊκή αυτοσχέδια κωμωδία, δηλαδή η κωμωδία εκείνη που δεν ακολουθεί αυστηρά ένα σενάριο αλλά δημιουργείται εν μέρει από τον ίδιο τον ηθοποιό και την ικανότητά του να αυτοσχεδιάζει και να κινείται με ευλυγισία χορευτή πάνω στη σκηνή.

Το 1745 και ενώ η Commedia dell’ arte δεν βρισκόταν την πρότερη ακμή της, ο Βενετός κωμωδιογράφος Carlo Goldoni θα εμπνευστεί απ' αυτή για να δημιουργήσει ένα έργο που έφερε αναγεννησιακό θεατρικό αέρα αλλά και έντονα κοινωνικά στοιχεία από την εποχή του ίδιου, τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων».

Υπηρέτης

Η Ομάδα ΙΔΕΑ έχει αποδείξει επανελημμένως με τα έργα της («Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2», «Το δέντρο του Οιδίποδα») οτι δεν φοβάται να ανεβάσει κλασικά κείμενα προσδίδοντας τους σύγχρονη οπτική και προσωπικό χαρακτήρα. Αυτή την «παράδοση» θα συνεχίσει και με το κείμενο του Goldoni.

Στον πρωτότυπο «Υπηρέτη δύο αφεντάδων» το κεντρικό πρόσωπο, ο υπηρέτης Τρουφαλδίνο, υπηρετεί ταυτόχρονα δύο αφεντάδες. Με την εξυπνάδα και την πονηριά του «κινεί» την ιστορία, προσπαθώντας να αποκρύψει την απιστία του προς τους αφέντες του. Ο Τρουφαλδίνος της Ομάδας ΙΔΕΑ υπηρετεί όχι δύο μα τρεις αφεντάδες. Το έργο του Goldoni διασκευάστηκε σε μεγάλο βαθμό ούτως ώστε να παρουσιαστεί στην σκηνή του θεάτρου Άλφα Ιδέα ως «θέατρο μέσα στο θέατρο». Ο Τρουφαλδίνος (Κωνσταντίνος Μπιμπής) οδηγούμενος από την ένδεια του, μπαίνει στην υπηρεσία μιας αυστηρής πριγκίπισσας (Αθηνά Μουστάκα) που σκηνοθετεί κατά το δικούν τους υπηρέτες της σ' έργα δικής της έμπνευσης. Αυτή την φορά, ο προσωπικός της θίασος θα παίξει τον «Υπηρέτη δύο αφεντάδων» με τον Τρουφαλδίνο να γίνεται εκτός από υπηρέτης της πριγκίππισας, χαρακτήρας του δημιούργησε η Ομάδα ΙΔΕΑ, και υπηρέτης των ηρώων του Goldoni, της Βεατρίκης (Κατερίνα Παπουτσάκη) και του Φλωρίνδου (Λιλικάκης Σταύρος).

Υπηρέτης

Η θεατρική διασκευή που επιμελήθηκε η Ομάδα ΙΔΕΑ
, ακολουθώντας τους κανόνες της Commedia dell’ arte που θέλουν τον ηθοποιό να αυτονομείται από το κείμενο, προσφέρει στον θίασο με την ταχεία εναλλαγή των σκηνών, το έντονο κωμικό στοιχείο, το τραγούδι και την δυνατότητα αυτοσχεδιασμού, την ευχέρεια να αναδείξει όλο το φάσμα του υποκριτικού του ταλέντου. Μπορεί ο ρόλος του Τρουφαλδίνου να θεωρείται ο πρωταγωνιστικός, όμως και οι λοιποί ηθοποιοί έλαβαν τον απαιτούμενο χρόνο για να αναπτύξουν τους χαρακτήρες τους που μόνο υποδεέστερης σημαντικότητας δεν ήταν για την εξέλιξη της ιστορίας.

Ο «Υπηρέτης», αποκομμένος από το αυστηρό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο του Goldoni, παρουσιάστηκε στην σκηνή του θεάτρου Άλφα Ιδέα έχοντας πλήρη γνώση της ελληνικής πολιτικής κατάστασης. Δε παρέλειψε μάλιστα να σχολιάσει με δηκτικό χιούμορ την μόλυνση του Σαρωνικού, τις οικουμενικές κυβερνήσεις και τους τραπεζίτες-πολιτικούς. Με τον επίκαιρο πολιτικό σχολιασμό και την απεικόνιση σύγχρονων στοιχείων/δραστηριοτήτων, όπως ο διαλογισμός, ο «Υπηρέτης», αν και κινείται στην Ιταλία του 18ου αιώνα, αποκτά ένα μοντέρνο λεξιλόγιο και προσωπείο. Μονάχα τα κοστούμια που επιμελήθηκε η Βασιλική Σύρμα, το μακιγιάζ των ηθοποιών και η κινησιολογία του Κωνσταντίνου Μπιμπή που παρέπεμπε στον Σαρλό του Charlie Chaplin, θύμιζαν μια άλλη εποχή.

Ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» γεννημένος σε μια μακρινή εποχή από την πένα του Goldoni, ανεβαίνει πλήρως ανανεωμένος στο Θέατρο Άλφα Ιδέα φέροντας όλα εκείνα τα «φρέσκα» χαρακτηριστικά που κάνουν τις παραστάσεις της Ομάδας ΙΔΕΑ επιτυχημένες.

Συντελεστές Παράστασης

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Δραματουργική επεξεργασία:
Ομάδα ΙΔΕΑ
Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Κώστας Γάκης, Λήδα Mανιατάκου, Άκης Φιλιός
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίρις Κανδρή, Ανθή Φουντά
Δ/νση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ-ΙΔΕΑ Ε.Ε
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Δρακόπουλος Γιάννης, Ευθυμίου Χρήστος, Κοψιδάς Γιώργος, Λιλικάκης Σταύρος, Μανιατάκου Λήδα, Μουστάκα Αθηνά, Μπιμπής Κωνσταντίνος, Παπουτσάκη Κατερίνα, Φιλιός Άκης.

Πληροφορίες Παράστασης

Θέατρο Άλφα Ιδέα,
28ης Οκτωβρίου 37(Πατησίων 37), Αθήνα
Διάρκεια: 110 λεπτά (με διάλειμμα)
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00  || Τελευταία παράσταση Κυριακή 1 Απριλίου.
Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 10€.
Τηλ. επικοινωνίας: 210 52 38 742
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα