Συνέντευξη με τους KollektivA

KollektivA: "Θέλουμε  να κάνουμε «κατάληψη» στο stage"...

Διαβάστηκε φορες
Οι KollektivA αποτελούν την εξέλιξη των "Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό" (ΦΕΜΔ) και είναι μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση συγκροτήματος, με δυναμικές συναυλίες που δεν περιορίζονται στη μουσική. Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους album και την εμφάνισή τους στο Koo Koo στις 5 Δεκέμβρη επικοινωνήσαμε με δύο μέλη του group, τους Θανάση Χουλιαρά (τραγούδι) και Φάνη Μαργαρώνη (στίχοι, κιθάρες, φωνητικά). Τα όσα μας είπαν μπορείτε να τα δείτε παρακάτω:

- Τι θα μας παρουσιάσετε στις 5 Δεκέμβρη στο Koo Koo; Θα είναι μία και μοναδική εμφάνιση ή θα υπάρξει και συνέχεια;

Η εμφάνισή μας στο KooKoo εντάσσεται στις εμφανίσεις που έχουμε ξεκινήσει μετά την κυκλοφορία του album μας και σε μια περίοδο που γενικά σκοπεύουμε να είμαστε συναυλιακά πολύ ενεργοί. Άλλωστε οι ζωντανές μας εμφανίσεις σχολιάζονται ως ένα από τα δυνατά μας χαρτιά και ακόμα περισσότερο διασκεδάζουμε πραγματικά πάνω στο stage. Είναι η πρώτη φορά που παίζουμε στη σκηνή του KooKoo - μια ομολογουμένως πολύ καλά στημένη μουσική σκηνή - και οι διαθέσεις μας περιγράφονται επαρκώς μέσα από τη φράση ότι θέλουμε  να κάνουμε «κατάληψη» στο stage την Κυριακή!  Θα παρουσιάσουμε  αρκετά τραγούδια μέσα από το καινούριο μας album καθώς και διασκευές σε καλλιτέχνες και σχήματα που αγαπάμε και μας έχουν επηρεάσει, πάντα μέσα από το ιδιαίτερο αισθητικό φίλτρο των KollektivA. Παράλληλα όπως σε κάθε μας live η πρωτοποριακή ομάδα Eyellusion (η οποία είναι υπεύθυνη και για το μοναδικό artwork του album) αναλαμβάνει την οπτικοποίηση των μουσικών συνειρμών μέσα από original video art, 3d animation και live προβολές μετατρέποντας την εμφάνιση σε ένα ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό show.

- Οι KollektivA αποτελούν την εξέλιξη του σχήματος Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό. Για ποιό λόγο αλλάξατε όνομα; Έχουν αλλάξει και άλλα πράγματα στο group πέρα από το όνομα;

Δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς χρησιμοποιούμε την λέξη «εξέλιξη» και όχι ότι απλά αλλάξαμε το όνομα του σχήματος. Μέσα από όλη την εμπειρία που αποκτήσαμε ως ΦΕΜΔ, τόσο ως μονάδες όσο και ως σύνολο, προσπαθούμε να προσεγγίζουμε πιο αποτελεσματικά τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες και να εμπλουτίζουμε τους τρόπους και τα μέσα έκφρασής  μας. Αυτό δημιούργησε με την πάροδο του χρόνου μια πολύ ιδιαίτερη χημεία ανάμεσα μας, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο –και πώς θα μπορούσε άλλωστε - από το έμπειρο και διεισδυτικό μάτι του Μάνου Ξυδούς, ο οποίος κατάλαβε αμέσως το χαρακτήρα του σχήματος και πρότεινε την αλλαγή του ονόματος μας σε κάτι που θα περιγράφει άμεσα και μονολεκτικά τη φιλοσοφία μας. Η λέξη KollektivA «τριγύρναγε» στη συζήτηση και αμέσως θεωρήθηκε ιδανική!  
               
 - Γιατί επιλέξατε την ονομασία KollektivA και γιατί τη συνοδεύετε από τη φράση "μια ιδέα που εξαπλώνεται";

Πάντα συστηνόμασταν και λειτουργούσαμε ως μια μουσική κολεκτίβα και γι’ αυτό η συγκεκριμένη λέξη «τριγύρναγε» στη συζήτηση που αναφέρθηκε παραπάνω και παράλληλα μας κάνει να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι με την επιλογή μας! Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια έντονη κινητικότητα τόσο στα μουσικά όσο και γενικότερα στα καλλιτεχνικά πράγματα ιδίως από νέους ανθρώπους. Νέα σχήματα ξεπηδούν από παντού και διάφορες καλλιτεχνικές συλλογικότητες αμφισβητούν τα μέχρι σήμερα αισθητικά και όχι μόνο δεδομένα. Ακόμα όλο αυτό φαίνεται να «βράζει» κάπου υπόγεια και σκόρπια ή σε μερικές μόνο περιπτώσεις να βρίσκει το δρόμο του και για ένα πιο ευρύ ακροατήριο. Ζητούμενο φαίνεται να είναι πως όλες αυτές οι μικρές εστίες μπορούν να δημιουργήσουν ένα γενικότερο ρεύμα.  Όντας και εμείς λοιπόν κομμάτι αυτής της πραγματικότητας και λειτουργώντας με έναν τέτοιο συλλογικό τρόπο, γινόμαστε κομμάτι «μια ιδέας που εξαπλώνεται».  

- Τι σημαίνει "ροκ" για εσάς;
Η συγκεκριμένη ερώτηση σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί το σπινθήρα που πυροδοτεί ατέλειωτες συζητήσεις μουσικολογικού, υφολογικού ή και κοινωνιολογικού χαρακτήρα. Επίσης πρέπει να ομολογήσουμε ότι τις περισσότερες φορές απολαμβάνουμε αυτές τις συζητήσεις! Αν πρέπει να συμπυκνώσουμε τώρα σε μερικά λόγια το τι σημαίνει ροκ, θα πρέπει μέσα από το σκληρό ηλεκτρικό κιθαριστικό ήχο, τις εντυπωσιακές και συχνά οριακές φωνητικές ερμηνείες και τον άλλοτε άμεσο και κοφτερό και άλλοτε περισσότερο ποιητικό αλλά εξίσου κοφτερό στίχο, να βλέπουμε την διαχρονική νεανική κουλτούρα που αμφισβητεί και τη διάθεση για ρηξικέλευθες αλλαγές και τομές σε όλα τα επίπεδα.

 - Στα live σας συνδυάζετε τα τραγούδια με άλλες μορφές τέχνης, όπως το video art ή το θέατρο. Πολλές συναυλίες σας μάλιστα είναι "θεματικές". Νιώθετε ότι έτσι εκφράζεστε πιο ολοκληρωμένα;

Το «πρόβλημα» ξεκινάει από τη «βίδα» που έχουμε με το progressive rock. Έχοντας μελετήσει μπάντες όπως οι Pink Floyd, οι Queen ή οι Queensryche κ.ά., πάντα θέλουμε να βλέπουμε λίγο πιο μπροστά, να εκφραζόμαστε πιο ολοκληρωμένα. Αυτό, βέβαια, δένει με τη συνεχή μας προσπάθεια να συναναστρεφόμαστε με άλλους καλλιτέχνες, να ανταλλάσσουμε απόψεις και ιδέες, να κάνουμε μαζί πράγματα. Η ιδέα, είπαμε, εξαπλώνεται! Έτσι μέσα από συλλογικές προσπάθειες προκύπτουν οι παραστάσεις αυτές. Μ’ αυτά και μ’ αυτά έχει φτιαχτεί ένα μόνιμο crew 10-15 ατόμων που σταθερά συνεισφέρουν ο καθένας με τον τρόπο του κι έτσι, πραγματικά, ερχόμαστε όλο και πιο κοντά στην πιο ολοκληρωμένη και ταυτόχρονα πρωτοποριακή έκφραση.

- Πώς προέκυψε η γνωριμία σας με το Μάνο Ξυδούς και τι κρατάτε από τη συνεργασία μαζί του;

Με το Μάνο γνωριστήκαμε σε κάποιο live όπου εμφανιζόταν μετά από εμάς. Η χημεία φάνηκε αμέσως. Κρατήσαμε επαφή από τότε κι έτσι όταν ξεκινήσαμε τη σύνθεση του δίσκου του προτείναμε να αναλάβει την επιμέλεια της παραγωγής. Νιώθουμε τυχεροί για τη συνεργασία μας, αλλά κυρίως επειδή ο Μάνος στάθηκε δίπλα μας, μας δίδαξε, μας αγκάλιασε σαν αληθινός φίλος. Εκείνο, νομίζω, για το οποίο ο Μάνος ξεχώρισε τόσο με το έργο του, όσο και με τη στάση ζωής του ήταν η ειλικρίνειά του. Αυτό πιστεύω ήταν και το μάθημά του προς όλους μας: Να είμαστε αληθινοί.

- Στο νέο δίσκο σας ("KollektivA") συνυπάρχουν πολλά εντελώς διαφορετικά όργανα, από theremin μέχρι 7χορδη κιθάρα. Επίσης ακούει κανείς τεράστια γκάμα επιρροών (low bap, gospel, rock). Δεν είναι παράτολμη μια τόσο έντονη πολυσυλλεκτικότητα;

Πράγματι υπάρχει πολυσυλλεκτικότητα ως προς τις φόρμες και τα μέσα που χρησιμοποιούμε. Επειδή όμως αυτό είναι σπάνιο να συμβαίνει δε σημαίνει ότι είναι και παράτολμο! Θα έλεγα ότι από τη στιγμή που μπορούμε να το κάνουμε και το αποτέλεσμα είναι αισθητικά καλό.. γιατί όχι; Η ουσία όμως δεν είναι εκεί.. Εμείς τα τραγούδια μας τα φτιάξαμε με το Μάνο έχοντας ως σκοπό να είναι ωραία και ειλικρινή ενώ ταυτόχρονα να μας εκφράζουν. Διαλέξαμε κάθε ηχόχρωμα, κάθε ενορχήστρωση πάνω σε αυτό τον άξονα. Τέλος και πιο σημαντικό, η πολυσυλλεκτικότητα αυτή δεν υφίσταται στην οπτική με την οποία βλέπουμε τη ζωή, την κοινωνία και κατ’ επέκταση την τέχνη. Αυτό θα ήταν τυχοδιωκτισμός. Εδώ, λοιπόν, βρίσκεται και το κλειδί ώστε όλα αυτά τα συχνά ετερόκλητα μέσα και ρεύματα μέσα στον ίδιο δίσκο όχι μόνο να μην ακούγονται ξένα μεταξύ τους, αλλά ουσιαστικά να αλληλοσυμπληρώνονται: Εκφράζουν μία και μόνο οπτική, μία και μόνο αισθητική. Αυτή της επιθετικής και συλλογικής διεκδίκησης, της σύγκρουσης με την ισχύουσα πραγματικότητα.

- Σε ένα τραγούδι σας λέτε "δέσε τα παπούτσια σου σφιχτά / κι έχε το νου σου / ίσως θελήσεις να κλωτσήσεις κάποτε". Με όλα αυτά που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μήπως έχει ήδη φτάσει αυτή η ώρα;

Η ώρα να κλωτσήσουμε, ε; Ναι, η ώρα αυτή είναι η εποχή μας. Που πνίγεται στις αντιφάσεις της. Η κλωτσιά όμως χρειάζεται να είναι συλλογική υπόθεση κι όχι ευκαιριακό ατομικό ξέσπασμα, καθώς αυτό δε θα είναι αποτελεσματικό. Χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα και ετοιμότητα για θυσίες. Πιο κάτω στο ίδιο τραγούδι μπαίνει το ερώτημα: «Άραγε κλαίνε τα πουλιά άμα δεχτούνε δακρυγόνα;» Πιστεύουμε ότι η γενιά μας θα ζήσει μεγάλες στιγμές μαζικών διαδικασιών. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή του κλασσικού εργατικού τραγουδιού «Which Side Are You On» που διασκευάσαμε στο δίσκο μας και στο οποίο συμμετέχει ο Μάνος, σηματοδοτώντας έτσι την τοποθέτησή μας απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.info
Ο ομώνυμος νέος δίσκος των KollektivA κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο. Δελτίο Τύπου εδώ
Οι KollektivA θα εμφανιστούν στο Κοο Koo την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου. Περισσότερα εδώΔιαβάστε ακόμα