Εκατό λέξεις για το χιόνι στο Θέατρο Επι Κολωνώ

Με αφορμή το Off Off Athens Theatre Festival θελήσαμε να μάθουμε ποιες είναι αυτές οι εκατό λέξεις.
Διαβάστηκε φορες
Το Θέατρο Επι Κολωνώ για δέκατη συνεχόμενη χρονιά οργανώνει με επιτυχία το Off Off Athens Theatre Festival, δίνοντας την ευκαιρία σε πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες καλλιτεχνών να πάρουν σάρκα και οστά επι σκηνής.

Μέχρι και την Δευτέρα 25 Ιουνίου έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε θεατρικές παραστάσεις αλλά και προβολές επιλεγμένων ταινιών (περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο άρθρο εδώ).
Την περασμένη Πέμπτη παρακολούθησα το θεατρικό έργο της Βρετανής Tatty Hennessy διασκευασμένο από την Θεατρική Ομάδα Mammals, μια παράσταση που σου αφήνει γλυκόπικρη αίσθηση βγαίνοντας από την αίθουσα, αλλά και όρεξη για να κάνεις κουβέντα πάνω σε αυτό που είδες.

«Αν βρεις τον Βορρά, μπορείς να βρεις τον δρόμο για το σπίτι σου».

Αυτή είναι μία από τις φράσεις που η Ρόρυ, η έφηβη πρωταγωνίστριά μας που ζει στο Λονδίνο, συγκράτησε από τον πατέρας της, ο οποίος πέθανε πρόσφατα ακαριαία. Η Ρόρυ δεν προλαβαίνει καν να βιώσει την διαδικασία της θλίψης που συνεπάγεται αυτό το γεγονός και αποφασίζει πολύ αυθόρμητα να κάνει ένα όνειρο του πατέρα της πραγματικότητα: να ταξιδέψουν μαζί στον Βόρειο Πόλο! Πώς είναι αυτό δυνατόν; Θα πάρει κρυφά από τη μητέρα της το δοχείο με τις στάχτες του (όπως και τις πιστωτικές της) και θα ξεκινήσει το μεγαλεπίβολο ταξίδι της.

Στην πορεία προς την πραγματοποίηση του ονείρου της θα αναβιώσουμε συναισθήματα και σκέψεις της εφηβείας, θα μάθουμε πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των Ινουίτ καθώς και για την ζωή των εξερευνητών των προηγούμενων αιώνων.

Εκατό λέξεις για το χιόνι @ Θέατρο Επι Κολωνώ

Η Θεατρική ομάδα Mammals στήνει τον μονόλογο μίας έφηβης επιλέγοντας προσεκτικά το λεξιλόγιο και τις εκφράσεις, οι οποίες συνάδουν απόλυτα με την ηλικία της ηρωίδας, προκαλώντας ένα χιουμοριστικό κλίμα λόγω της αμηχανίας και της αγαρμποσύνης της. Σε αυτό οφείλεται και η επιτυχημένη μετάφραση της Ιωάννας Τζίκα, που, ούσα πρωταγωνίστρια, έφερε στα κατάλληλα μέτρα τόσο το κείμενο όσο και την ερμηνεία.

Η ιδέα της Tatty Hennessy να προσεγγίσει το ευαίσθητο θέμα της απώλειας του πατέρα και της αρχής της επίτευξη ενός (φαινομενικά αδύνατου) ονείρου, γίνεται πιο «εύπεπτο» μέσα από τα μάτια της επιπόλαιης εφηβικής ηλικίας, η οποία δεν έχει ακόμα βιώσει τη σκληρότητα του έξω κόσμου. Δε λείπουν και τα κοινωνικά σχόλια που αφορούν την γυναίκα αλλά και την εκμετάλλευση των ιθαγενών από εξερευνητές προς όφελος της γνώσης του δυτικού πολιτισμού - πληροφορίες χρήσιμες σε όλους εμάς που δεν ασχολούμαστε καθημερινά με την ανθρωπολογία, που όμως καλούμαστε στην καθημερινότητά μας να έρθουμε πολύ συχνά σε επαφή με αντίστοιχα σύχρονα ζητήματα.

Η Ιωάννα Τζίκα σε σκηνοθετικές οδηγίες του Αλέξανδρου Κωχ μας μεταδίδει την πολυπλοκότητα στη σκέψη αυτής της ηλικίας αλλά και της χρονικής περιόδου που βιώνει η πρωταγωνίστρια. Ενθουσιώδης και λαλίστατη, ευαίσθητη και ευέξαπτη, γεμάτη ενέργεια και πάθος για το μετά, σε ένα σκηνικό πολύ απλά δομημένο από την ίδια την ομάδα. Συγκλονιστική, επίσης, η προσθήκη του ήχου που κάνει ο πάγος, αποτέλεσε μια πολύ έξυπνη ηχητική παρέμβαση που δημιούργησε την δέουσα επιβλητικότητα του τοπίου που απλά φανταζόμασταν.

Εκατό λέξεις για το χιόνι @ Θέατρο Επι Κολωνώ

Σε μία κλείστη αίθουσα θεάτρου, μέσα στο καλοκαίρι, μεταφερθήκαμε στον Βόρειο Πόλο, ζήσαμε την περιπέτεια ενός ταξιδιού, συμπαρασταθήκαμε και πετάξαμε μαζί με την ηρωίδα μας πάνω από το χιόνι - που τελικά μάλλον δεν εκφράζεται με εκατό λέξεις. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία, που εύχομαι να την μάθετε μέσα στην επόμενη χρονιά γιατί η παράσταση που παρακολουθήσαμε αξίζει να βρίσκεται στο αθηναϊκό θεατρικό σανίδι την επόμενη σεζόν.


Συντελεστές Παράστασης

Θεατρική Ομάδα Mammals
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κωχ
Μετάφραση: Ιωάννα Τζίκα
Σκηνικά/Κοστούμια: Mammals
Φωτισμοί: Δημήτρης Κοκολινάκης
Ηχητικό τοπίο: Τάσος Καραδέδος
Φωτογραφίες: Γιώτα Παντελίδου
Video trailer: Παντελής Αναστασιάδης
Παραγωγή: Mammals
Ερμηνεύει: Ιωάννα Τζίκα
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Βαθμός Παράστασης
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα