Εμείς ήμασταν στο street party της Στέγης, όπου έγινε ΤΟ ΣΩΣΕ! Εσύ;

Στους δρόμους γύρω και προς τη Στέγη έγινε ΤΟ ΣΩΣΕ!
Διαβάστηκε φορες
[Ηρώ Μαούνη]

Ήταν εδώ και δυο εβδομάδες όταν μία εκδήλωση στο Facebook με τον αβανταδόρικο τίτλο «Το Σώσε» που θα λάμβανε χώρα την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στους δρόμους γύρω από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στη Λεωφόρο Συγγρού, άρχισε ξαφνικά να εμφανίζεται στην αρχική σελίδα του προφίλ κάθε σχεδόν χρήστη (τα εύσημα στο team των social media της Στέγης)! Και να σου τα «θα παρευρεθώ» και τα «ενδιαφέρομαι» από δεκάδες φίλους του καθενός από εμάς που έκαναν το event διάσημο πολύ γρήγορα από προφίλ σε προφίλ!
Πολλά «Θα πας στο Σώσε;», «Ναι, και εσύ;» «έπαιζαν» την εβδομάδα που μας πέρασε. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα εξακολουθώ να διατηρώ τις αμφιβολίες μου σχετικά με το πόσοι από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν (πάνω από πέντε χιλιάδες στο Facebook!) και εν τέλει παρευρέθηκαν στο πάρτυ γνώριζαν την άρρηκτη σύνδεση του ονόματός του με την ομώνυμη παράσταση που θα ανέβει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από 10 έως 27 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου. Αλλά να σας πω και κάτι; Καμία σημασία δεν έχει!

 

[Παναγιώτα Κλεάνθους]

Η λέξη ΣΩΣΕ με κεφαλαία κόκκινα γράμματα «φιγουράριζε» παντού τις τελευταίες μέρες! Είτε είσαι τύπος που ξέρει και ψάχνει τα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, είτε όχι, θα την είχες πετύχει κάπου. Και η αλήθεια είναι πως όλο αυτό είχε δημιουργήσει εξαρχής μια ατμόσφαιρα γύρω από το εν λόγω street party που θα λάμβανε χώρα στους δρόμους γύρω από τη Στέγη στις 4 Οκτωβρίου. Αξίζει να αναφερθεί πως αφορμή για το event ήταν η ομώνυμη παράσταση που πρόκειται να ανέβει από 10 Οκτωβρίου και η οποία αποτελεί την έναρξη της σεζόν για τη Στέγη. 

Όντως, ο τρόπος που το χειρίστηκαν οι άνθρωποι της Στέγης «έπιασε»! Σωρεία κόσμου όδευε προς τη Στέγη και όλοι σκεφτόμασταν, σχεδόν συνωμοτικά, ότι πηγαίνουμε στο ίδιο πάρτυ. Τα δύο στενά δεξιά και αριστερά από τη Στέγη, όπως και ο δρόμος πίσω από το κτίριο - εκεί βρισκόταν και η σκηνή - ήταν γεμάτοι από κόσμο. Μπύρες στα χέρια, λικνίσματα, πηγαδάκια και η Μαρίνα Σάττι με τις Fonés, αλλά και τα dj sets αργότερα, να μας κρατούν παρέα.

Ήταν μια όμορφη γιορτή, μια μεγάλη εκδήλωση με χαρακτήρα, ύφος, ακόμη και μότο: Θα γίνει το ΣΩΣΕ! Μια χαλαρή βραδιά στους δρόμους, γύρω από ένα εμβληματικό κτίριο της πόλης, ένα όμορφο μουσικό βράδυ, ένα αυθεντικό street party. Αν η διοργάνωση, βέβαια, είχε προνοήσει για περισσότερα μπαρ (εφόσον ήταν γνωστή η δωρεάν διανομή μπυρών και αναμενόμενη η μεγάλη προσέλευση) ο κόσμος θα ταλαιπωρείτο λιγότερο, όταν ήθελε να πάρει έστω και ένα μπουκαλάκι νερό. Του χρόνου, με υγεία!

[Άννα  Παπαδάκη]

Στους δρόμους που οδηγούν στη Στέγη έγινε το Σώσε!
Λεωφορεία κατέφταναν το ένα μετά το άλλο θυμίζοντας μας λεωφορεία στο κέντρο σε ώρα αιχμής! 

Το Σώσε έγινε και στους δρόμους γύρω από τη Στέγη, κάτι ανάμεσα
σε συναυλία και εκλεπτυσμένο street festival. Η προσέλευση ήταν αρκετά μεγάλη. Η Μαρίνα Σάττι έβαλε τις Fonés, γιατί δεν υπήρχαν παγωμένες μπύρες..και πάλι έγινε το Σώσε! 

Ένα ακόμη event της Στέγης που χαρίζει γιορτινή ατμόσφαιρα στη Συγγρού, που όμως δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες των παρευρισκομένων.
Η σκηνή βρισκόταν σε σημείο που ακόμη και η οπτική επαφή ήταν δύσκολη από μία ώρα κι έπειτα. Μπροστά γινόταν χαμός κι ήταν σχεδόν αποπνικτικά, ενώ στις παρέες που είχαν δημιουργηθεί πιο πίσω ο ήχος έφτανε με δυσκολία. Δεδομένου ότι αξιοποιήθηκαν τρεις δρόμοι γύρω από την επιβλητική Στέγη, θα ήταν προτιμότερη μία διαφορετική διαρρύθμιση. Ίσως με περισσότερες μικρές σκηνές ή δρώμενα και σίγουρα με περισσότερα σημεία διανομής μπύρας. 

Η διάθεση του κόσμου βέβαια παίζει πάντα τον πιο σημαντικό ρόλο. Στην προκειμένη φάση, η διάθεση ήταν χαλαρή, καλοκαιρινή μα και λίγο παγωμένη- μουδιασμένη, τουλάχιστον ως τη στιγμή που αποχώρησα.

[Βαγγέλης Γκρέκο]

«Το Σώσε» έγραφαν τα διαφημιστικά μηνύματα στα μέσα μεταφοράς αλλά και γύρω από τη Στέγη μέρες τώρα. Με αφορμή την παράσταση που πρόκειται να εγκαινιάσει την θεατρική περίοδο στο χώρο αυτό, διοργανώθηκε ένα μεγάλο πάρτυ στο δρόμο την Πέμπτη το βράδυ Οι δρόμοι γύρω από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση γέμισαν με κόσμο διαφορετικών ηλικιών που είτε χόρευαν είτε κουβέντιαζαν με τις παρέες τους.

Οι προετοιμασίες είχαν ξεκινήσει από πολύ νωρίς το μεσημέρι και η έναρξη της βραδιάς έγινε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα με dj set από το Santoner. 
Το ρολόι έδειχνε γύρω στις εννιάμιση όταν βρέθηκα να κατεβαίνω την οδό Πύρρας και ν' αντικρίζω με μεγάλη μου έκπληξη να έχει μαζευτεί πολύς κόσμος γύρω από το χώρο. Η βόλτα μου εκεί έγινε με δυσκολία λόγω της πολυκοσμίας και του δυνατού ήχου κοντά στη σκηνή. 

Όσο απομακρυνόμουν τόσο χανόταν ο ήχος για να έρθει η δυσάρεστη έκπληξη μόλις συνειδητοποίησα την ουρά που είχαν τα μπαρ για να πάρω να πιω κάτι. Δεν πτοήθηκα όμως από αυτό και αφέθηκα να παρακολουθώ την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι μαζί με τις Fonés. To "Yalla" ανέβασε το ρυθμό αλλά και το κέφι τόσο ερμηνευτικά όσο και με τη σκηνική παρουσία όλων των κοριτσιών με ήχους  διαφορετικούς ανά τον κόσμο.

Κλείνοντας, πιστεύω πως ήταν μια γιορτή γύρω από ένα εμβληματικό κτίριο με ύφος και αισθητική που πέτυχε και χάριν του μότο 
της αλλά και χάριν της ασφάλειας και της πολύ καλής οργάνωσής της έστω και με τα μικρολαθάκια!
Και του χρόνου ακόμα καλύτερη!

[Ξενοφών Καράμπαλης ]

Το street party στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ήταν για την τελευταία εβδομάδα το event της πόλης. Όχι τόσο για τη Μαρίνα Σάττι και τους Djs που θα αναλάμβαναν τη διασκέδαση του κόσμου όσο για την ιδέα του event - το ότι θα μαζευόταν κόσμος γύρω από το κτίριο της Στέγης, δωρεάν! Τα πάρτυ στις γειτονιές είναι πάντα δελεαστική πρόταση και ο κόσμος άρχισε να έρχεται από το soundcheck γύρω στις 1830 το απόγευμα. Τους παρευρισκόμενους δεν τους ενδιέφερε τόσο η ροή του πάρτυ, όσο οι δωρεάν μπύρες για τις οποίες γέμισαν τα στενά πίσω από τη Λεωφόρο Συγγρού. 

Αν και τελικά μπήκε σε δεύτερη μοίρα, η μουσική επένδυση του πάρτυ ήταν αρκετά φτωχή για να στηρίξει το συγκεκριμένο event. Χρειαζόντουσαν πιο ευέλικτα σχήματα αλλά και περισσότερες εναλλαγές. Ο κόσμος πάντως ήταν περισσότερος από όσους μπορούσε να αντέξει η ρυμοτομία της περιοχής, με αποτέλεσμα μετά τις 21:30 να είναι πολύ δύσκολο να κουνηθείς. Το πάρτυ στη Στέγη εξυπηρετούσε αυτούς που ήθελαν να περάσουν για μία γρήγορη βόλτα - όμως αν ήθελες να μείνεις έπρεπε να υποστείς φαινόμενα σαρδελοποίησης. 

Ελπίζουμε να μην είναι η τελευταία φορά που η Στέγη κάνει πάρτυ στην Αθήνα, αλλά την επόμενη φορά θα πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση του κόσμου, διατηρώντας το στοιχείο του 'δωρεάν' καθώς οι γειτονιές το χρειάζονται. Επίσης ο εμπλουτισμός του πάρτυ με περισσότερους καλλιτέχνες και δραστηριότητες είναι απαραίτητος αν οι διοργανωτές θέλουν να το κάνουν θεσμό. Τον σκοπό του πάντως τον πέτυχε: η Στέγη ακούστηκε και εμμέσως διαφημίστηκε σαν κέντρο πολιτισμού ενώ την επισκέφτηκε κόσμος που δεν είχε ξαναπεράσει από εκεί.


[Ηρώ Μαούνη]

Το line-up του πάρτυ είχε ως εξής:
19:00-20:00 Dj set από τον Santoner (aka Yiorgos Garavellos), ο οποίος ζέστανε με τις ανεβαστικές μουσικές του το κοινό που κατέφθανε πρώτο στον χώρο του πάρτυ, γιατί των φρονίμων τα παιδιά πριν τελειώσουν οι δωρεάν μπύρες που παρέχονταν και τα δωρεάν κουλούρια από τον φούρνο, έφτασαν!

20:00-21:00 DJ set από τον Ντέιβιντ, ο οποίος έδωσε τον ρυθμό τη στιγμή που οι δρόμοι είχαν αρχίσει να γεμίζουν ασφυκτικά από κόσμο, οι ουρές για την μπίρα ήταν μεγάλες, τα σπρωξίματα για να περάσεις έδιναν και έπαιρναν και οι λεκέδες από τα ποτά που λόγω πλήθους σχηματίζονταν στα ρούχα και τα παπούτσια μας ήταν αναπόφευκτοι! Ο ναι, το street πάρτυ είχε ζωντανέψει για τα καλά!

21:00-22:00 H Marina Satti με τις Fones της ανέβηκε στη σκηνή για να ξεσηκώσει το κοινό που είχε γεμίσει όλους τους δρόμους! Η Marina είναι το big thing του σήμερα και το αποδεικνύει σε κάθε της εμφάνιση. Είναι άδικο φυσικά να θέσουμε το ερώτημα αν οι περισσότεροι ήταν στο πάρτυ για τις δωρεάν μπύρες ή για τη Marina! Η απάντηση είναι δεδομένη!!! 

22:00-23:00 Η αγαπημένα μου ώρα του πάρτυ (που κράτησε για παραπάνω). Η Marina Sous Peau (ναι, σε αυτήν ανήκει η εξαιρετική διασκευή των «Μεταμορφώσεων» του Βλάσση Μπονάτσου) έπαιξε μουσικάρες! Από Shakira και Hi-5 μέχρι «Στο ασανσέρ» και «Άντεξα», ομολογώ ότι ξέχασα ότι βρίσκομαι στη Στέγη! Και εκεί που όλοι έχουμε την καλύτερη των διαθέσεων, έχουμε καταφέρει να βρεθούμε ξανά αφού χαθήκαμε, έχουμε πετύχει φίλους από το σχολείο, γνωστούς από το στρατό, παλιούς συναδέλφους ή μπατζανάκηδες, το μοναδικό κατ' εμέ πρόβλημα της βραδιάς: ο ήχος! Τα ηχεία έπαιζαν τόσο σιγά που αν δεν βρισκόσουν κοντά στη σκηνή σε συνδυασμό με τις ομιλίες και τις φωνές «εδώωω είμαστε, πιο δεξιά, δεν μας βλέπεις;», οριακά καταλάβαινες ποιο τραγούδι παίζει... Πραγματικά κρίμα! 
Υ.Γ. Το «Σοκερντέ» το ακούσατε και εσείς; 

Εν κατακλείδι, έχω να δηλώσω ότι η Στέγη κατ' εμέ κατάφερε να κάνει μια πολύ ευχάριστη παρτάρα και ναι, έγινε το σώσε! Η οργάνωση και η ασφάλεια που υπήρχε δεν θα επέτρεπαν στο πάρτυ να ξεφύγει (ξέραμε πού βρισκόμασταν, δεν περιμέναμε ακραίες καταστάσεις) και νομίζω ότι την επόμενη χρονιά αν οι διοργανωτές το χαλαρώσουν ένα τσακ ακόμα, θα μιλάμε σίγουρα για ετήσιο event για καλό ξεκίνημα της σεζόν! 

Στοιχεία παράστασης:
10-27 ΟΚΤ 2018
(εκτός Δευτέρας-Τρίτης)
20:30

Τα Σαββατοκύριακα 13-14 και 20-21 Οκτωβρίου 2018
Με αγγλικούς υπέρτιτλους
Κεντρική Σκηνή
Διάρκεια: 2 ώρες και 15 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
[Η φωτογραφία εξωφύλλου ανήκει στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.]
Σχετικό θέμα
Διαβάστε ακόμα