ZER KAZIM OZ  POSTER

Είδαμε την τελευταία ταινία του Kazim Öz, "Zer"

Με επιρροές από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, το παραμύθι του Öz αποκαλύπτει ένα εφιαλτικό παρελθόν για την ιστορία μιας ολόκληρης περιοχής που προσπαθεί να επουλώσει το συλλογικό της τραύμα.
Διαβάστηκε φορες
Το "Zer", μια καταπληκτική ταινία, άρχισε να προβάλλεται από το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στους ελληνικούς κινηματογράφους. Πρόκειται για μια ταινία του 2017 γερμανικής και τουρκικής παραγωγής σε σενάριο και σκηνοθεσία του Kazim Öz ("Bahoz"). Είναι μόλις η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του μετά από αρκετά ντοκιμαντέρ που έχει γυρίσει. 

Ο Öz είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος κουρδικής καταγωγής. Θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του κουρδικού κινηματογράφου στην Τουρκία. Αρκετές από τις ταινίες του έχουν αποσπάσει βραβεία σε κινηματογραφικά Φεστιβάλ στην Τουρκία, τη Γερμανία, τον Καναδά κ.α. Το 2001 μάλιστα, ήταν υποψήφιος για τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για την ταινία "Fotograf". 

ZER KAZIM OZ  MOVIEPICTURE

Η ιστορία της ταινίας είναι απλή: Ο νεαρός Ζαν, τουρκικής καταγωγής, ζει και σπουδάζει μουσική στην Νέα Υόρκη. Την ανέμελη ζωή του θα ανατρέψει η εισαγωγή της γιαγιάς του στο νοσοκομείο και ο αιφνίδιος θάνατος της. Πριν η γιαγιά του πεθάνει όμως του αφήνει μια ιδιαίτερη κληρονομιά, ένα τραγούδι... Ο Ζαν ως ύστατο φόρο τιμής στην αγαπημένη του γιαγιά, θα αποφασίσει να ακολουθήσει το τραγούδι. Και κάπως έτσι η περιπλάνηση αρχίζει!

Δείτε το trailer της ταινίας (με αγγλικούς υπότιτλους): 


Υπάρχουν ταινίες που γίνονται για να διασκεδάσεις. Υπάρχουν και ταινίες που γίνονται για να προβληματιστείς. Ο Kazim Öz κατορθώνει κάτι πολύ δύσκολο, να προσφέρει στο κοινό μια άρτια αισθητικά, πολυεπίπεδη ταινία.

Με αφορμή ένα τραγούδι από τα παλιά που ο Ζαν ακούει τη γιαγιά του να ψιθυρίζει στο νεκροκρέβατό της η ιστορία αρχίζει να εξελίσσεται και ένα απλό οδοιπορικό στην μνήμη γίνεται οδοιπορικό στην ιστορία και στις ρίζες. Η αναζήτηση του τραγουδιού είναι η αναζήτηση μιας συναισθηματικής κληρονομιάς που βρίσκεται κάπου μακριά κρυμμένη και το ταξίδι του Ζαν από την φανταχτερή Νέα Υόρκη μέχρι τα βάθη της Ανατολίας και το Ντερσίμ είναι ένα ταξίδι για την «Ιθάκη».

Με φανερές τις επιρροές του και από τον δικό μας Θεόδωρο Αγγελόπουλο, -όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης δήλωσε και στην συζήτηση που ακολούθησε μετά την προβολή της ταινίας του-, η ταινία σε ενθουσιάζει με τα φωτογραφικά της πλάνα και την δεξιοτεχνία του δημιουργού της να τοποθετεί τους ήρωες του μέσα σ' αυτά.

Στην ταινία συναντάμε απίθανους χαρακτήρες, μορφές καρτουνίστικες και ξεχασμένους αλλά μαγευτικούς στη λήθη του χρόνου, τόπους. Ο ήρωας γίνεται έρμαιο των διηγήσεων και των εμπειριών, συλλέκτης σε μια άγνωστη αλλά όχι αφιλόξενη «μαμά» πατρίδα.

Οι ήχοι και η μουσική του Mustafa Biber (από blues μέχρι την παραδοσιακή Τουρκική μουσική) δημιουργούν το υποβλητικό background της ατέρμονης περιπλάνησης.

Αυτό λοιπόν είναι το πολύχρωμο παραμύθι του Öz που κρύβει ένα εφιαλτικό  παρελθόν. Μέσα από αυτό ξεπροβάλλει η ανάγκη της αναζήτησης της πραγματικής ταυτότητας, της πραγματικής ιστορίας, καθώς και η ιστορία μιας ολόκληρης περιοχής που προσπαθεί να επουλώσει και να διαχειριστεί το συλλογικό της τραύμα.

* Η ταινία, η οποία έκανε πρεμιέρα στο 36ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης (Απρίλιος 2017), διακόπηκε πριν ακόμα ολοκληρωθεί η προβολή της καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού ισχυρίστηκε ότι η ταινία έχει προσβλητικό περιεχόμενο.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ 
Σκηνοθεσία:Kazım Öz
Σενάριο:Kazım Öz
Διεύθυνση φωτογραφίας:Eyüp Boz, Feza Çaldıran, Orçun Özkılınç
Μοντάζ:Kazım Öz, Thomas Balkenhol
Ήχος:Onan Karagözoğlu
Μουσική:Mustafa Biber
Ηθοποιοί:Nik Xhelilaj, Güler Ökten, Levent Özdilek, Füsun Demirel
Παραγωγή:Κöz FIlm, Newa Film
Παραγωγός/Παραγωγοί:Kazım Öz, Meral Balık, Turan Tokel
Συμπαραγωγή:Neva Film (Almanya), İsmail Öz, Zülfiye Akkulak
Καλλιτεχνική διεύθυνση:Babak Tahmili
Φορμάτ:DCP
Χρώμα:Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής:Τουρκία - Γερμανία
Έτος Παραγωγής:2017
Διάρκεια:112΄
Παγκόσμια εκμετάλλευση:Κöz FIlm

Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμός ταινίας
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα