alarms

Το Θέατρο της Εβδομάδας | 05.11 -11.11

Αυτές είναι οι παραστάσεις που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα!
Διαβάστηκε φορες
Κι ενώ διανύουμε τις τελευταίες εβδομάδες του φθινοπώρου, εκείνο ωστόσο δεν κατάφερε να κατοχυρώσει τη θέση, που του αναλογεί και να κάνει αισθητή την παρουσία του φέτος. Δειλά δειλά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες και τα λαμπιόνια κι εμείς ακόμα φθινόπωρο δεν αισθανθήκαμε. Ευτυχώς, οι θεατρικές πρεμιέρες στην πόλη αυξάνονται και πληθαίνουν, λογικό για μέσα Νοέμβρη, κι έτσι το φθινόπωρο μας υπενθυμίζει την παρουσία του. Αρκετές είναι οι θεατρικές σκηνές, που ανοίγουν αυλαία και αυτή την εβδομάδα. Πολλές καινούριες παραστάσεις ξεκινούν το ταξίδι γνωριμίας τους με το κοινό, άλλες το συνεχίζουν από πέρσι, ενώ ορισμένες το ολοκληρώνουν. Το βέβαιο είναι ότι οι επιλογές είναι πολλές και θα καλύψουν όλες τις προτιμήσεις.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά:

Το πείραμα @ Μέγαρο Μουσικής

Αποτέλεσμα εικόνας για το πειραμα μεγαρο

Στο έργο αυτό, τέσσερις αγαπημένοι ηθοποιοί, η Μυρτώ Αλικάκη, ο Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, ο Πέτρος Λαγούτης, η Φαίη Ξυλά και ο Μενέλαος Χαζαράκης, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Ανδρέα Φλουράκη, ενσαρκώνουν τα μέλη μιας οικογένειας που ζει «εγκλωβισμένη» σε μια διάϕανη σϕαίρα. Έξω από αυτήν, ένας επιστήμονας, άλλοτε τους παρατηρεί ϕανερά κι άλλοτε χωρίς να τον αντιλαμβάνονται. Η συμπεριϕορά των ατόμων εξαρτάται απόλυτα από το βλέμμα του. Όπως τα ηλεκτρόνια στο «πείραμα της διπλής σχισμής», αυτά τα «ανθρώπινα σωματίδια» αλλάζουν όταν γίνονται αντικείμενο παρατήρησης. Πόσο μεταβάλλεται η στάση τους; Ποια πτυχή του εαυτού τους προσπαθούν να κρύψουν και ποια να προβάλουν;

Ερμηνεύουν: Μυρτώ Αλικάκη, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Πέτρος Λαγούτης, Φαίη Ξυλά, Μενέλαος Χαζαράκης

Πρεμιέρα: 8 Νοεμβρίου

*****
Φαρενάιτ 451 @ Θέατρο Πόρτα

Αποτέλεσμα εικόνας για φερεναιτ θεατρο

“Το 1953, εν τω μέσω της Μακαρθικής περιόδου, εμφανίζεται στα αμερικανικά βιβλιοπωλεία ένα βιβλίο που θα αποτελέσει από τα σημαντικότερα δυστοπικά μυθιστορήματα 20ού αιώνα. Πρόκειται για το Φαρενάιτ 451 του Ραίη Μπράντμπουρυ. Ο τίτλος δηλώνει τη θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να καίγεται το χαρτί, και αναφέρεται στην πρακτική της «καύσης βιβλίων» που ταυτίζεται, ιστορικά και συμβολικά, με την καταστολή της ελευθερίας σκέψης και λόγου.

Σε μια μελλοντική κοινωνία, «πυροτεχνουργοί» λειτουργώντας σαν ένα «Σώμα Κρατικής Ασφάλειας», εντοπίζουν και καίνε όσα βιβλία έχουν σωθεί κρυμμένα από αντιφρονούντες, που αρνούνται να συμμορφωθούν στο δόγμα, ότι τα βιβλία είναι άχρηστα και βλαβερά. Ο βασικός ήρωας του έργου είναι ένα διακεκριμένο στέλεχος αυτού του «σώματος», όμως, ερχόμενος σε επαφή με το «μυστικό σύμπαν των βιβλίων», αρχίζει να μαγνητίζεται επικίνδυνα απ’ αυτό. Σιγά σιγά ανακαλύπτει, ότι πίσω από τον κόσμο εικονικής πραγματικότητας, στον οποίο οι συμπολίτες του ζουν εφησυχασμένοι, υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο, που κινείται υπόγεια και σε αντίθετες κατευθύνσεις από τις δικές του επιλογές. Όταν ξυπνήσει η «περιέργειά» του γι’ αυτόν τον κόσμο είναι θέμα χρόνου να γίνει από διώκτης διωκόμενος.

Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Άννα Μάσχα, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Χάρης Τσιτσάκης, Μάνος Γαλανής, Θάνος Λέκκας, Ξένια Καλογεροπούλου

Πρεμιέρα: 9 Νοεμβρίου

*****
Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων @ Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου

Αποτέλεσμα εικόνας για η κωμωδια των παρεξηγησεων θεατρο

Δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων που είχαν χωριστεί στη γέννα, βρίσκονται ξαφνικά στην ίδια πόλη χωρίς να το γνωρίζουν. Μέσα σε αυτή την αλλόκοτη συνθήκη εκτυλίσσεται μια ιλιγγιώδης φάρσα, στην οποία κυριαρχούν η πλάνη και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις, καθώς τα πρόσωπα διασταυρώνονται. Το όριο μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σταδιακά θολώνει σε αυτό το νεανικό, αριστοτεχνικά γραμμένο έργο του Σαίξπηρ, όπου κάθε βεβαιότητα καταρρέει και κανένας δεν είναι αυτός που νομίζει ότι είναι.

Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων είναι γεμάτη εκπλήξεις, καθώς στο αλλόκοτο σύμπαν της βρίσκει κανείς ένα τρελό ψηφιδωτό από μπλεγμένες ερωτικές ιστορίες,χαμένα μέλη μιας οικογένειας, δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων (σε διπλό ρόλο ο Νίκος Κουρής ερμηνεύει τους δύο αδελφούς Αντίφιλους και ο Ορφέας Αυγουστίδης τους δύο δούλους τους, Δρόμιους), μέσα σε μια ατμόσφαιρα μαγείας και ψευδαίσθησης, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Η θαυμαστή δομή της Κωμωδίας των Παρεξηγήσεων αποτελεί τον θρίαμβο του διπλασιασμού: δύο ζεύγη διδύμων, μία αλλόκοτη πόλη, μαγική και μονότονη ταυτόχρονα, επαναλαμβανόμενες σκηνές, γεγονότα που συγχύζουν με την ομοιότητά τους, λέξεις που περιέχουν διττά νοήματα. Οι χαρακτήρες αποκτούν ένα μόνιμο καθρέφτισμα, είναι το είδωλό τους ή ένα alter ego;

Πόρτες ανοιγοκλείνουν σε λάθος στιγμή, ανοίγοντας το δρόμο σε λάθος πρόσωπα να εισέλθουν σε λάθος χώρους. Η ξέφρενη φάρσα συναντά το ανοίκειο.

Ερμηνεύουν: Νίκος Κουρής, Ορφέας Αυγουστίδης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Αμαλία Νίνου, Ερρίκος Μηλιάρης, Νίκος Πυροκάκος, Γιώργος Νούσης, Βαλάντης Φράγκος, Στέλιος Παυλόπουλος, Ελίζα Σκολίδη, Πάνος Ζυγούρος, Μαριάμ Ρουχάτζε

Πρεμιέρα: 9 Νοεμβρίου

*****
Λωξάντρα @ Βεάκη

Αποτέλεσμα εικόνας για λωξαντρα θεατρο βεακη

Η «Λωξάντρα», βασισμένη στο συναρπαστικό μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική απόδοση του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη είναι μια γοητευτική παράσταση-ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τα μάτια και τις συνταγές μιας χαρισματικής γυναίκας.

Τέλη 19ου αιώνα-αρχές 20ου. Μια μεσοαστική ελληνική οικογένεια της Κωνσταντινούπολης ζει τις μικρές και τις μεγάλες στιγμές της καθημερινότητάς, με φόντο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Στον πυρήνα της, η κοκόνα Λωξάντρα. Μια λαϊκή γυναίκα που έχει αγάπη για τη ζωή και τους γύρω της. Πανέξυπνη, στοργική, αλλά και χαρισματική μαγείρισσα. Σημειώστε ένα από τα μυστικά της: «Τη σαρδέλα καλά να τη λαδώσεις πρέπει και μετά πάνω σε κληματόφυλλα να την ψήσεις-όλα εγώ θα σε τα λέω;». Στην παράσταση θ’ αποκαλύψει περισσότερα!

Η Λωξάντρα δεν είναι γέννημα συγγραφικής φαντασίας, αλλά πρόσωπο υπαρκτό. Συγκεκριμένα, η γιαγιά της Μαρίας Ιορδανίδου. Η τελευταία το 1962 και σε ηλικία 65 χρονών μετέφερε στο ομώνυμο μυθιστόρημα την ιστορία αυτής της δυναμικής γυναίκας, περιγράφοντας παράλληλα με χιούμορ και ζηλευτή ζωντάνια τα έθιμα και τη ζωή των Ελλήνων της Πόλης.

Ερμηνεύουν: Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Μητρούσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Χρύσα Παπά, Ελένη Τσαλιγοπούλου

Πρεμιέρα: 7 Νοεμβρίου

*****
Προσωπική συμφωνία @ Από Μηχανής Θέατρο

Αποτέλεσμα εικόνας για προσωπικη συμφωνια θεατρο

Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Βίλχελμ Φουρτβένγλερ θεωρείται ο σημαντικότερος Διευθυντής Ορχήστρας γι' αυτό και χαίρει της εύνοιας του Αδόλφου Χίτλερ. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο κατεχόμενο Βερολίνο, ο Φουρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το Ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανούς. Την ανάκριση του μαέστρου αναλαμβάνει ο ταγματάρχης Άρνολντ ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να αποδείξει πως ο μουσικός υπήρξε στέλεχος των Ναζί κι εκμεταλλεύτηκε τα προνόμια που του προσέφερε το Κόμμα. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι μηδαμινά μόλο ταύτα, τα επιχειρήματα του Φουρτβένγκλερ σχετικά με τη «διατήρηση της Γερμανικής μουσικής παράδοσης και των υψηλών αξιών», συγκρούονται με τις ανεξίτηλες μνήμες του Ταγματάρχη από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους αμέτρητους νεκρούς. O μάρτυρας που θα αλλάξει την τροπή της ανάκρισης είναι ο Ρόντε, δεύτερο βιολί της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, ο οποίος με αντάλλαγμα την προσωπική του απαλλαγή, προδίδει κρυφές πτυχές του μαέστρου.

Στη παράσταση «Προσωπική Συμφωνία» η δράση συμβαίνει σε ένα τοπίο από ερείπια. Διόλου τυχαία. Γιατί εκτός από τα ορατά ερείπια του πολέμου, των βομβαρδισμών, υπάρχουν κι εκείνα τα βαθιά ριζωμένα στις ψυχές των ανθρώπων, αποτέλεσμα ενός άλλου «πολέμου» εσωτερικού, υπαρξιακού. Τα πρόσωπα στη παράσταση «Προσωπική Συμφωνία», στέκονται στα ορατά ερείπια για να μιλήσουν τη δική τους ιστορία, ιστορία-ψηφιδωτό της «μεγάλης» Ιστορίας, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν και να επουλώσουν τις ψυχικές τους πληγές. Αυτές οι «μικρές» ιστορίες στη παράσταση «Προσωπική Συμφωνία», είναι που θα φωτίσουν στα μάτια μας τη «μεγάλη» Ιστορία, για να μας επιτρέψουν τελικά και τη δική μας προσωπική εμπλοκή σε γεγονότα του παρελθόντος ,τα οποία αν και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, φωτίζουν πρακτικές του μέλλοντος.

Ερμηνεύουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Χρήστος Βαλαβανίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Άννα Ελεφάντη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Κώστας Κουτρούλης, Δημήτρης Μπούρας

Πρεμιέρα: 7 Νοεμβρίου

******
Δύο θεοί @ Ροές

Αποτέλεσμα εικόνας για δυο θεοι θεατρο

Βρισκόμαστε στο μέλλον, μάλλον όχι στο πολύ μακρινό. Ο Πάτρικ και ο Μιγκέλ είναι εδώ και δέκα χρόνια έγκλειστοι σ’ ένα κέντρο αποτοξίνωσης για άτομα εθισμένα στους υπολογιστές και στο διαδίκτυο. Η ζωή τους κυλάει βαρετά και χωρίς απολαύσεις, μέχρι τη στιγμή που μαθαίνουν πως πρόκειται να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στα δύο υπερ-κράτη του κόσμου: την Αμερική και την Ευρασία. Τώρα –λίγο πριν από την ολική καταστροφή–, σκοπός τους γίνεται η καταγραφή της Ιστορίας, η καταγραφή των σημαντικότερων στιγμών και επιτευγμάτων της Ανθρωπότητας, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν οι κοινωνίες που θα δημιουργηθούν τις επόμενες χιλιετίες. Έτσι, ξεθάβουν τον κρυμμένο υπολογιστή τους και αρχίζουν το θεάρεστο έργο τους. Σ’ αυτές τις τελευταίες μέρες του κόσμου, ο Πάτρικ και ο Μιγκέλ θα καταγράψουν και θα παραχαράξουν την Ιστορία, θα μεταμορφώσουν τους τροφίμους του Ιδρύματος σε εξέχουσες προσωπικότητες και μεγάλους δημιουργούς, θα ξαναβρούν τη χαρά της ζωής, θα μεταλλαχθούν και τελικά θα γίνουν Δύο Θεοί!

Ερμηνεύουν: Σταύρος Σβήγκος, Ορέστης Τζιόβας, Σωκράτης Πατσίκας, Νικολέτα Παπαδοπούλου, Παύλος Παυλίδης

Πρεμιέρα: 5 Νοεμβρίου

****
Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος @ Χώρα

Αποτέλεσμα εικόνας για στα ξενα ελληνας θεατρο

Η δράσητοποθετείται στη Γερμανία τηδεκαετία του ’60, αλλά δεν ξεκινά από εκεί... Η Ελλάδα εκείνη την εποχή είχε τις πληγές του εμφυλίου ακόμη ανοιχτές.Η ύπαιθρος κατεστραμμένη από τον πόλεμο, εγκαταλειμμένη στην φτωχή της μοίρα, ερημώνεται. Στις πόλεις ο φόβος του χαφιέ, η αναδουλειά, δύσκολη η επιβίωση. Πολλοί στις φυλακές και στην εξορία και πιο πολλοί κυνηγημένοι, αυτοεξόριστοι και φυγάδες. Η οικογένεια κάποιου φυλακισμένου, εκτοπισμένου ή πρόσφυγα, δεν είχε περιθώρια προόδου ή έστω κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας.

Η περίοδος αυτή ήταν το αποκορύφωμα της μετανάστευσης της ελληνικής νεολαίας στη Γερμανία, αφούχιλιάδες ήταν οι νέοι που έφευγαν με μια βαλίτσα αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Η ιστορία του Στάμου είναι η ιστορία ενός νέου, που κατατρεγμένος από το καθεστώς του κράτους και του παρακράτους που τον πιέζει να υπογράψει δήλωση μετανοίας, καθώς ο πατέρας του ήταν πολιτικός κρατούμενος, αρνείται και αποφασίζει να πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς. Φεύγει στη Γερμανία, εργάτης σε ορυχείο. Δουλεύει, τρώει, κοιμάται. Δουλεύει. Η επικοινωνία με την μάνα του και την αδελφή του δύσκολη. Η μόνη άμεση επαφή με την πατρίδα είναι το ραδιόφωνο κι η εκπομπή για τους μετανάστες στα βραχέα, με αφιερώσεις και τραγούδια, κυρίως του Καζαντζίδη.

Καθώς ξεθεωμένος από τη βαριά δουλειά ζεσταίνει το φαί του, ανοίγει το ράδιο ν’ ακούσει τον Στέλιο, να "συνομιλήσει" μαζί του, να του πει τα δικά του σα να είναι παρών, γιατί νιώθει πωςτα τραγούδια του Στέλιουμιλούν για το δικό του δράμα.Όμως στο σπίτι που μένει, μένουν κι άλλοι μετανάστες, ο καθένας με τον δικό του καημό, τη δική του ιστορία. Κι έτσι τα τραγούδια αυτά γίνονται και δικά τους, γίνονται η γέφυρα που θα τους συνδέσει, θα τους βοηθήσεινα γνωριστούν, να μάθει ο ένας την ιστορία του άλλου και να δουν πόσο ίδιοι είναι τελικά, κάτω από την αντικειμενική διαφορετικότητά τους και τελικά να πάψουν να είναι «ΞΕΝΟΙ»!

Ερμηνεύουν: Λευτέρης Ελευθερίου, Γιώργος Σουξές

Πρεμιέρα: 5 Νοεμβρίου

*****

Άλλες παραστάσεις που αρχίζουν αυτήν την εβδομάδα:

Από 5 Νοεμβρίου:
Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς @ Αλκμήνη
Ελιγμοί @ Αθηναΐς
Τάνγκο @ Olvio
Εκτός Ύλης ή Ο μονόλογος εκός καθ'ομολογία παράλογου @ Ιλίσια

Από 6 Νοεμβρίου:
Η δεύτερη ευκαιρία @ El Convento Del Arte

Από 7 Νοεμβρίου:
Γυναίκες από χώμα @ Vault
La Ronde @ Αγγέλων Βήμα
Νιζίνσκυ στον καθρέφτη...Μέρες ψυχιατρείου @ Studio Κυψέλης

Από 9 Νοεμβρίου:
Παιχνίδι ζωής @ Θέατρο Μπέλλος
Από την Αντιγόνη Στην Μήδεια @ Άλφα Ιδέα
Επείγοντα περιστατικά: Εχθροί εξ' αίματος-βιολογικός μετανάστης @ Έαρ Βικτωρία
O ήχος του όπλου @ Σταθμός Θέατρο

Από 10 Νοεμβρίου:
Alarms@ Άλφα Ιδέα
Το όνειρο ενός γελοίου @ Μορφές Έκφρασης
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία @ Διάνα
Κρυφός Καημός @ Επί Κολώνω
Γενοκτονία @ ΠΚ
House Keys @ Κινητήρας Studio
Η Γκιλοτίνα @ Τέσσερις εποχές-Γιάννης Μόρτζος
Τύχη και των Ανδρών τα βλέμματα (Σονέτο 29) @ Vault
Το ϕανταστικό χωριό @ Γκλόρια Μικρό
Τρελαντώνης @ Θέατρο Βέμπο

Από 11 Νοεμβρίου:
House-made @ Εθνικό Θέατρο Πειραματική Σκηνή

Παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα:

Μέχρι 5 Νοεμβρίου:
Εκκλησιάζουσες @ Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος
Ευγενία ντε Φρανβάλ @ Vault
Stand Up Comedy Special @ Βέμπο


Μέχρι 6 Νοεμβρίου:
Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μ’! @ Vault 
Ένα φεγγάρι για τους καταραμένους @ Πορεία
Follicle/Θύλαξ - Ένα οπτικοακουστικό παραμύθι @ Faust
Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα @ Σταθμός

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα