θέατρο

Το Θέατρο Της Εβδομάδας | 12.11 - 18.11

Ο απόλυτος θεατρικός οδηγός!
Διαβάστηκε φορες
Δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και αρκετές παραστάσεις - κυρίως δράματα- να έχουν την πρεμιέρα τους, ενώ άλλες ολοκληρώνονται πετυχημένα.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιες παραστάσεις έχουν πρεμιέρα παρακάτω:

Brandon Teena @ Vault

teena brandon

Η παράσταση βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Μια ιστορία που συγκλόνισε την αμερικανική και μετέπειτα την παγκόσμια κοινή γνώμη, κυρίως με την μεταφορά της στον κινηματογράφο με τον τίτλο ''Boys Don’t cry''.

Στο Falls City της Nebraska, ένα νεοφερμένο αγόρι, ο Brandon Teena, καταφέρνει να μαγέψει τη μικρή επαρχιακή κοινότητα με την γοητευτική αθωότητά του. 'Ομως, ο χαρισματικός ξένος και για πολλούς αληθινός φίλος, κρύβει ένα μυστικό: δεν είναι αυτός που όλοι νομίζουν. O Brandon Teena είναι ένα πρόσωπο ξεχωριστό. Ένας νέος παγιδευμένος σε κρίση σεξουαλικής κι «ανθρώπινης» ταυτότητας που τον καταδιώκει σ’ όλη του τη ζωή. Τα λάθη του έχουν υψηλό αντίτιμο, ιδίως το τελευταίο του. Ένα λάθος που θα αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό του. Ο Brandon Teena υπήρξε ταυτόχρονα ένας εντυπωσιακός εραστής κι ένας εγκλωβισμένος παρείσακτος, ένα εξαθλιωμένο μηδενικό κι ένας λαμπερός ονειροπαρμένος, ένας τολμηρός κλέφτης και το τραγικό θύμα ενός άδικου εγκλήματος.

Ο ρεαλισμός και η αλήθεια των χαρακτήρων συνθέτουν σταδιακά την αφήγηση της ιστορίας αυτού του ιδιαίτερου ανθρώπου. Η αφαίρεση και η αποδόμηση στοιχείων μέσα σε αυτήν αφήγηση θα φωτίσουν τις σκέψεις μιας κοινωνίας και θα αναδείξουν την πνευματική και συναισθηματική φωνή αυτού του ξεχωριστού, για πολλούς, ήρωα. Μιας φωνής διαφορετικής που πρέπει να ακουστεί.

Πρεμιέρα: Δευτέρα 12/11

*****
Το σκάκι @ Άλφα Ιδέα

σκακι

Η ομάδα ByeBye που γοήτευσε την προηγούμενη χρονιά κοινό και κριτική επιτροπή και ομόφωνα κέρδισε το πρώτο βραβείο στο 2ο Duet Yourself Festival, επιστρέφει στην σκηνή του Άλφα.Ιδέα για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων με το ολοκληρωμένο έργο της.

Δύο παιδιά που μεγαλώνουν και χρόνο με το χρόνο συνεχίζουν να παίζουν το ίδιο παιχνίδι. Πως καταφέρνουν άραγε να συνδέσουν την ιστορία του Γιόζεφ Κ., ενός ανώτερου υπαλλήλου τραπέζης που ένα ωραίο πρωί, χωρίς να έχει κάνει τίποτα κακό συνελήφθη, με αυτή του ονειροπόλου γέρου από τη Μάντσα που νόμιζε πως οι ανεμόμυλοι, ακούστε τώρα, ήταν γίγαντες; Και όλοι αυτοί να ερμηνεύουν πάνω από 30 ρόλους σε μια καταιγιστική και σαγηνευτική ιστορία. Σε ένα θεατρικό παιχνίδι βασισμένο σε δύο σπουδαία κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στο «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες και στη «Δίκη» του Φραντς Κάφκα. Ένα θεατρικό παιχνίδι που ζωντανεύει πρόσωπα και καταστάσεις για να πει μια ιστορία. Κι ένας μουσικός. Και όχι μόνο μουσικός.
Μια σκακιέρα και δύο παίχτες. Δύο παίχτες και μια σκακιέρα.

Πρεμιέρα: Τετάρτη 14/11

*****
Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα; @ Τζένη Καρέζη

νιάρρος

Είναι 7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ο 15χρονος Κρίστοφερ στέκεται δίπλα στον σκοτωμένο σκύλο της γειτόνισσάς του, της κ. Σίαρς, που τον έχουν καρφώσει με ένα δικράνι. Η κ. Σίαρς θα καλέσει την αστυνομία, και ο Κρίστοφερ για πρώτη φορά στη ζωή του θα οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα του γίνει σύσταση. Παρά την απαγόρευση του πατέρα του, ο Κρίστοφερ αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του σκοτωμένου σκύλου, γιατί πιστεύει πως ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί. Με την ενθάρρυνση της δασκάλας του, θα καταγράψει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει σ’ ένα βιβλίο, που θα γίνει και θεατρικό έργο για τη σχολική γιορτή...

Ο Κρίστοφερ έχει φοβερό μυαλό και εξαιρετικές ικανότητες στα μαθηματικά, σκοντάφτει όμως στα απλά πράγματα της καθημερινής ζωής. Δεν έχει τολμήσει ποτέ να απομακρυνθεί μόνος του από το σπίτι του, δεν ανέχεται να τον αγγίζει κανείς και δεν εμπιστεύεται τους ξένους. Η αστυνομική του έρευνα, που θα τον βγάλει για πρώτη φορά έξω από το σπίτι του, θα φέρει τη ζωή του τα πάνω κάτω. Ο Κρίστοφερ θα βρει τη χαμένη μητέρα του, θα καταλάβει πως η αγάπη των δικών του είναι μπερδεμένη με μυστικά και ψέματα και θα συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στη ζωή...

Πρεμιέρα: Πέμπτη 15/11

*****
Το δείπνο @ Σύγχρονο Θέατρο

το δειπνο

Δύο παντρεμένα ζευγάρια συναντιούνται για δείπνο σε ένα υπερπολυτελές εστιατόριο. Οι δύο άντρες είναι αδέρφια. Ο ένας, επιτυχημένος πολιτικός, φαβορί για την πρωθυπουργία της χώρας, και ο άλλος, καθηγητής Ιστορίας. Καθώς η ιεροτελεστία του δείπνου προχωρά, η ένταση κορυφώνεται επικίνδυνα, εν αναμονή του «κυρίως πιάτου», που δεν είναι άλλο, από το σκοτεινό μυστικό που συνδέει τα δύο ζευγάρια, και αφορά σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα που έχουν διαπράξει τα παιδιά τους. Ο χρόνος κυλά, τα περίτεχνα πιάτα καταφθάνουν και τα μαχαίρια ακονίζονται. Η πολιτισμένη και αψεγάδιαστη βιτρίνα της σύγχρονης, ευτυχισμένης. αστικής οικογένειας, ραγίζει ανεπανόρθωτα, και τα χειρότερα ένστικτα βγαίνουν στην επιφάνεια. Η υψηλή γαστρονομική εμπειρία, μετατρέπεται σε ανελέητο παιχνίδι επιβίωσης, και βάζει σε σκληρή δοκιμασία τα όρια και τις αντοχές τους. Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει κάποιος άραγε για να προστατεύσει τα παιδιά του;

Πρεμιέρα: Κυριακή 18/11

*****
Παραστάσεις που επίσης ξεκινούν την εβδομάδα που διανύουμε:

Από 12/11
Η πόλη @ Αλκμήνη
Επιστροφή στην Άγρια Βρύση @ Faust

Από 14/11
La Ronde @ Αγγέλων Βήμα
Ρόζα Εσκενάζυ. Η βασίλισσα του ρεμπέτικου @ Αγγέλων Βήμα

Από 15/11
Πιέρ Πάολο Παζολίνι @ Αργώ
Το σφαγείο @ Olvio

Από 16/11
Σοκ @ Studio Κυψέλης
Ο θάνατος και η Κόρη @ Θεατρική Σκηνή
Εκατό λέξεις για το χιόνι @ Επί Κολωνώ

Από 17/11
Black Swans @ Κινητήρας Studio
Το κεφάλαιο @ Ροές

Από 18/11
Grace & Glorie @ Αγγέλων Βήμα
Ο ορφανός Τζάο @ Εθνικό Θέατρο
Και τα αγόρια κλαίνε @ Θέατρο Μπέλλος

****
Παραστάσεις που ολοκληρώνουν τον κύκλο τους εντός της εβδομάδας:

Έως 13/11
Revolt @ Vault
Μενεξέδες και Ζουμπούλια @ Θησείον Ένα Θέατρο για τις Τέχνες
Εκτός Ύλης ή Ένας μονόλογος ενός καθ' ομολογία παράλογου @ Ιλίσια

Έως 18/11
Τίμων ο Αθηναίος @ Εθνικό Θέατρο
Αν υπάρχει δεν το ΄χω βρει ακόμα @ Θέατρο Βρετάνια
Το βιβλίο του εαυτού μου: Κεφάλαιο Ι-Παράδεισος @ Bios
Ερωφίλη project @ Σφενδόνη

Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα