Wacken Metal Battle: Συνέντευξη με τον Sascha Jahn

Ο Sascha Jahn, υπεύθυνος του WMB, μας λύνει τις απορίες σχετικά με τον ιστορικό θεσμό.
Διαβάστηκε φορες
Κατά την πρώτη μου κιόλας επίσκεψη στο Wacken Open Air (διαβάστε την ανταπόκριση για το φεστιβάλ του 2018 εδώ), δεν θα κρύψω ότι το Wacken Metal Battle μου τράβηξε από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον.

Κατά καιρούς όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει για διαγωνισμούς μικρών συγκροτημάτων, τα επονομαζόμενα Battle Of the Bands, που συνήθως γίνονται σε μικρούς χώρους με τοπικό κυρίως χαρακτήρα. 

Ποτέ μου δεν μπορούσα να φανταστώ ότι λειτουργεί ένας θεσμός με παγκόσμια απήχηση, όπου μπάντες απ΄ όλο τον κόσμο κυριολεκτικά, αποδεικνύουν ότι το metal είναι ακόμα δυνατό και έχει φίλους στα πέρατα του κόσμου.

Είδα χώρες που δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι έχουν metal σκηνή, όπως Νότια Αφρική, Ινδονησία, Ινδία, Κίνα (νικητές του 2018) και πολλές ακόμα. Φυσικά κάτι που μου έκανε τεράστια εντύπωση ήταν το το επίπεδο όλων των συμμετοχών, που σε θέματα performance και τεχνικής ήταν πραγματικά πάρα πολύ ψηλό.

Όπως μου εξήγησε ο Έλληνας promoter Γιώργος Κοχυλάκης, ο διαγωνισμός του Wacκen Metal Battle λειτουργεί ως εξής. Κάθε μπάντα που θέλει να συμμετέχει, αφού πρώτα κάνει μια αίτηση στον promoter του Wacken Metal Battle της χώρας του και επιλεγεί από την κριτική επιτροπή, θα διαγωνιστεί στα ημιτελικά που πραγματοποιούνται στην χώρα του και ο εκάστοτε ο νικητής (συγκρότημα) ταξιδεύει ως την Γερμανία και το Wacken για να συμμετέχει στον τελικό όπου θα παίξουν και όλοι οι νικητές από κάθε χώρα.

Kάθε μπάντα σε ένα μόλις εικοσάλεπτο set πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανή να μπει στη πεντάδα των νικητών. Οι νικητές μπορεί να παίρνουν το χρηματικό έπαθλο και μερικά άλλα δώρα, αλλά όλα τα συγκροτήματα που καταφέρνουν κάθε χρονιά να παίξουν στο Wacken έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν promoters, managers και πολύ κόσμο που σχετίζεται με τη μουσική βιομηχανία και να κάνουν πολλές επαφές που θα τους είναι απόλυτα χρήσιμες για την μετέπειτα πορεία τους.Θέλοντας να μάθω περισσότερα για τον θεσμό αυτόν επικοινώνησα με τoν Sascha Jahn που είναι ο γενικός υπεύθυνος του Wacken Metal Battle, ο οποίος με ιδιαίτερη χαρά και προθυμία απάντησε σε όλες μου τις ερωτήσεις λύνοντας μου όλες τις απορίες σχετικά με τον θεσμό.

Διαβάστε την αγγλική έκδοση εδώ / Read the english version here.
WackenMetalBattle

MixGrill: Γεια σου Sascha, πες μας λίγο πώς ξεκίνησε η ιδέα του Wacken Metal Battle και ποιοι είναι κατά τη γνώμη σου οι λόγοι που υπάρχει ένας τέτοιος θεσμός;

Sascha Jahn:
To Wacken Metal Battle ήρθε στη ζωή το 2004. Η ιδέα ήταν να προωθήσουμε νέες μπάντες και να τους δώσουμε την δυνατότητα να παίξουν ζωντανά.

MG: Φανταζόσασταν ποτέ ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από μπάντες από όλο τον κόσμο; Και ότι χρόνο με το χρόνο ο θεσμός θα μεγαλώνει;

SJ:
Το heavy metal ως είδος μουσικής και ακόμα ως στάση ζωής για μερικούς, ενώνει μια κοινότητα ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Ακόμα και σε πολύ μακρινούς (από την Ευρώπη) και ελάχιστα επισκέψιμους τόπους υπάρχουν φίλοι αυτής την μουσικής. Για τον λόγο αυτό είναι υπέροχο το γεγονός ότι συγκροτήματα από όλα τα μέρη της γης μπορούν μέσω του Metal Battle να έχουν ένα βήμα για να παρουσιάσουν την μουσική τους στον υπόλοιπο κόσμο. Αν το δεις από άλλη οπτική γωνιά, έχουν την δυνατότητα οι οπαδοί να γνωρίσουν μπάντες από ιδιαίτερα εξωτικές χώρες.

Εν συντομία θα σου πω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα για το ότι το Metal Battle συνεχίζει και μεγαλώνει συνεχώς και λόγω του ότι το metal είναι διάσπαρτο σε όλη την υδρόγειο μας κάνει ακόμα πιο χαρούμενους το γεγονός ότι μέσα από τον διαγωνισμό οι διάφορες περιοχές του πλανήτη παρουσιάζουν τα συγκροτήματά τους, τα οποία δύσκολα θα μπορούσαν να βρεθούν στο επίκεντρο τους ενδιαφέροντος.

MG: Υπάρχουν συγκροτήματα που διακρίθηκαν στο WMB και από τότε κάνουν καριέρα; Αν ναι, τι προϋποθέσεις πρέπει να πληροί μια μικρή μπάντα ώστε να τα καταφέρει;

SJ:
Υπάρχουν πολλές μπάντες που μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τον διαγωνισμό για ένα δισκογραφικό συμβόλαιο ή μια περιοδεία και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Wacken ενώπιον διεθνούς κοινού.

Κάποιες από αυτές, μεταξύ άλλων, είναι οι Battle Beast, Torture Squad, Drone, Hammercult, Crisis, Hamferd, Audn και οι One Misere.

Όλες οι μπάντες που παίρνουν μέρος στο Metal Battle μπορούν στο διάστημα αυτό να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν εκπροσώπους από όλο το φάσμα της μουσικής βιομηχανίας. Κατά της διάρκεια του τελικού του Wacken Metal Battle στο Wacken Open Air προσφέρεται στους καλλιτέχνες το επονομαζόμενο “Metal Battle Lounge” ως μέρος συνάντησης και επαφών. Εδώ προσκαλούμε πολλούς εκπροσώπους της μουσικής βιομηχανίας π.χ. ατζέντηδες, μάνατζερ, δισκογραφικές, παραγωγούς κτλ. Έτσι, μέσα από αυτό οι μπάντες έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν επαφές οι οποίες θα τους φανούν πολύ χρήσιμες για την μετέπειτα πορεία τους.

WackenMetalBattle2

(Τελετή ανακοίνωση νικητών 2017, από αριστερά: Sascha Jahn, Thomas Jensen, Gunnar Sauermann)

MG: Όλα αυτά τα χρόνια ποιες ήταν οι δικές σου αγαπημένες μπάντες που πέρασαν από το Wacken Metal Battle και από ποιες χώρες ήταν;

SJ:
Όλες οι μπάντες που συμμετέχουν στο Metal Battle έχουν ψηλά standard. Ειδικά οι συμμετέχοντες στον τελικό, οι νικητές δηλαδή του τοπικού διαγωνισμού σε κάθε χώρα, με εντυπωσιάζουν κάθε φορά εκ νέου.

Το ότι συμμετέχουν τόσες πολλές μπάντες στο Metal Battle αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές πολιτιστικές επιρροές. Αυτό είναι που κάνει αυτό τον διαγωνισμό τόσο συναρπαστικό. Έτσι λοιπόν δεν είναι εύκολο να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση. Μου είναι αδύνατον να ξεχωρίσω μεμονωμένα κάποια από τις μπάντες. Όλοι οι συμμετέχοντες είναι απλά φανταστικοί.

MG: Φέτος είναι μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά για το φεστιβάλ. Γιορτάζει  τα τριάντα χρόνια και φαντάζομαι πως κι εσύ όπως και όλοι μας περιμένουμε να είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φεστιβάλ. Έχουμε να περιμένουμε και κάτι παρόμοιο για το WMB φέτος;

SJ:
Σίγουρα και αυτή τη χρονιά θα έχουμε αρκετά highlights ανάμεσα στις τριάντα χώρες που συμμετέχουν. Και σίγουρα δεν υπόσχομαι και τόσα πολλά όταν λέω ότι στο πρόγραμμα θα υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο για τον κάθε θεατή. Θα έχουμε εκπροσώπηση από Ουρουγουάη, Ιαπωνία, Αίγυπτο αλλά φυσικά και από χώρες που παίρνουν μέρος εδώ και πολλά χρόνια στον διαγωνισμό, όπως η Ελλάδα. Αυτό από μόνο του συνθέτει μια μοναδική εμπειρία και κάτι παρόμοιο σε μορφή διαγωνισμού δεν υπάρχει σε κανένα άλλο φεστιβάλ.

MG: Ο Thomas Jensen [σ.σ. ένας εκ των δυο διοργανωτών του W:O:A] σε μια συνέντευξή του είχε πει ότι τα συγκροτήματα στο Wacken δεν παλεύουν μεταξύ τους αλλά παλεύουν όλα μαζί ενωμένα για το Metal. Πόσο βοηθάει το Wacken Metal Battle στην ενότητα μεταξύ συγκροτημάτων και μουσικόφιλων και ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει στον κόσμο;

SJ:
Ακριβώς έτσι όπως την περιέγραψε ο Thomas είναι η εκδήλωση αυτή. Οι μπάντες γιορτάζουν μαζί σε ένα τεράστιο πάρτι, το οποίο ενώνει στο Wacken Open Air όλες τις metal σκηνές του κόσμου. Αυτό συνθέτει και την μοναδικότητα αυτού του θεσμού. Ακόμα και αν κάθε μπάντα θα ήθελε να δει τον εαυτό της ανάμεσα στους νικητές, είναι όλες ενωμένες. Εδώ γιορτάζουμε όλοι μαζί το πάθος μας για τη μουσική και ο ένας σέβεται τον άλλον, από όπου  και αν  προέρχεται.

MG: Πώς φαντάζεσαι το μέλλον του WMB τα επόμενα χρόνια και ποιες είναι η δικές σου προσωπικές επιθυμίες και ευχές γι' αυτό;

SJ:
Είναι το όνειρό μας να συμμετέχουν όλες οι χώρες του κόσμου στο Metal Battle ή τουλάχιστον κάθε χώρα να συμμετάσχει τουλάχιστον μια φορά. Προσωπικά περιμένω ότι και αυτή τη χρονιά πολλές και καλές μπάντες από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες θα πάρουν μέρος σε μια μεγάλη γιορτή.

MG: Φαντάζομαι ότι τα άτομα που εργάζονται για το WMB μοιράζονται την κοινή αγάπη και πάθος για το metal και τις μικρές μπάντες με όνειρα και ελπίδες. Πόσο σημαντική είναι η επιλογή συνεργατών για μια τέτοια οργάνωση;

Sj:
Αυτή η «δουλειά» απαιτεί πολλή αφοσίωση και πάθος για τη μουσική - που πάντα πρέπει να είναι στην πρώτη θέση. Τέλος, αυτό φέρνει μαζί του μια μεγάλη ευθύνη, γιατί στο κάτω-κάτω ο κάθε ένας παρουσιάζει την χώρα του, πάνω και πίσω από τη σκηνή, μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.

MG: Τι γνώμη έχεις για τα ελληνικά συγκροτήματα που έχουν παίξει εκεί, υπήρχε κάποια που σου άρεσε ιδιαίτερα;

SJ:
Η Ελλάδα έχει πραγματικά μια εξαιρετική metal σκηνή. Υπάρχουν όλα τα είδη. Black, thrash, death, metalcore, heavy metal:Όλα τα χρόνια που δουλεύω στο Wacken Metal Battle, θυμάμαι για παράδειγμα τους Cronosphere οι οποίοι το 2013 έκαναν ένα εξαιρετικό thrash-set. Ένα χρόνο αργότερα είχαμε εντυπωσιακό metalcore με τους Kin Beneath. Μετά από ένα χρόνο παύσης η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά με power metal και τους Tidal Dreams και το 2017 με τους εκρηκτικούς Domination.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για το ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει το 2019 στο Wacken Metal Battle μετά από μια ακόμα παύση το 2018 και ανυπομονώ για αυτήν την φετινή συμμετοχή.

MG: Sascha σε ευχαριστώ πολύ για αυτή την όμορφη κουβέντα που είχαμε. Θα ήθελες να δώσεις ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς και μουσικούς που έχουν συγκροτήματα;

SJ:
Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα αυτά τα χρόνια που είστε μαζί μας στο Wacken Metal Battle. Η Ελλάδα έχει μια εξαιρετική metal σκηνή και είναι κάθε φορά φανταστικό να παίρνουμε για γεύση από τις μπάντες σας - καλώς ήρθατε! [σ.σ την έκφραση καλώς ήρθατε την διατύπωσε σε άπταιστα ελληνικά]

Μετά από αυτή την τόσο απολαυστική κουβέντα που είχα με τον Sascha, έχω να πω ότι είμαι πολύ περίεργος και εγώ να μάθω ποια μπάντα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον τελικό του 2019.

Να θυμίσουμε ότι ο ελληνικός τελικός θα γίνει στις 21 Απριλίου στο An Club και οι μπάντες που θα διαγωνιστούν είναι οι ακόλουθες:

-Moral Corruption
-Inhuman Rage
-Project Theory
-Fail of Order
-Skybinder
-Psyanide

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά!


Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα