Elton John

Πιάσε 10: Elton John

Με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας "Rocketman" ξεχωρίσαμε δέκα τραγούδια του Sir Elton John.
Διαβάστηκε φορες
Στο «Πιάσε 10» διαλέγουμε κάθε φορά τα τραγούδια ενός καλλιτέχνη ή συγκροτήματος που μας αρέσουν περισσότερο. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι η λίστα μας αντιστοιχεί σε ένα Greatest Hits Set, καθώς τα κριτήρια δεν είναι απαραίτητα εμπορικά.

Κι ενώ στην Ελλάδα περιμένουμε την πρεμιέρα της ταινίας "Rocketman", στις Κάννες αυτή έκανε ήδη την πρεμιέρα της με τον Sir Elton John να δείχνει ευτυχής και ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Είναι η αλήθεια ότι δεν συμβαίνει πολύ συχνά να γυρίζεται βιογραφική ταινία όταν ο πραγματικός πρωταγωνιστής της βρίσκεται ακόμα εν ζωή. Πρόσφατα είχαμε το παράδειγμα του "Bohemian Rhapsody" που αφορούσε ένα κομμάτι της ζωής του εκλιπόντα Freddie Mercury, έχοντας στο επίκεντρο την εμφάνιση του στο LIVE AID το 1985. Πόσο νόημα έχει αλήθεια να αναπαράγεις πιστά ένα γεγονός, όταν υπάρχει ήδη το αυθεντικό οπτικοακουστικό υλικό; Είναι σαν να βρίσκεσαι στην πηγή και να πίνεις εμφιαλωμένο νερό.

Επιστροφή όμως στο "Rocketman", το οποίο αποτέλεσε αφορμή να ασχοληθούμε με έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της παγκόσμιας pop σκηνής και ουσιαστικά αυτόν που καθιέρωσε την glam rock, τον Sir Elton John. Τη ζωή του (υποθέτω προσαρμοσμένη) θα μπορείτε να τη δείτε στις κινηματογραφικές αίθουσες, όσοι θέλετε. Όσοι πάλι δε θέλετε, μπορείτε απλώς να ρίξετε μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Το να απαριθμήσω τις διακρίσεις και τον αριθμό των πωλήσεών του παγκοσμίως νομίζω δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Βρίσκω όμως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη μουσική του υπόσταση. Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται για έναν σκοπό. Ξέρω, κλισέ. Θα το υποστώ, γιατί ο Elton John απλώς δεν θα μπορούσε να κάνει ή να είναι κάτι άλλο. Πώς να καταπολεμήσεις άλλωστε ένα ταλέντο τόσο πηγαίο, έναν χαρακτήρα τόσο εκρηκτικό, το πάθος για ζωή;

Elton John
Copyright: David Dagley/Rex Images

Ακόμη κι αν δεν έχεις βάλει ποτέ έναν δίσκο του να παίζει, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει το "Rocket Man", να μην έχεις δακρύσει για τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα με το "Candle in the Wind", να μην έχεις χορέψει με το "I Don't Wanna Go On With You Like That" ή να μην έχεις σιγοτραγουδήσει το "Hakuna Matata". Είναι αδύνατο. Για να παραθέσω και τον Ξενοφώντα Καράμπαλη: ο Sir Elton έχει περισσότερα χιτάκια από ό,τι του φαίνεται. Δεν είναι δηλαδή μόνο η εκκεντρική του παρουσία που τον βοήθησε να σχηματίσει αυτή τη larger-than-life περσόνα.

Οι εμφανίσεις του επί σκηνής μέσα στην υπερπαραγωγή τους μοιάζουν τόσο αβίαστες και φυσικές, σαν τέλεια οργανωμένους αυτοσχεδιασμούς (οξύμωρο, αλλά πραγματικό). "Μικρός χορευτής" με μεγάλη καρδιά, γιατί το ταλέντο από μόνο του δεν λέει απολύτως τίποτα. Είναι ο συνδυασμός που τον εκτόξευσε.

Τα τραγούδια του αποδεικνύουν όμως καλύτερα αυτό που προσπαθώ μάταια να γράψω και δεν τα καταφέρνω. Η ομάδα μας επέλεξε δέκα από αυτά και σας τα ξανασυστήνει σήμερα. Απολαύστε τα, όπως κι εμείς. 

Δέκα τραγούδια του Elton John που ξεχωρίσαμε:

01. Don't Go Breaking My Heart (single του 1976)
02. Tiny Dancer (από τον δίσκο "Madman Across the Water" του 1971)
03. Rocket Man (από τον δίσκο "Honky Château " του 1972)
04. Sorry Seems To Be The Hardest Word (από τον δίσκο "Blue Moves" του 1976)
05. Hakuna Matata (από το soundtrack της ταινίας "The Lion King" του 1994)
06. Can You Feel the Love Tonight (από το soundtrack της ταινίας "The Lion King" του 1994)
07. I Don't Wanna Go On With You Like That (από τον δίσκο "Reg Strikes Back" του 1988)
08. I Guess That's Why They Call It The Blues (από τον δίσκο "Too Low for Zero" του 1983)
09. Candle In The Wind (αφιερωμένο στην πριγκίπισσα Νταϊάνα: single του 1997)
10. Don't Let The Sun Go Down On Me (από τον δίσκο "Caribou" του 1974)

* Φωτογραφία εξωφύλλου: Rolling Stone.
Σχετικό θέμα
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα