Jaakko-Eino-Kalevi Flow Festival 2019

Jaakko Eino Kalevi: Το ελληνικό κοινό είναι παρόμοιο με το φινλανδικό

Ο Φινλανδός μουσικός απάντησε στις ερωτήσεις μας για την μουσική του, το μέλλον, αλλά και την προσεχή «εντός έδρας» εμφάνισή του στο Flow Festival στο Ελσίνκι.
Διαβάστηκε φορες
Γνωρίσαμε τον Jaakko Eino Kalevi πριν από μερικά χρόνια με την εμφάνισή του στο Plisskën Festival. Έκτοτε έχει κυκλοφορήσει έναν ακόμα δίσκο ("Out Of Touch", 2018) ο οποίος τον έφερε για δεύτερη φορά στην Αθήνα. Τώρα, με αφορμή την «εντός έδρας» εμφάνισή του στο Flow Festival στο Ελσίνκι το τριήμερο 9-11 Αυγούστου όπου θα παραστεί το MixGrill, ο Jaakko απάντησε στις ερωτήσεις μας για το ελληνικό κοινό, τις προηγούμενες δουλειές του, αλλά και αυτήν που έρχεται.


MixGrill: Πώς εξελίσσεται το καλοκαίρι σου μέχρι τώρα; Θα πρέπει να περιμένουμε νέα μουσική προσεχώς, με το δεδομένο ότι δίνεις λιγότερες συναυλίες;

Jaakko Eino Kalevi: Ναι, είναι ωραία να χαλαρώνει κανείς το καλοκαίρι. Μάλιστα, υπάρχει ένα mini album που έρχεται το φθινόπωρο. Οπότε, το πέτυχες!

MG: Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από την κυκλοφορία του τελευταίου σου δίσκου. Πώς αισθάνεσαι γι' αυτόν; Υπάρχει κάτι που θα άλλαζες;

JEK: Όχι στ' αλήθεια, αλλά τα κομμάτια φυσικά εξελίσσονται όταν τα παίζεις ζωντανά. Βρίσκεις νέα μέρη τους και άλλα τέτοια πράγματα. Επίσης, είμαι πολύ χαρούμενος με το mastering του επερχόμενου mini album, οπότε ίσως θα έκανα το mastering με τον νέο συνεργάτη μου. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στη δύναμη του mastering.

MG: Πώς αισθάνεσαι με την υποδοχή του δίσκου ως τώρα;

JEK: Συνήθως δεν διαβάζω τις κριτικές, αλλά νομίζω πως ήταν καλές. Ιδιαίτερα εξεπλάγην όταν περιοδεύσαμε στις ΗΠΑ ανοίγοντας για τους Kero Kero Bonito και η ανταπόκριση ήταν υπέροχη, παρότι νιώθω πως η μουσική μας είναι πολύ διαφορετική.

Jaakko Eino Kalevi, Plisskën 2015, MixGrill.gr
Από την εμφάνιση του Jaako Eino Kalevi στο Plisskën Festival 2015. Φωτογραφία: Δημήτρης Δημόπουλος

MG: Εμφανίζεσαι στο Flow Festival σε λίγες ημέρες. Πώς ήταν η τελευταία σου εμπειρία εκεί;

JEK: Νομίζω πως την τελευταία φορά που έπαιξα εκεί υπήρχαν πολλοί καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένης της Inés, της αυθεντικής τραγουδίστριας στο "Macho", και των Suad. Ήταν ωραία, αλλά νομίζω πως η εμφάνιση θα μπορούσε να είναι και πιο αργά.

MG: Συχνάζεις ή σύχναζες σε φεστιβάλ ως επισκέπτης; Νιώθεις κοντά στην κουλτούρα των φεστιβάλ;

JEK: Σχεδόν πάντα παίζω σε φεστιβάλ στα οποία έχω πάει ως επισκέπτης. Τα φεστιβάλ φαίνονται ωραία και λίγο πιο «άγρια» από τις συναυλίες, αλλά είναι και λίγο προβληματικά. Υπάρχει τόσος κόσμος και ως επισκέπτης συνήθως δεν μπορείς να χαλαρώσεις πουθενά. Μπορεί να γίνει μια πολύ έντονη εμπειρία.MG: Υπάρχουν αρκετοί σπουδαίοι καλλιτέχνες στο Flow Festival, νεότεροι αλλά και μεγαλύτεροι. Σχεδιάζεις ή ελπίζεις να παρακολουθήσεις κάποια εμφάνιση;

JEK: Ναι, έτσι νομίζω. Μάλλον τους Tame Impala, τους Cure, τους Stereolab και τους Khruangbin.

MG: Ποιοι μουσικοί της εποχής μας θα έλεγες πως είναι οι αγαπημένοι σου ή σε εμπνέουν στη μουσική σου;

JEK: Ο Vilunki 3000 και ο Timo Kaukolampi σίγουρα. Και ο Jimi Tenor.

MG: Ζεις στη Φινλανδία αυτόν τον καιρό; Πώς νομίζεις πως η καταγωγή σου επηρεάζει τη μουσική σου;

JEK: Ζω και στο Βερολίνο. Είναι δύσκολο να πω πώς με επηρεάζει, αλλά σίγουρα το κάνει. Κάθε πόλη έχει το δικό της τρόπο.

MG: Έχεις ήδη εμφανιστεί δύο φορές στην Ελλάδα. Ποιες είναι ως τώρα οι εντυπώσεις σου; Βλέπεις διαφορές συγκριτικά με τη Φινλανδία όσον αφορά τους χώρους ή το κοινό;

JEK: Ήταν πολύ ωραία και τις δύο φορές. Θα έλεγα πως, παραδόξως, το κοινό είναι παρόμοιο με της Φινλανδίας. Όχι πολύ τρελό και περισσότερο προς την πλευρά της ακρόασης. Είμαι κι εγώ έτσι, συνήθως.

MG: Υπάρχει αρκετός κόσμος στην Ελλάδα που δεν γνωρίζει τη μουσική σου. Πώς θα τους την περιέγραφες;

JEK: It's pop! It's hip! It's happening!

MG: Και τι θα έλεγες σε όσους θα βρεθούν στο Flow Festival; Γιατί να έρθουν στο Balloon Stage να σε δουν;

JEK: Επειδή είναι μια μέρα μετά τα γενέθλιά μου και η μπάντα μου είναι πολύ δεμένη. Και επειδή είναι η καλύτερη σκηνή του φεστιβάλ!Το τριήμερο 9-11 Αυγούστου το MixGrill θα μεταδίδει από το Flow Festival που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Ελσίνκι.

Διαβάστε ακόμαΑξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα