Rouge

Νύχτες Πρεμιέρας 2019: Ταινίες που γκρεμίζουν τα στερεότυπα

"Rouge" και "Tremors" δύο ταινίες για τα κοινωνικά στερεότυπα.
Διαβάστηκε φορες
Οι Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζονται, γιορτάζοντας τα 25 χρόνια δημιουργίας τους και ο κινηματογραφικός πυρετός μόλις ξεκίνησε! Το MixGrill δίνει το παρόν στον θεσμό και συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε πρωτοεμφανιζόμενες ταινίες της χρονιάς.

Rouge/Ρουζ

Η Δανάη, η Ιλόνα και η Τούφα είναι τρεις φίλες που ζουν στο κέντρο της Αθήνας. Σε μια συνηθισμένη βραδινή τους έξοδο θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα, όχι και τόσο ασυνήθιστο, περιστατικό σεξιστικής βίας, το οποίο θα πυροδοτήσει μια σειρά διαφορετικών αντιδράσεων. Μια ταινία μικρού μήκους για τον φεμινισμό, την κατάρριψη του κοινωνικού κατεστημένου, την πατριαρχία και τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίζεται. Κάπου ανάμεσα στην θεωρία και την πράξη, στο πολυσύχναστο κέντρο της Αθήνα τρία κορίτσια θέτουν προβληματισμούς για τη σχέση βίας - αντιβίας, την κοινωνία και τον σεξισμό. 

Οι Σοφία Κόκκαλη, Σίσσυ Τουμάση και Ρομάνα Λόμπατς με τον αντισυμβατικό τους υποκριτικό χαρακτήρα, δίνουν δυναμική σε μια ταινία αφιερωμένη στις γυναίκες και τον τρόπο με τον οποίο τις αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα.

Είναι η πρώτη ταινία μικρού μήκους του σκηνοθέτη Κωστή Θεοδοσόπουλου και αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο δείγμα για μελλοντικές μεγαλύτερες δημιουργίες. Η ταινία ήδη απέσπασε τρία βραβεία στο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης», το βραβείο Τιμητικής Διάκρισης Σεναρίου και το βραβείο Τιμητικής Διάκρισης Μακιγιάζ. 

Ακούστε το κομμάτι «Ρήγματα» που ακούγεται στους τίτλους τέλους της ταινίας από τους Rouge Fatale & Krzysztof:Tremors/Δονήσεις

Ο Pablo ζει μια φυσιολογική ζωή με την οικογένειά του στη Γουατεμάλα. Τα ήρεμα νερά της καθημερινότητάς του θα διαταραχθούν όταν έρθει στην επιφάνεια το μεγάλο του μυστικό. Τότε η ζωή του θα ταρακουνηθεί, όπως ακριβώς οι ηφαιστειογενείς δονήσεις ταράζουν το έδαφος της Γουατεμάλα. Η ομοφυλοφιλία, ο ρόλος της εκκλησίας στα κοινωνικά πρότυπα, ο στιγματισμός και η απομόνωση είναι μια σειρά από στάδια που διαδραματίζονται στην ταινία. Η δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας από την εκκλησία που παρουσιάζει την  ομοφυλοφιλία ως αμαρτία και η προσπάθεια εξαγνισμού της θα οδηγήσουν τον πρωταγωνιστή σε μια σειρά από διλήμματα ανάμεσα στην προσωπική ευτυχία και την κοινωνική αποδοχή. 

Το cast αποδεικνύεται μέτριο, με τον Juan Pablo Olyslager να βυθίζεται τόσο στη μελαγχολία του πρωταγωνιστή ώστε να καταλήγει βαρετός. Ο Mauricio Armas κρατάει την ταινία ζωντανή με την έντονη παρουσία του, τόσο με τον χαρακτήρα που υποδύεται, όσο και με το εκρηκτικό υποκριτικό του ταλέντο. 

Ο σκηνοθέτης Jayro Bustamante στην δεύτερη μεγάλου μήκους κινηματογραφική του απόπειρα δεν μας αφήνει ιδιαίτερα ευχαριστημένους. Σκοτεινά άχαρα πλάνα δίχως δημιουργικότητα και παιχνίδι με το φως, βασισμένα πάνω σε ένα ασαφές χρονικό πλαίσιο. Η ταινία φαίνεται να αφορά το σήμερα, αλλά προσπαθεί να μοιάσει στο χθες. Με αρκετά σεναριακά και σκηνοθετικά κενά θίγει την ιστορία ενός ομοφοβικού περιβάλλοντος ως προϊόν της βαθιά ριζωμένης διαχρονικής κουλτούρας μιας εποχής.

Παραγωγή του 2019 από την Γουατεμάλα και τη Γαλλία, αποτελεί μία από τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού.

Δείτε το trailer της ταινίας: Δύο ταινίες που προβάλουν σημαντικά κοινωνικά θέματα, τα οποία αποτελούν καθημερινή πάλη για πολλούς ανθρώπους. Μας υπενθυμίζουν ότι ήρθε η στιγμή να εξαφανίσουμε τον φόβο και να αγκαλιάσουμε τους εαυτούς μας όπως ακριβώς είναι.

Ξεφύλλισε το αναλυτικό πρόγραμμα και διάλεξε ποια θα είναι η επόμενη ταινία που θα δεις εδώ!Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
10,0 / 10 (σε 1 αξιολογήσεις)
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Διαβάστε ακόμα