Ice floes drift across the Canada Basin, Paul Nicklen, National Geographic

Για την κλιματική δικαιοσύνη και αφύπνιση | Whatever makes us happy on a Sunday morning

Η νεαρή Greta Thunberg εκφράζεται δημόσια για τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή χλευάζεται ως «γραφική» και «αντιπαθητική». Η σημερινή μουσική λίστα προσπαθεί να αποδώσει λίγη δικαιοσύνη για το κλίμα και την Greta.
Διαβάστηκε φορες
Το 2018 ένα νεαρό λευκό κορίτσι από τη Σουηδία άναψε μια σπίθα για τις καταστροφικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον. Αυτή η σπίθα έγινε φλόγα και απειλεί να γίνει φωτιά που θα κάψει όποιον βρεθεί στο διάβα της.

Όσο τα νεανικά και μαθητικά κινήματα ενάντια στην κλιματική αλλαγή εξελίσσονται, όσο φαίνεται ότι έχουν ξεπεράσει τη φάση του χαβαλέ και της κοπάνας, τόσο πυκνώνουν και οι φωνές εναντίον τους.
Τι δουλειά έχουν τα πιτσιρίκια να μας υπαγορεύουν τι θα κάνουμε;
Να στρώσουν τον κώλο τους να κάνουν τα μαθήματά τους, αλλιώς κομμένα τα ηλεκτρονικά...
Η νέα γενιά ας βγει πρώτα από τον εικονικό κόσμο που είναι χαμένη και μετά να αρχίσει τα κηρύγματα...

Ariel Ehlers staged her own strike outside Chinchilla State School, Chinchilla, Brisbane. CREDIT TONY MOORE
Η 12χρονη Ariel Ehlers διαδηλώνει μόνη της έξω από το σχολείο της στην Chinchilla στην επαρχεία Queensland της Αυστραλίας την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019. Credit: Tony Moore. Πηγή Brisbane Times

Αυτό το νεαρό λευκό κορίτσι από τη Σουηδία που άναψε τη σπίθα το 2018, η Greta Thunberg, πλέον χλευάζεται και κατηγορείται ότι είναι «γραφική» και «αντιπαθητική». Το μίσος φτάνει τόσο μακριά ώστε να εκφράζονται ακόμα και απειλές ενάντια στην ζωή της, έστω και μέσα από την (σχετική) ανωνυμία του διαδικτύου.

Η Greta ανήκει στους «τυχερούς», όπως τονίζει κι η ίδια στις δημόσιες τοποθετήσεις της, ως λευκή από τη Σουηδία. Ωστόσο, είναι παιδί και είναι γυναίκα. Ασυγχώρητα και τα δύο, ακόμα και για την σύγχρονη κοινωνία.

Ίσως πάντως αυτό που να εξοργίζει περισσότερο να είναι το ίδιο το περιεχόμενο των τοποθετήσεών της. Το παρακάτω απόσπασμα προέρχεται από την ομιλία της στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη την περασμένη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Όλο αυτό είναι λάθος. Δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι εδώ. Έπρεπε να είμαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του ωκεανού. Ωστόσο, όλοι εσείς στρέφεστε σε εμάς τους νέους για ελπίδα. Πώς τολμάτε!
Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας. Κι εγώ είμαι από τους τυχερούς. Κόσμος υποφέρει. Κόσμος πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν. Βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς το μόνο που μπορείτε να συζητάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μιας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε!
[...]
Μας απογοητεύετε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας. Τα μάτια των μελλοντικών γενιών είναι πάνω σας. Αν επιλέξετε να μας απογοητεύσετε, λέω ότι δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ.
[...]
Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι.

Η σημερινή λίστα είναι αφιερωμένη στην Greta και όλα τα παιδιά του κόσμου κάθε ηλικίας που αρνούνται να μπουν στα καλούπια που τους φτιάχνουμε. Τα τραγούδια που την απαρτίζουν μιλούν για το περιβάλλον, το κλίμα και τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής με τρόπο άλλοτε επιτακτικό και άλλοτε υπαινικτικό.

Με την ... ευχή να μην μείνουμε στις ευχές.

Τα τραγούδια

1. Get Well Soon - Help to Prevent Forest Fires
2. Marvin Gaye - Mercy Mercy Me (The Ecology)
3. John Grant - Global Warming
4. Radiohead - Idioteque
5. Gorillaz - Every Planet We Reach Is Dead
6. Childish Gambino - Feels Like Summer
7. Orchestral Manoeuvres In The Dark - Electricity
8. MGMT - Kids
9. Modest Mouse - Lampshades on Fire
10. Public Enemy - Don't Give Up the Fight
11. Serj Tankian - Harakiri
12. Bad Religion - Kyoto Now!
13. Pixies - Monkey Gone To Heaven
14. Beastie Boys - It Takes Time to Build
15. Jamiroquai - When You Gonna Learn?
16. ANOHNI - 4 Degrees
17. Ben Harper - Excuse Me Mr
18. R.E.M. – Fall On Me
19. Neil Young - Who's Going to Stand Up and Save the Earth
20. Asian Dub Foundation - Youthquake pt 1 Greta Speaks
+ Ολόκληρη η ομιλία της Greta Thunberg στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

* Στο εξώφυλλο φωτογραφία του Paul Nicklen για το National Geographic. Μια σύνοψη για το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορείτε να διαβάσετε στο National Geographic.

Διαβάστε ακόμα